PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Prekinitev ozemljitve ob obkopu hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni

Naredili so mi obkop hiše zaradi postavitve hidroizolacije... vmes so pa pretrgali neke vrste ozemljitev. Žal se ne spoznam na te zadeve in nevem točne funkcije tega.

Sedaj so ravno nevihte in me zanima kako vpliva to na celoto elektrčno napeljavo? Ostal je le cca 40cm železni pas (širok 2cm( ki se drži le hiše in ni več speljan v zemljo.

Zasip bo narejen sicer čez par dni in nevem kaj naredim s to poškodovano ozemljitvijo?

Hvala že vnaprej!
Citat:nevem kaj naredim s to poškodovano ozemljitvijo?
kdor je pretrgal, naj popravi. Če ne zna, naj plača nekoga, ki zna.
Kot je že @javr napisal. Nič ne pišeš, ali obstaja na hiši strelovod. V tem primeru je zagotovo okoli hiše napeljan valjanec. Tudi če strelovoda nimaš, je tisti krak valjanca zagotovo nekam speljan in priključen. Torej: poiskati mesto kjer je valjanec pretrgan in sanirati mesto, kar pomeni odkopati zemljišče približno na mestu pretrganja, ter z križno sponko združiti oba dela valjanca. Če ne bo šlo z eno križno sponko je potrebno vstaviti manjkajoči del valjanca in ga spojiti z dvema križnima sponkama. Kje so ti ga presekali pa zagotovo ve bagerist. Za informacijo o mestu pretrganja valjanca se torej obrni najprej nanj. Drugače pa se da to storiti tudi z krampom in lopato, le bolj zamudno je.
Strelovoda na hiši ni. Zaradi tega me tudi zanima sama funkcija te ozemljitve.
Vezava je pa takšna - iz omarice gre ven ena žica pod debelejšim ometom, nato pride iz tega ometa kar tale železni pašček, ki je sedaj pretrgan.
Kako vitalno funkcijo predstavlja ta ozemljitev? Časovno, da si uredim prioritete ker imam še precej dela okoli hiše...
V bližnjo tehnično trgovino z elektromaterialom pojdi in kupi dve [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")merkurunichr("46")si/gradnja/elektroinstalacije/energetika/strelovodni-pribor-optim-sponka-krizna-60x60-iii-sf17-fe-galzn-m8-zn-p]takšni križni sponki[/url] ter meter valjanca in tam ko je valjanec vtrgan nanovo spoji.

Nekako tako. Na mestu spoja pa stari valjanec dobro očisti.

[img]httpunichr("58")//intunichr("46")hermiunichr("46")si/files/vodniki-5-1_resized_largeunichr("46")jpg[/img]
Citat:Časovno, da si uredim prioritete ker imam še precej dela okoli hiše...
To popravilo ti vzame "5 minut" in če si 2x levoročni pol ure.......
(seveda sklepam, da nisi že vse skupaj zasul)

Bi pa kaka slika veliko več povedala......
Sebek Napisal:V bližnjo tehnično trgovino z elektromaterialom pojdi in kupi dve [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")merkurunichr("46")si/gradnja/elektroinstalacije/energetika/strelovodni-pribor-optim-sponka-krizna-60x60-iii-sf17-fe-galzn-m8-zn-p]takšni križni sponki[/url] ter meter valjanca in tam ko je valjanec vtrgan nanovo spoji.

Nekako tako. Na mestu spoja pa stari valjanec dobro očisti.

[img]httpunichr("58")//intunichr("46")hermiunichr("46")si/files/vodniki-5-1_resized_largeunichr("46")jpg[/img]

Odlično... tole še najbolj razumem. Je dovolj zgolj en meter "valjanca"?Ker sedaj je bilo speljano skoraj da 8 metrov od hiše?

Preden ni še vse zakopano, kam naj bo valjanec pritjen oz. je dovolj da ga prislonim na zemljo ali kako?

Hvala za odgovore!
Čaki malo. Ti si napisal da imaš vtrgan valjanec. Torej morata na mestu pretrga iz zemlje gledati dva kosa valjanca eden na eni strani jarka drugi pa na strani hiše kot si napisal. Če tistega prvega ni, potem bo potrebno malo več metrov tega valjanca.

Najprej se sprehodi do mesta pretrga pa dobro poslikaj pa ti bomo povedali kaj več. Še najbolje pa bo da pokličeš kakega električarja pa ti bo povedal.
Je napisal, da strelovoda nima. Torej je imel (verjetno) zgolj tistih osem ali deset metrov valjanca za ozemljitev oziroma za Fid. Sanacija pretrganega valjanca ne pobegne. Zgolj meter valjanca iz hiše ne bo dovolj niti za slabo, kaj šele za dobro ozemljitev. Torej: Poiskati oba konca valjanca ter ju ponovno združiti z pomočjo križnih sponk in (če je potreba tudi) z kosom novega valjanca.
Si izposojam temo. Menda do konca leta 2017 se MORAM priklopiti na javno kanalizacijo (jašek na parceli že čaka). Ali lahko dam v izkop valjanec? Služil bi za dobro delovanje fid stikala in bodočo prenapetostno zaščito (strelovoda nimam, torej ne govorim o direktnem udaru strele).

Ne vidim nobenega razloga proti.
Valjenec na metre po moje lahko kupiš v Sam-u v Jaršah in nikjer drugje
Hvala