Riko Napisal:Sedaj je občina ob prenovi podrla star sistem, v cesto vgrajujejo po eno cev za fekalne vode in eno a meteorne vode, priključke nam puščajo en meter od roba ceste, od lastnikov - stanovalcev pa pričakujejo, da se bomo na lastne stroške priključili na novo kanalizacijo in meteorno odvajanje.
Nič rekla kazala, ampak smo dobili pred 3 meseci en list obvestilo iz občine, sedaj je pa že cela ulica prekopana, novi vodi po cesti položeni, še malo, pa bi naj bili na vrsti mi stanovalci, da izvedemo v lastni režiji priklope obstoječih sanitarnih in meteornih vodov na nove cevi na cesti. Vsaka vrstna hiša okoli 10 m kopanja 1,2 m glogoko in financiranje materijala in vračilo poti v prvotno stanje. Nam se zdi, da bi to morala izvesti komunala ali občina, ki krije investicijo na cesti.
Jaz razumem, da je govora o enem metru izven ceste - torej v njihove parcele.
Če je obratno, torej 1 m v območje ceste, je to res zelo toga logika, ki pa konec koncev še vedno vzdrži. Jim pač ne dajo niti tistega metra cevi na njihovo. Povrnitev ceste v prvotno stanje (torej, razkopano) pomeni 2 karjoli materiala, da zasuješ luknjo od svojega priključka. Če se boste pa spomnili priključke delati, ko bo vse fertik, potem pa bo še tampon, pa utrditev pa asfalt pa pločniki.
Niti se nisem razpizdila na avtorja, kot lahko prebereš, ampak bolj na neumestne komentarje o tem, kako plačaš komunalca in "ma da ti občina zrihta vse".
In če že lapava v prazno:
Res so primeri, ko gredo uradne strukture predaleč in tam je prav, da se jih ustavi.
Bistveno več pa je primerov pohlevnih in zlorabljenih državljanov, ki koristijo (tudi z lažmi in zavajanjem in goljufanjem) vse socialne bonitete, ki jih imamo, zato, da so v pomoč najranljivejšim družbenim skupinam, ne pa Franclju, ki fiktivno prepisuje nepremičnine, da se izogne davku, ki je fiktivno ločen od partnerke, da je vrtec ceneje, ki fiktivno dela za minimalca na sp, potem pa v službene stroške tlači toplice in barke na Jadranu, ki fiktivno uprizarjajo prometke, vlome in ostale nesreče, da se povleče še zavarovalnice.
Nič nimam zraven. Le življenske izkušnje me učijo, da si kot narod v resnici čisto zaslužimo take "uradne strukture".