PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Elektro cilinder - kakšen napajalnik

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

nabavil sem elektro cilinder za odpiranje vrat. sedaj me samo zanima kako močen napajalnik rabim za to. kaj je pomembno, da bo delalo.
sedaj sem probal z enim 12V, 6A ala za printer in cilinder dela izmenično, no se zaganja... če priklopim na polnilec za akumulatorje dela OK.
ker nisem štromar nimam pojma o tem.

prilagam sliko cilindra.

Priložene datoteke
.jpg   Zajeta slika.JPG (Velikost: 58,33 KB / Prenosi: 936)
Na nalepki nič ne piše o potrebnem toku. Ta je seveda odvisen od bremena (sile).

Priključiš na polnilec za akumulatorje, izmeriš tok, dodaš kakih 50% ali več za rezervo (mehanizem za odpiranje ne bo vedno idealno podmazan, pa nekaj rezerve je dobro imeti).

P.S. Nisem štromar.
Najverjetneje je napajalnik od printerja AC (izmenični), polnilec za akumulatorje pa DC, zato ti tudi dela.
Kot imaš predlagano boš moral porabo pomeriti ali kaj več o tem poiskati na netu.
LP
ne je tudi DC bil.
Če imaš res kak ampermeter/multimeter se to enostavno pomeri. Nekje prekineš povezavo, vmes pa ko odpira odcitas vrednost na ampermetru. Zgleda pa kar močna zadeva (1000N/potisk), tako da bi res znal biti 6A presvoh.
LP
Sicer res iz tablice ni mogoce razbrati tocnega tipa, vendar sem na netu nasel nekaj zelo podobnega oz. bi znal biti celo isti:
[url]httpsunichr("58")//wwwunichr("46")aliexpressunichr("46")com/item/14inch-350mm-stroke-12v-linear-actuator-with-mounting-bracket-1000N-100KGS-load-electric-linear-actuator/32648917137unichr("46")html?aff_platform=aaf&cpt=1486474052202&sk=fEyVBAE&aff_trace_key=195d93923f62495cadc3afdcfd65e6c0-1486474052202-06563-fEyVBAE[/url]
Tu pise, da bi naj z 3A zadeva delovala, tako da mi ni jasno zakaj ne deluje z 6A enosmernim polnilcem.

LP
Priklopi na akumulator (npr avtomobilski) in pomeri tok.
Tile pogoni so bili običajno za odpiranje strešnih (pa kakih dimoodvodnih) oken (loput).
Usmernik 12V DC 3A bo dovolj.
ce sem dal tega pa ne dela, kar trokira...
12v dc 6A sem priklopil...
Ali ima printer napajalnik še kak drug izhod poleg 12V?

Pri računalniških (switcher) napajalnikih ne dobiš ven nazivne moči, če ne obremeniš vsaj malo še drugih izhodov. (Poleg 12V je treba obremeniti še 5V in 3,3V). Mogoče je pri napajalniku za printer podobno.

Ti ali sosed/prijatelj z multimerom + pivo, pa boš videl, kje si....
Pri switcerjih zagonski tok sproža overload zaščito.
Navaden trafo+elektrolit je neprimerno uporabnejši v takih primerih.
Zagonski tok motorja je dokaj visok, recimo nekje do 5x nazivni in več, večina elektonskih napajalnikov ima dokaj nizko elektronsko pretokovno zaščito z najhno zakasnitvijo in se se jim začne "kolcati". Kak primeren napajalnik s paralelnim akuumulatorjem par amperskih ur bi bila verjetno idealna rešitev, dela tudi ko slučajno ni elektrike.

Sicer je pa mehanska moč delo x hitrost in glede na podatke dobimo 14W

Če dodamo faktor kilavega izkoristka bi nekakšen 3 A napajalnik načeloma ustrezal,
kot je zapisal ZASPANC je trafo z usmerniškim mostičkom tukaj zakon, če je elektrolit zraven ali pa tudi ne...

Še malo epp..
Par podobnih malo rabljenih aktuatorjev 24V se mi povaljuje, če koga slučajno zanima naj pošlje ZS.
Iskanje po temi