PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Litoželezna peč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živjo, tole je verjetno že obdelano ampak vseeno, razmišljam da bi dal vgraditi kaminsko peč, na drva, vendar nisem prepričan da je stvar varna, namreč nimam dovoda do zunanjega zraka in tudi peč ki sem si jo ogledal razen priključka za dimnik nima. Tako da ne vem kako je s tem ali peč dobra ali ne, ali bi bilo vse skupaj neučinkovito, nevarno? Mi ni jasno kako lahko potem take peči sploh prodajajo? Ali sem pa sam tole zakompliciral, nimam pojma, namreč namen je ogreti sobo v mansardi cca 6m x 3,5m.
Mi se že štiri mesece grejemo s kaminsko pečjo brez zunanjega zajema zraka. In kot vidiš, smo še živi Smile
Če boš ogreval sobo v mansardi (cca 20m2) boš imel hitro toplo, prednost litoželezne peči pred tisto iz pločevine pa je, da bo dlje držala temp.. Mi imamo kaminsko peč v dnevni sobi in je zjutraj temp še vedno 22 - 23 stopinj, moti me le, da v ostalih prostorih pade na cca 16 stopinj čez noč (ko je zunaj temp ponoči -10...). Da bi bil zrak zanič?? Nisem nikoli opazil. Redno zračenje je potrebno ne glede na vir ogrevanja, pa bo zrak ok. Da kamin ne bi gorel?? V štirih mesecih še nisem imel te težave. Aja, pa napo uporabljamo vsak dan pri kuhi. Žena pa je ista kot pred 4imi meseci - živa, zdrava in enako dobro kuha.
Letos smo kurili do začetka januarja izključno na kamin in nismo porabili niti L kurilnega olja. Zdaj januarja kurimo samo na KO zaradi udobja.. Letos ga bomo porabili vsaj 2/3 manj kot lani (1700 l za 80m2 s SV)..
Nič komplicirat. Naredit in uživat v toplem!
@zdravapamet, sem pregledal, ne samo v Sloveniji, te modele prodajajo po celi evropi, na primer GIULIETTA - LA NORDICA, ki je priznan proizvajalec z vsemi certifikati nima priklopa za zunanji zrak. Sam sem našel v tujini podobno vendar manjšo peč in kot tudi omenjena ima CE certifikat. Sicer pa sem pa zdaj še bolj zmeden saj mi strokovnjak odsvetuje nakup in montažo, praktični uporabnik pa kontra. Se bom še malo pozanimal z kakim monterjem.
Citat:Drugače v prostoru kmalu postane zrak zanič, kamin pa ne gori OK

Bla, bla, bla.....bla. Stari starši so v starejši hiši kurili na treh mestih. Dnevna soba 4,5x4,5 z litoželezno pečjo, kuhinja 3x3 z štedilnikom na drva in kopalnica 2x3 z pečjo na drva z vgrajenim bojlerjem. Vse še v času premoga in kasneje na drva. Vse skupaj čez 25 let. No, vsi so/smo preživeli, a ne? Pa vse kurilne napravo so bile odvisne od zraka v prostoru. Pa ne moreš verjet, jaz še vedno lahko tipkam :mrgreen:
Gorenje pač potrebuje kisik. V starih hišah to ni bil problem, ker ni nič dihtalo. Tudi v eni povprečni hiši ne dihtajo zadeve dost, da zrak nebi našel poti v prostor.

Zna pa biti problem pri sodobnih gradnjah kjer so povsod parne zapore, okna in vrata pa imajo trojna tesnila. Pa tudi tudi v tak ambient lahko vtakneš peč brez dovoda zraka, edino eno luknjo v zunanjo steno moraš narediti. Samo ni neke prave logike, da si ravnokar dal 3 jurje za vrata zato da bodo ja uberdiht, potem pa nrediš zraven njih luknjo skozi katero maček pride, ane? Smile In ker tak šporget nekaj lufta predela, tudi kar lepo piha čez takšne zračnike in je bolj smiselno da gre zunanji mrzel zrak direktno v kurišče, kot da hladen zrak spuščaš čez stanovanje v peč.
@T0RN4D0

Kaj pa v večstanovanjskem objektu kjer izolacija ni na najvišjem nivoju? Ali je to tudi nekaj na kar se računa?
Iskanje po temi