Objave: 101
Teme: 5
Ocena:
0
Pozdravljeni
Imam sledečo težavo.
ko so lansko leto urejali regionalno cesto sem se z podjetjem dogovoril da so mi takrat pod cesto dali cev za elektriko in še eno za optiko. Ke rso bili očitno na delu sami štručkoti so zasulu konec cevi ki je na moji parceli zasuli in nič označili kje je konec cevi.
Vem kje je začetek cevi na drugi strani ceste. S čim bi lahko našel cev na mojem koncu brez da bi razkopal 50m2 terena.
Hvala za pomoč.
Lp
Luka
Objave: 380
Teme: 0
Ocena:
0
Če je alkaten cev bi jaz priklopil vodo in bi sama pokazala kje je konec.
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
Žal mi je, ampak te bom razočaral. Nisi napisal katero podjetje ti je položilo cev, elektro verjetno ne. Zato kar pozabi na to cev. Za elektropriključek boš najprej moral zaprositi za soglasje za priključitev, kjer bo pisalo, da moraš izdelati načrt elektropriključka. V tem načrtu pa bo definiran premer cevi kot tudi obvezno ozemljitveni valjanec. In na ta projekt si boš moral pridibiti soglasje k projektni rešitvi in nič drugače kot tako, tudi narediti.
Objave: 8193
Teme: 2
Ocena:
14
Za take slučaje so "izumili" posebne instrumente. Sam bi na delu, kjer je cev dostopna v cev porinil foršpan, pa ne tistega iz baubaua. Debeline vsaj 6mm ali več. Šel bo tako daleč, kolikor je cev še prosta. Ko se bo ustavil se foršpan direktno na vhodu v cev označi z koščkom izolir traku. Foršpan se izvleče, oznako postavi na mesto kjer je začetek cevi in se z drugim koncem oriše polkrog (do kjer je pač foršpan segel v cev). Na ta način se dokaj natančno vsaj dolžinsko določiti mesto, kjer je cev zasuta. Seveda se natančne smeri cevi z to metodo ne da ugotoviti. Približno smer se da poiskati z kako tanko letvijo, seveda če teren dopušča dostop za ta način. Dolžino do zasutega mesta pa bo pokazal foršpan. Se pa to zanesljivo ugotovi s skenerjem zemeljskih kablov. S pomočjo foršpana se v cev porine en navaden vodnik, tega se priklopi na en pol skenerja, drugega se z pomočjo manjšega klina ozemlji, se ga porine v zemljo in nanj priklopiš drugi pol. Nato se zadevo vključi in ob tistem vodniku, cevi, kablu, vodovodu lahko skoraj tečeš. Ne more se skriti niti do 4 metre globoko. Enako tudi pokaže sleherni odklon smeri, če skener (sondo) postaviš prečno čez iskano reč preneha piskat. Če je v smeri iskanca pač žvižga. Kaže celo globino do iskanca in jakost signala. Na tak način se da z ogromno zanesljivostjo poiskati vse instalacije.
Okrog trase same, vsaj kar se elektro priključka tiče pa je napisal že mirator. Tam bo v primeru križanja z prometnico definirana še globina trase, sestava zasipa trase, opozorilni trak, križanja in odmiki od morebitnih preostalih instalacij (voda, plin, telekomunikacije...). Tudi pokazalo se bo, kakšni stručkoti so bili takrat na delu.
Ocena:
0
Živjo
Ja ja vem papirji. Samo kaj ko se zadnje čase na občinah noben ne pogovarja z lastniki parcel ki mejijo na ceste kjer se bo delalo in se tega ne da planirati vnaprej. imam na dveh parcelah iste težave v dveh različnih občinah.
In potem je stav treba rešit da se naknadno ne reže novega asvalta. v enem primeru bi imel samo počes za prerezat, v drugem primeru pa po celi dolžini ulice.
No in smo se nekako dogovorili da se cev položi projekt pa se riše sproti.
Iščem predvsem cev za optiko ker cev za elektiko so mi itok že porabili za priključitev javne razsvetljave ker so ga oni pozabili položit zase oz sploh niso planirali položit.
Ok se bom malo poigral.
Lp
Luka
Objave: 928
Teme: 7
Ocena:
0
optiko kot vem daš lahko brez problema v isto cev kot je elektrika, če imaš seveda dostop do te cevi.
Ocena:
14
Kolikor pa jaz vem, zaenkrat spada še vedno med telekomunikacije in kot taka podleži vsem zahtevam, kar se križanj z energetskimi vodi tiče. Torej nobenih vzporednih polaganj, križanja pod kotom minimalno 45 stopinj, energetski kabel mora potekati pod komunikacijskim z odmikom vsaj 30 cm. Tako da to - da ga daš lahko brez problema v isto cev kot je elektrika - ne bo ravno držalo, čeprav optika ne pozna elektro magnetnih vplivov.
Ocena:
0
Živjo
No cev smo našli. Smo našli kar z foršpanom se je čutilo kje je konec cevi ker je konec kar precej visoko.
Glede križanja in vzporednega polaganja mi je pa kolega ki je 30let polagal cevi za telemach rekel da bodo brez problema v cev od optike porinili še elektriko da ne bo noben komplicirov.
Lp
Luka
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
To pa mene tudi zanima. Upam, da nam boš zaupal, kako se bo izšlo.
Ocena:
14
Kdorkoli bo to delal (da gre "lahko") bo delal brez vednosti elektro distributerja. Se pa zna težava pojavit kdaj kasneje, pri kaki morebitni širitvi njihovega omrežja ali pri zamenjavi kabla. Potem ti internet (optika) lahko iz "neznanega vzroka" preneha delovat.