PodSvojoStreho.net Splošno Mnenja in predlogi Medetažna ali klasična hiša

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdrav. Kupujem hišo. Nekaj jih mam nagledanih. Ena je medetažna. Zanima me kaj so dobre in slabe lastnosti medetažnih hiš? Je bolje met klasično?
misliš montažna? medetažne so več ali manj vse, razen če gre za pritlične/atrijske zadeve..
Mislim, da je mišljen split level.
Odgovor je pa čisto enostaven: oboje je (lahko) dobro, vendar - vsaj načeloma - ne na isti lokaciji. Pa še nekaj drugih dejavnikov je relevantnih, denimo življenjski slog itd.

Dušan
potem gre verjetno za prilaganje terenu al pa če su umeščeni kakšno nameski prostori, ki zahtevajo višje stropove, pogojno tudi kakšne pasiv/eko variante ipd. pri nas pač v praksi takšnih hiš ni ravno na pretek, druga stvar pa je kakšna dozidava recimo stare meščanske hiše z visokimi stropvi, kjer ima dozidava nižje (ali variente)ipd.
če je zadeva zgrajena, je plusov in minusov že dosti manj, po mojem, oz je to že en plus. na pamet pa kot vedno, je težko komentirat.
Ne, hiša je tipska iz 70 ih let, ko je to blo se moderno. Je na ravnini in nimajo medetaže posebnega pomena. Taksna pac je.
"tipska" ravno taka gradnja ni bila nikoli pri nas, ne gre pa za trend ali modernost, ker se tak pristop uporablja še vedno, vendar je ponavadi nek razlog zraven (ali zaradi zahtev arhitektura, terena, insolacije, naravnega, križnega prezračevanja ipd).
za komentiranje pa bi treba vsaj kako sliko dat..
Če se vse drugo poklopi kupiš kakršna pač je in se stanju prilagodiš :wink:.

Kaj dosti razlik jaz ne vidim...edina kar je (kot pomiselk), da pri medetažni skoz po malem nekaj drobiš stopnice...kar zna biti problem za nekoga (recimo starejšega, bolnega, po operaciji, na vozičku,...) ki gre težko po stopnicah, ker bo moral za vsak obisk WC.ja in kopalnice po njih.
Pri klasični etaži pa, ko enkrat si v enem nadstropju si načeloma lahko v tistem nadstropju nekaj dni (po potrebi tudi tednov), brez da lomiš stopnice.
Imam isti pomislek kot Vincent glede medetažnosti, torej prej minus kot pa kakšen plus.

Je pa v 70 bilo nekaj tipskih projektov, ki so se na posameznih območjih pojavljali v večjem številu. V naši okolici je recimo ravno takšen tip medetažne bil precej popularen in se pojavlja v kar velikem številu.
Tudi moja je iz 70. let, je tipska in je medetažna - pritličje ni na zemlji temveč pol etaže nad njo, klet ni celoti v zemlji ampak je pol gleda iz zemlje, ... .

Slabost: kamorkoli greš, vedno greš po štengah in ne moreš neposredno iz dnevne sobe na travo (razen, če si nasipal parcelo).

Prednost: ne more ti vsaka "žvau" v bajto, pa tudi sosedje morajo čez vhod k tebi in ne kar čez travco ... . Prednost je, da so običajno kletni prostori uporabni ker imajo dnevno svetlobo, včasih lahko celo kakšno stanovanje izdelaš v PK (PolKleti).

Teoretično, lahko okoli take hiše skoplješ jarek do globine tlaka v kleti in narediš eleganten izhod iz kletnega stanovanja.

Je pa stvar navade, medetažne so starejše (mogoče tudi arhitekturno nekomu manj povšeči) novejše so plosko na terenu ...

Stvar lastne ocene in všečnosti.
Medetažna hiša je idealna v primeru, ko parcela od ene do druge strani pade za pol etaže - tako imaš na obeh straneh "pritličje". Taka hiša ima načeloma tudi zelo malo hodnikov. Je pa taka hiša načeloma bolj odprta - manj intimna.

Ampak kot rečeno - vse je stvar zasnove: oboje je lahko dobro, če je dobro zamišljeno.

Dušan
Slabost medetažne hiše (po izkušnjah znanke, ki jo ima (70-80 leta prejšnjega stoletja) je predvsem ta, da jo nikakor (ali pa zelo, zelo težko) ne moreš razdelit na dva dela, če do te potrebe pride. Drugače je pa super hiša.
Moje noge glasujejo za klasično....
Iskanje po temi