Zanima me kakšna prednost je v slojevitem polnjenu zalogovnika, se izplača ali ne ?
Sem v prenovi kurilnice- navadna peč na drva in zalogovnik.
Imam regulacijo WDC20 in dve sobni enoti RDC2 za dva mešalna kroga.
V dilemi sem glede varovanja povratka in vas prosim za nasvet.
Imam tri variante:
1. Termostatski 60st ventil za varovanje povratka ( strošek cca 80 eu )
2. Mešalni ventil in Seltron regulator konstantne temperature ACC20 katerega imam še od stare kurilnice doma ( strošek cca 40eu )
3. Regulacija Seltron SCC40 in 2x mešalni ventil s pogonom za varovanje povratka in slojevito polnjenje zalogovnika. ( strošek cca 300eu )
Slednje mi ni jasno, kaj pridobim s slojevitim polnjenjem zalogovnika.
Tu je shema:
Po mojem ti je opcija 2 najboljša, če že imaš doma.
Osebno sem pri prenovi tudi razmišljal o vseh možnostih, na koncu sem pa za varovanja povratka dal acc10. Imam vremensko regulacijo tako da se v zalogovnik vrača le voda ki ni več uporabna za ogrevanje. Problem sem imel le z bojlerjem katerega sem pa tudi rešil.
Mislim da je treba dati večji poudarek mogoče na večji premer cevi za priklop hranilnika da zmanjšaš hitrost pretoka, za vse ostalo poskrbi voda sama
pri meni se polni hranilnik slojevito sam od sebe. ni treba ničesar, ker je račun za gravitacijo plačan. jaz nisem dajal ničesar vmes. vroča voda zgoraj, hladna spodaj, in to je to. nikoli se mi še kje kaj pomešalo. ne pri polnjenju in ne pri praznjenju.
Kar uporabi ACC20. Jaz imam ND3, ki ima enako funkcijo delovanja, samo je bolj starejša zadeva. Meni se zalogovnik ob 40kW peči lepo polne od vrha do dna. Še varovanje peči je zagotovljeno. Tisto slojevito polnjenje je po moje bolj primerno za kakšne manjše moči peči. Jaz v tem sistemu ne vidim velike prednosti, samo strošek dodatnih cevi, mešalnega ventila in motornega pogona.
Polnjenje je lahko samo slojevito, razen če dodaš kako črpalko, da ti meša vodo.
Kriza je samo kdaj ugasniti črpalko. Če ne polniš na ful, je termostat na dimniku in ledomat, ki omogoči termosifonsko ohlajanje peči, prava stvar. Kapilarni termostati za dimnik (v mojem primeru 300 stopinjski) so kriza, saj jih previsoka temperatura dimnika pokvari.
Odnesi ga na vrh strehe (bolj dalec od peči)
Enkrat sem meril TDP na vrhu strehe. Bili so pod 60. Peč sicer dela nekje med 160-200, ne vem natančno kako.dolgo je takrat peč že delala (segrevanje sicer ohlajenega klasičnega schidel.dimnika) ter kakšna je bila TDP takrat.
Lepo ste mi razložili, hvala....
Naročil bom da mi vgradijo mešalni ventil in ACC20 za varovanje povratka, polnjenje zalogovnika pa običajno brez dodatnih ventilov.......
Bom kar izkoristil dotično temo... V bratovi hiši se bo nadgrajeval sistem z dodatnim zalogovnikom zaradi povečanja ogrevanih površin. Trenutno je vgrajen razslojevalni zalogovnik (upam, da sem napisal prav).
Zanima me ali se priporoča dograditev z identičnim "razslojevalnim" zalogovnikom, ali lahko gledamo tudi za "navadnim" najcenejšim zalogovnikom? Iskreno povedano, doma uporabljam najcenejši zalogovnik, ki je navadna kanta, pa se mi voda odlično sloji. Sem čedalje bolj prepričan, da je bil dražji zalogovnik proč vržen denar.
Vezava bo zaporedna ker prostor vzporedne ne omogoča. Če vzamem navadni zalogovnik je bolje da se ga veže na začetek ali konec oz. ali je vseeno? Kater naj bo tisti, ki bo prvi dobil vročo vodo?
Prvo preveri koliko je bila sedaj poraba energije iz zalogovnika.
- A je zadostoval za 24h ogrevanja brez kurjenja. Če je temu tako, potem ne bo potrebe po večanju zalogovnika.
- Če se je že sedaj moralo kuriti 2x na dan, ali vsaj 3x na 2 dni, potem je res potreba po večjem zalogovniku.
Po mojem mnenju bi bilo najbolj vezati novi zalogovnik vezati za starim v zaporedno vezavo. Tako še vedno koristiš dober zalogovnik za hitre spremembe in povečaš volumen z navadnim zalogovnikom. Jaz imam 2000l zalogovnik in nimam nobenega nepričakovanega mešanja. Imam talno in radiatorsko ogrevanje in še SV ogrevam z zgornjo polovico.
Dodatni zalogovnik lahko še vedno dogradiš, lahko eno sezono testiraš kako bi delovalo s samo sedanjim.
Minimalno velikost določa velikost zalogovnika drv v peči, največjo pa luksus. Vmes pa je kup čaranja kdaj ti ogrevanje deluje in kdaj kuriš. Če ogrevaš intervalno in ob največjem odvzemu toplote tudi kuriš, je potreba po velikem zalogovniku ob znatnem luksuzu veliko manjša.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.