PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Nizkoenergijska in pasivna gradnja Kamin+ rekuperacija

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni

Predpostavimo, da imamo inštalirano prezračevanje z rekuperacijo in hkrati tudi toplozračni kamin z razvodom toplega zraka.
Zanima me, kako delujeta oba sistema hkrati v isti hiši?
Moje razmišljanje je sledeče: v kopalnici imam preko prezračevanja izvedeno odvajanje zraka iz prostora. Pri vseh prezračevanjih se predpostavi, da bo sveži zrak prihajal skozi špranjo pod vrati v kopalnico. Hkrati pa imam doveden topel zrak od kamina v kopalnico. Ali bi v takem primeru prišlo do nekontroliranega pretoka zraka iz kamina v kopalnico? Ali je to sploh prav ali je narobe? Zrak bo prihajal iz tistega vira, kjer bo ali nadtlak ali pa kjer bo imel zrak najmanjši upor potovanja.
Kakšno je vaše razmišljanje? Ali ima kdo inštalirana oba sistema in kako se obnese?
Prosim za mnenja!

Lep pozdrav, Stanko
Kamin v nizkoenergetski hiši mora biti temu primeren. Zrak za goorenje mora biti speljan direktno v kurišče, da deluje neodvisno in ne priteka skozi dovode zraka hladen zrak v hišo mimo rekuperacije. Kar se pa potem tega razvoda toplega zraka tiče, pa je moje mnenje, da je treba imet dosti veliko prezračevalno odprtino na vratih. Rekuperacija zrak sesa iz kopalnice, kamin ga pa v kopalnico pošilja. Zrak mora krožiti pod vrati, smeri zraka pod vrati so pa v tem primeru protitočne. Kar pomeni da bo zrak krožil v tisto smer kateri pretok ventilatorja bo močnejši. Zrak rekuperator sesa iz kopalnice pod vrati ustvarja tok v kopalnico, toplozračni kamin ga pa pošilja v kopalnico in ga mora izsesavati iz kopalnice. Torej tu sta smeri zraka pod vrati ravno nasprotni in lahko eden sistem moti drugega. Kot sem rekel dovolj velika odprtina na vratih ali odprta vrata.
Ali ima kdo izkušnjo, da ima rekuperacijo in navaden kamin ali kaminsko peč brez nastavka za dovod izgorevalnega zraka (kamin sesa zrak iz prostora)? Zanima me, kako se to obnese v praksi.
Obneslo bi se edino v primeru, da bi bil dotok svežega zraka v prostor večji, kot odvod iz prostora (torej nadtlak v prostoru).
Upoštevaj pa, da potrebuje les za zgorevanje ogromne količine zraka...
Te kombinacije ti ne priporočam, saj znaš imeti težave (smrad, slabo izgorevanje, monoksid...)
Takole so toplo vodo odkrivali na Rogli. Rezultat žal tragičen.
Mi imamo omenjeno kombinacijo KAMIN + REKUPERACIJA..

Kamin je z dovodom unanjega zraka!!!
Sploh ne razmišljajte drugače. :roll:

Ali gre kamin + rekuperacija skupaj ? ..DA ..brez problema.
Se obnese ? - DA čisto ok !
Tako je ampak nekateri tukaj sprašujejo po kombinacijah z odprtim kaminom in podobno.
Tudi v odprt kamin se lahko dovaja zrak od zunaj. Samo je bolj komplicirano.
Da se skoraj vse ampak v okviru nekih pravil, ki zagotavljajo varnost in pa same fizike.

Lahko narediš avtomatizirano, da ko bo delal kamin prezračevanje ne bo delovalo, da ne bo ustvarjalo morebitnega podtlaka in vleka skozi kamin v prostor in podobne klamfe ampak te bo takšno kontroliranje pač stalo več kot da izbereš preverjeno rešitev. Kot pravim Rogla je bila primer tega, kaj se lahko zgodi, ko mešaš sisteme, ki ne gredo skupaj, če komu takšna situacija ni dovolj velik opomin potem naj kar izvoli delat po svoje. Darwin bo vesel.
sam imam namen nabaviti kamin z dovodom zunanjega zraka. Nalaganje drv v kamin se bo izvajalo iz svoje sobe prav za ta namen (cca. 3m2). (V tej sobi bo tudi manjša količina drv vedno na zalogi).

Postavljam pa ravno sistem prezračevanja pa ne vem ali dati v to sobo vpihovanje zraka ali odvajanje zraka? Ker je bila sprva soba mišljena kot garderoba je strojnik predvidel vpih, sedaj ko pa smo to obrnili in bo kurišče pa mislim, da je bolj smiseln odvod zraka?
"Ali ima kdo izkušnjo, da ima rekuperacijo in navaden kamin ali kaminsko peč brez nastavka za dovod izgorevalnega zraka (kamin sesa zrak iz prostora)? Zanima me, kako se to obnese v praksi."

Meni so to odsvetovali. Je pa ta sistem menda možen, če se rekuperator nastavi tako, da v hiši ustvarja nadtlak.
Ne vem no... Kaj pa če se toliko umažejo vstopni filtri (recimo, da si jih pozabil zamenjat), da se ta nadtlak spremeni v podtlak in ti začne pline iz peči zaugat v prostor?
Mislim, da je ločen zrak nuja, pa ne le za hiše z rekuperacijo ampak za vse novogradnje, ki imajo diht stavbno pohištvo.
Iskanje po temi