PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Led trak - zakasnitev pri vklopu

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

kupil sem led trak ter napajalnike od V-TAC za ambientalno osvetlitev stropa/sten.
Trak je 5050/60/3000K/12V/14,4W/m in dolžine 5m. Napajalnik pa 120W/12V/10A.

Imam dva kompleta, torej vsak trak vezan na svoj napajalnik in nato na stensko stikalo, ki prižge oba trakova.

Pri vklopu je konkreten zamik vsaj 3sek preden trak zasveti.

Mi lahko nekdo prosim pomaga kje je težava oz. kakšna je lahko rešitev. Ali je problem v traku ali napajalniku ali kaj drugega mogoče?
Napajalnik sem vzel močnejši kot je skupna moč traku.

Hvala
Nekateri napajalniki imajo zaporedno vezano dušilko, ki ob vklopu najprej akumulira energijo. Lahko, da je to vzrok. Poskusi LED trak prikopiti direktno na 12 V akumulator, pa boš hitro ugotovil, kje je vzrok.
Imam konkretno spodnji napajalnik:
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.v-tac.eu/led-lights-menu/led-strip-accessories/slim-power-supply---120w-12v-metal-ip20-detail.html">https://www.v-tac.eu/led-lights-menu/le ... etail.html</a><!-- m -->

Kako pa je z napajanjem s prve in zadnje strani traku? V katerih primerih se to uporablja? Ne želim skuriti vsega, zato ne bi kar probaval vse povprekSmile

Hvala
Napajanje z prve in zadnje strani težave ne bo rešilo. Tako dvotočkovno napajanje se uporablja pri daljših led trakovih (več kot 4 ali 5 metrov). Pri napajanju le z ene strani je potem na drugi strani led traku opazna manjša svetilnost diod. Sploh ta efekt pride do izraza, če se led trak tam nadaljuje in ima na tistem začetku priključeno spet svoje novo (sveže) napajanje. V tem primeru se zadeva estetsko dokaj grdo vidi. Sam take daljše trakove napajam iz sredine. Tudi če so trakovi v profilih. Še vedno je od roba do dna profila dovolj prostora za izdelavo tiste ovalne odprtinice za uvod dveh žil (obeh z ene strani. Tisti rob PVC pokrova profila pa se na tistem mestu malce odstriže, da se potem da zapreti.
Hvala, torej to tudi odpade kot rešitev.
Kaj mi še ostane? Novi napajalniki? Ima kdo izkušnje kaj kupiti, še večjo moč ali gledam kaj drugega? Tale V-TEC naj ne bi bili načeloma tako slabi kot berem...

Sicer ambientalne res ne prižigam in vgašam pogosto vendar je ta zamik res moteč.

Hvala
Prav veliko ne boš "prebral". Skoraj prav vsi led napajalniki poznajo to zakasnitev pri vklopu.
V kolikor pa bi prekinjal napetost za napajalnikom (na 12V) potem bi bil izklop ter vklop takojšen. Je pa res da bo potem napajalnik delal 24/7
Lahko bi bil,ja - samo ni priporočljivo.
Verjetno je res problem napajalnik ampak, če se ne da preveriti z akumulatojem na led traku, bi bilo lažje mogoče na napajalnik priključiti kašno 12 V žarnico (n.pr. avtomobilsko). Potem pa v akcijo, samo ne preko interneta ampak po trgovinah, kjer se da ugotoviti, kakšno vezje ima napajalnik.
Iskanje po temi