PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Katero TČ zrak/voda za novogradnjo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdrav vsem,

Prosim za predloge TČ zrak/voda za novogradnjo enodružinske hiše:
- 190m2 talno ogrevane površine + 2 radijatorja v dveh kopalnicah
- zunanje stene bodo iz Porotherma 30cm + 15cm stiropor
- okna bodo troslojna od Termoglasa Ug 0,5W/m2K
- glede na izračun bi naj potreboval okrog 7,6kW energije
- hiša bo stala v Slivnici pri Mariboru in zaradi lege parcele bo največ steklenih površin usmerjenih v smeri severovzhod, tako da neke koristi od sonca za ogrevanje ne bo Big Grin

Trenutno imam dve ponudbi in sicer za:
1. ORCA EXCLUSIVE DUO 200 (8-16) + PUHZ-SW100YHA
2. Atlantic - Alfea Excellia Duo, 11.2 kW

Prosim za komentarje za zgornji dve opciji.

Sem pa hkrati presenečen, nad (ne)odzivom podjetij, ki prodajajo/montirajo ogrevalne sisteme, saj sem od 8 katerim sem poslal povpraševanje, dobil samo 2 ponudbi, v roku 3 tednov. Ne vem ali imajo preveč dela in ne utegnejo ali pa jih "mali" objekti ne zanimajo...

Hvala in lp
Nizko temperaturnih TČ za talno ogrevanje je v tem območju moči 8-11kW kar nekaj in izbira je velika. Na forumu boš težko dobil odgovor "to TČ" ker pač uporabniki imamo izkušnjo zgolj z eno TČ

Opozoril pa bi te da bo z nizko temperaturo ogrevanja bolj malo koristi od tistih dveh radiatorjev. Nastavljati temperaturo višje kot jo potrebuje talno ni smiselno, ker se ti bo poslabšal COP. Zato predvidi možnost do-grevanja teh radiatorjev z električnimi grelci. Sklepam da so to "lojtre" za brisače. Meni talno dovolj ogreje kopalnico, lojtro pa vklopim za 1 uro in posuši brisače.....
Imaš že v klima TČ segmentu delno izkoriščanje pregretih par in polzečo kondenzacijo ravno za te namene. Zunanja enota Panasonic, integrirana notranja made in Italy. cena pa tudi ni pretirana... nekaj preko 5k€ + ddv
Pri ta zaresnih napravah je izbira precej večja, seveda je tudi cena precej višja.

mauzer... ker je brez ogleda teško izdelat natančen predračun. Če stranka detaljno ne opiše (res detaljno) svoje hiše in ne priloži slik kotlovnice in željene pozicije zunanje enote, opiše svoje želje in če še ne ve niti kakšen kakovostni in s tem cenovni razred želi je to popolnoma jalovo početje
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Homer Napisal:Nizko temperaturnih TČ za talno ogrevanje je v tem območju moči 8-11kW kar nekaj in izbira je velika. Na forumu boš težko dobil odgovor "to TČ" ker pač uporabniki imamo izkušnjo zgolj z eno TČ

Opozoril pa bi te da bo z nizko temperaturo ogrevanja bolj malo koristi od tistih dveh radiatorjev. Nastavljati temperaturo višje kot jo potrebuje talno ni smiselno, ker se ti bo poslabšal COP. Zato predvidi možnost do-grevanja teh radiatorjev z električnimi grelci. Sklepam da so to "lojtre" za brisače. Meni talno dovolj ogreje kopalnico, lojtro pa vklopim za 1 uro in posuši brisače.....

Hvala za nasvet, sem tudi sam razmišljal da bi bilo najboljše "lojtre" nabavit z dodatnimi električnimi grelci in zadeva rešena.
sassapo Napisal:Imaš že v klima TČ segmentu delno izkoriščanje pregretih par in polzečo kondenzacijo ravno za te namene. Zunanja enota Panasonic, integrirana notranja made in Italy. cena pa tudi ni pretirana... nekaj preko 5k€ + ddv
Pri ta zaresnih napravah je izbira precej večja, seveda je tudi cena precej višja.

mauzer... ker je brez ogleda teško izdelat natančen predračun. Če stranka detaljno ne opiše (res detaljno) svoje hiše in ne priloži slik kotlovnice in željene pozicije zunanje enote, opiše svoje želje in če še ne ve niti kakšen kakovostni in s tem cenovni razred želi je to popolnoma jalovo početje

Zaenkrat še ni kaj za slikat, saj je trenutno še samo parcela brez vsega. Trenutno sem v fazi okvirne ponudbe, da se znam cenovno orientirat. Iščem pa nekje zlato sredino, ne želim najcenejše in ne najdražje. To meni optimalno razmerje med ceno in kvaliteto.

Kar se pa tiče postavitve, pa je tako. Zunanja enota je predvidena na južni strani ob steni hiše, na notranji strani te stene pa bo kotlovnica dimenzij 190x140 cm.
Predlagam, da najprej postaviš hišo, narediš vse instalacije, sama kurilnica pride na vrsto v zaključni fazi ko je hiša praktično izgotovljena.
Do takrat se lahko še marsikaj spremeni :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Iskanje po temi