PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka vprašanje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdrav. Zanima me nakup toplotne črpalke zrak voda, ker se sploh ne spoznam, me zanima par podatkov. Hisa je velika 120 kvadratov, iz 70 ih let, neizolorana, radijatorji. Bi bla toplotna črpalka sploh primerna za tako hiso? Bi moral naredil izolacijo na zunanje stene? Je pomembna moč črpalke?
Resno!?
Začni brati forum za začetek.
Vzemi si kakšen mesec za to.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Ufff..tudi jaz bi priporočal da se najprej malo 'spoznaš', pa potem na dan z vprašanji če ostane kako neodprto.

Ker potem beremo po forumih kako smo neotesani z odgovori :roll:

(za začetek klkni na vrhu na Novosti v forumih 'Zadnji teden' in dobiš vse frišne teme zadnjega tedna. Sigurno je 5 že odprtih tem, ki se tičejo tebe, kjer boš zvedel večino)
Najprej izolacija objekta (če je v prihodnosti predvidena) potem TČ. Če ni predvidena izolacija potem pa tako kot si ti svetovali predhodniki. Če se da teme pregleduj v službi :-) :-)
Kakšen Mitsubishi bi bil kar v redu. O moči pa takrat, ko boš dal podatke o sedanji porabi energenta, ki ga uporabljaš.
:-) Upoštevaj Feryev nasvet, veselo na delo.
zidarskiamater Napisal:Pozdrav. Zanima me nakup toplotne črpalke zrak voda, ker se sploh ne spoznam, me zanima par podatkov. Hisa je velika 120 kvadratov, iz 70 ih let, neizolorana, radijatorji. Bi bla toplotna črpalka sploh primerna za tako hiso? Bi moral naredil izolacijo na zunanje stene? Je pomembna moč črpalke?
Mesec dni bo premalo, so odgovori preveč razpršeni po različnih temah.
Sicer pa vsako vprašanje, ki si ga zastavil je smiselno in ima svoj odgovr.
Ti bom malo pomagal za začetek.
Za vse vrste hiš obstajajo toplotne črpalke. Idealno je sicer, da je hiša toplotno sanirana, tudi ustrezna okna itd.
Vendar če tega ni, je merodajen podatek, dosedanja poraba energenta, velikost radiatorjev in tudi bližina sosedov v primeru sistema zrak-voda.
Mislim, da je za tvojo hišo najprimernejša in cenovno ugodna 11 kw Fujitstu HP, ali pa nekaj dražja enake moči Daikin HT. Obstajajo seveda tudi dražje in še cenejše variante, ki so pa odvisne od finančnih zmožnosti posameznika, če so pa smiselne pa je vprašanje.
Hišo bi pogrela še marsikatera! Naprimer:Termotehnika,Nibe,Hitachi,Atec itd,itd..
Priporočil bi Daikin HT 11kW.
Ogrela pa bi te vsaka, ki je namenjena radiatorjem, če jo izoliraš.
Toplotna črpalka te v vsakem primeru ogreje, naj bojo radiatorji ali talno ogrevanje, naj bo hiša z izolacijo ali brez, vendar je v vsakem primeru različen rezultat stroška ogrevanja in seveda investicije - predhodno. Vsekakor je potrebno nekje začeti, stroški ogrevanja se bodo v primerjavi s sedanjim ogrevanjem vsekakor vsaj prepolovili ob vgradnji toplotne črpalke, potrebno je samo izbrati pravilno glede na okoliščine.
Iskanje po temi