PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Odzračevanje iz cisterne za kurilno olje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Imamo manjši večstanovanjski objekt. Iz cisterne za kurilno olje (v kleti) je napeljana plastična cev, ki služi kot odzračevanje in pride v 1. nadstropju iz fasade. Ker se iz njega precej pogosto širi smrad po kurilnem olje, me zanima ali je ta odzračnik možno zapreti s kakšnim ventilom, ki bi spuščal zrak v cisterno nazaj pa ne?
Mislim da ne, saj mora zrak ob praznjenju v cisterno in ob polnjenju ven....
Jaz bi podaljšal cev do strehe ........
Za ventil ne bi vedel ali obstaja kaj takega ali ne, vendar ta odzračnik ima funkcijo, da ko se porablja olje prepušča zrak v cisterno, ko se dotaka olje takrat zrak izriva in da kompenzira temperaturo zraka in olja (krčenje in raztezanje medija). Če se da, podaljšajte cev do pod strehe. Na odzračnik pa bolje, da ne daste ničesar drugega, razen mrežice proti tujkom. Da ne bo kakšne bedarije z cisterno.
Hvala za mnenja vendar imam nekaj pomislekov.
Podaljšanje do strehe (zaključek pod napuščem) ne pride v upoštev, ker bi bilo tega podaljšanja le za kakšen meter. Razmišljali smo že, da vodimo cev skozi napušč na streho kot običajni zračniki, pa so mi odsvetovali zaradi morebitnega nabiranja kondenza, ki bi se stekal v cisterno. Kljub vsemu bomo verjetno iskali rešitev v tej smeri, morda s kakšno lovilno posodo ali izpustom pred cisterno ...
Dajte - predno naredite škodo - preverite vso napeljavo v prostoru kjer je cisterna.
Če in ko je vse v redu in deluje kot je treba, iz tega oddušnika NE SME smrdeti po kurilcu.
Govorim iz lastne izkušnje - imam oddušnik na fasadi - poleg kuhinjskega okna - na višini 2,4m in pod napuščem. Pa je tam tudi velika terasa, kjer presedimo veliko časa. Skratka - še nikoli v 20 letih se ni pojavila SLED vonja po kurilcu.

Predvsem preglej napeljavo iz cisterne na gorilnik peči. Tam je nek "ventil", ki uravnava pretok olja do gorilnika in povratek. Če je v napačnem položaju .........
Jaz bi preveril, če ni na cisterni kaj odprtega.... (morda priključek za tankanje ali kak kontrolni čep) in je zaradi tega ustvarjen prepih skozi cisterno in odušnik.....
Se strinjam, preden bi sploh izvajali kakršnekoli improvizacije, bomo preverili te zadeve.

Homer,
res nam manjka navojni čep na odprtini za polnjenje cisterne. Namesto tega imamo nek plastični čep od manjše kante, ki je samo položen na odprtino. Tudi to bomo v kratkem uredili.
Preveri tudi, če je zatesnjeno tam kjer sesalna in povratna cev .......
Kje se pa cisterna nahaja? Jaz oddušnika sploh nimam in ne smrdi nič, pa imam cisterno v kurlnici, zraven pa še cunje itd. Enako v društvu - brez oddušnika, pa ne smrdi nič.
Meni se zdi da je te cevi že toliko, da ustvarja vlek (kot dimnik) in zato smrdi. Jaz bi ga lepo zamašil za test in je to to. Tiste malo, kolikor peč pokuri olja pa tudi pride zraka v cisterno, če ne drugje pri merilniku nivoja.
LP,
Samojed
@Samojed
Da ne boš zameril, ampak - kako imaš ti, je tvoj problem. Ni od včeraj - kako MORA biti izvedena cisterna za Kurilca. Kaj vse mora imeti in kje. Poleg oddušnika "bi morala" vsaka cisterna ki je v hiši ( da o tistih ki so vkopane zunaj ne govorim ) imeti tudi "lovilni" neprepustni bazen - kadičko - v primeru iztoka kurilca.
Veliko jih ima narejeno kot ti. Vem. Jaz nisem med njimi in mi ne smrdi ne v kurilnici in ne ori oddušniku.
Brez skrbi, imam dvoplaščno in v kompletu kupljeno kot se zagre. In v tem kompletu je bilo tudi vse kar nanjo sodi, razen cevi. In nikjer v navodilih, prav nikjer, ni bila navedena obveza za odduh. Ker mi je to potrdil tudi monter, sem se odločil da tako tudi sprobam. In ker ni težav, je tako ostalo. In konkretno gre za dvoplaščno cistreno Rotex.

Če sem kje kršil naše predpise ne vem, zato prosim, kot pišeš "ni od včeraj", če je to kje navedeno. Vem da so naši predpisi mnogokrat precej hujši od minimalnih zahtev EU, ampak če proizvajalec iz Nemčije tega ne zahteva, ne vem zakaj bi si delal sive lase. V končni fazi ima izjavo o skladnosti, CE znak in navodila za montažo in ker prost pretok blaga zahteva edino to, jaz njihove cisterne ne smem in ne mislim predelovati ker je nekdo pri nas to zapisal.

Aja, ne zamerim, se pa priporočam za dodatne informacije, če jih imaš. Jaz jih pač nimam Smile .
LP,
Samojed
Aja, pozabil se pa dodati, da sem zasledil, da mora biti cisterna vgrajena vsaj 1m od peči ( če se prav spomnim). Ker pri meni ni šlo skozi ali pa bi moral imeti pol manjšo cisterno, sem jo vgradil bližje peči. Ampak spet štos - Rotex v navodilih navaja minimalno oddaljenost 40cm, zdaj pa bodimo pametni.
LP,
Samojed
Iskanje po temi