PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Smrekova polena

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kaj pravite je v centralni Ok kurt smrekova polena ali ne. Mi kurmo večinoma bukova, hrastova....in tud kak smrekov polen, če ni grče in je suh.
Če jih kuriš v navadni peči, se zna na dimniku poznati, oz. ga je treba pogosteje čistiti, ker smole ne izgorijo v celoti. (če boš res izdatno futral smreko)

Če imaš uplinjevalno peč, pa prav tako ni nobenih zadržkov.

Tudi z grčo, kar pogumno!
Ja, grče so ponavadi problem... :mrgreen:
Da napišem moje izkušnje z kurjenjem smrekovih drv. Kuril sem smrekove obžagance ali po naše "žvarcle" v uplinjevalni peči vigas 25 SW. Celotno lansko zimo sem skuril 12 pušlev teh drv. V peči so dobro gorela le posedala se niso, kar je imelo za posledico občasne dimne signale iz dimnika. Dimnik se ni zapacal z smolo kakor tudi ne peč. Se je pa v peči v zračnih kanalih za primarni oz sekundarni zrak nabral fini pepel zaradi česar v peči ni več gorelo. Po razstavljanju peči tik predno se je začel letošnji mrzel januar in sesanju drobnega pepela je peč spet delovala kot prej. Peč je z eno naklado gorela približno 3 ure, če sem po tem času spet naložil je peč nafilala zalogovnik, segrela bojler ter ogrevala hišo približno 10 ur. Sedaj z bukovimi drvmi peč gori 6 ur segreje zalogovnik, bojler in ogreva hišo.

Razlika med smrekovimi in bukovimi drvmi je samo v tem, da moraš smreko dvakrat naložit, da dobiš enako energije ven, saj imata energetsko vrednost enako oz ima smreka celo nekoliko večjo. Potrebuješ pa volumensko smreke enkrat več kot bukve. Torej je 1m3 bukovih polen približno enako 2m3 smrekovih obžagancev.

Torej smreko brez skrbi kuriš v peči če le imaš zalogovnik prigrajen, le proti bukvi je rabiš enkrat več.
Hecno zakaj je omenil, če ni grce. A grča pa ni les?
V uplinjaku je smreka čisto super kurivo. V navadnih je verjetno bolj problem, ker uplinjak z elektroniko bremza. Pri navadni peči pa lahko grejo dimni plini v višave, ker smreka pač bolj gori. Na uplinjaku pa iz smreke potegne optimum, ker mu regulira dovod zraka, in moč sedalnega ventilatorja, tako da ne glede , če je smreka dimni plini so na enakih vrednostih kot če kuriš listavce. Razen če so fejst smolena, se lahko kdaj zgodi, da se ti cela naklada vžge in potem pride do kakega prekinjanja plamena v komori, ko hoče stabilizirati gorenje.
Ja več moraš naložit kot bukovine, samo jaz nimam občutka da glih enkrat več. Pol vec pa res. jaz že zdaj dve leti kurim bolj kot ne smreko, bor, pa nekaj mešanega vmes, bukev, nekaj oreha, pac vse kar raste v hosti, oreh je bil pa pri bajti. Veliko je bilo zvarclov pa lesa od starega rusta, ko smo staro bajto rihtal, in je šla stara streha dol pa na novo gor. Potem pa je bil star les plus ostanki od novega rusta, smo dali les iz domač les na žago, obrezline pa nazaj vzel. Če je zdrav les da veliko od sebe, star rust, ko je pa že sprehneto, ko razsekas pa se kar prah vsuje, ja tist je pa se treba kar dodevat, da napolni zalogovnik. Kak zdrav bor recimo, pa nič kaj dosti ne zaostaja za bukvijo. Saj to že po tezi vidiš, bor je dosti bolj gost - težek kot kaka smreka.
Drugače pa smrekove veje, so tudi kar močne. Lansko poletje sem za toplo vodo kuril z njimi, ena naklada je bila polna kapa, je bil zalogovnik poln. Veje so bolj trd les, ko zagas na cirkular kar žvižga.
smreka je čisto ok če imaš v kotlu oz kurilni coni dovolj veliko temperaturo......torej suha smreka navadna peč + zalogovnik dela bp ........če ni zalogovnika in začne samson zapirat se začne pacat tako peč kot dimnik.
Jest bom rekel da ja, če imaš v kurišču katalizator; sicer je T v kurišču z intenzivnim odvajanjem toplote na vodo prenizka za dobro zgorevanje iglavcev.
Kaj pa pravi proizvajalec peči?
Od moje pravi, da iglavci NE.
Ta je v uporabi: <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.emundia.si/kotel-na-drva-eko-ck-p-30">https://www.emundia.si/kotel-na-drva-eko-ck-p-30</a><!-- m -->

Drugač radiatorji skoz delajo, ker zalogovnika ni.
Pač kuri, tudi smreko, razmisli o dogradnji hranilnika.

Če opazite na splošno, v teh dneh ko so tudi dnevne temperature bolj okrog nule ali nižje, da je kurjava na drva (od sosedov) povsem sprejemljiva, ker morajo peči približno dosegati nazivne vrednosti in je izgorevanje boljše, tudi če so brez hranilnikov.
Drva imamo doma, na pretek, sva jih z bratom žagala, približno 30m drobnih + polena.
Se mi zdi, da je smreka problem poleti, ko se ne ogreva in avtomatska loputa zapre, takrat pa se notri "kuha". Sedaj gre v radiatorje in se loputa ne zapre čist.
Kurim vsega po malem. Skoraj večina je v letošnji dobavi iglavcev, smreke in še več bora. Ker imam zalogovnik in z vijakom nastavljena min. odprtina na dovodu primarnega zraka, sem imel v dimniku od treh let samo prašne saje, ki so samo padel pod krtačo iz dimnika. Peč ponavadi 1x na teden pokrtačim kanale, se mi več ne ljubi vsako kurjavo. Sem preveč črn, ker uporabljam večjo krtačo, da bolje očisti kanale na LTŽ peči. Ko potegnem krtačo ven iz kanala, kar vrže drobne saje vame in ne morem biti čist.

Na klasiki peči velja iglavec, samo mora biti zalogovnik. Plamen je močnejši in ima peč višjo temp. Seveda pogori malo hitreje kot bukovina in doloži je tudi potrebno še 2x po 1/3. Sama bokobina še ni bila nikoli v peči. Mogoče samo 2-3x, da sem testiral ali pogreje celoten zalogovnik.

Jaz sem lansko zimo porabil 8,5prm mešanih drv, kar je bil kar nizek strošek, ker sem drva kupil od soseda.
Iskanje po temi