Objave: 175
Teme: 46
Ocena:
0
Živjo!
S kolegom sva se prejšnje dni pogovarjala glede ugašanja peči čez noč. Jaz tega nisem nikoli imel v praksi, on pa. Gre se za peč na pelete.
Torej čez dan (vsaj v južnih dneh, čez zimo ne) peč deluje tekom celega dneva (npr. od 11 ure do 20-te), zvečer pa jo popolnoma ugasne - OFF.
Kaj pravite, je smiselno peč ugašati čez noč, vsaj v bolj toplih dneh (pustimo ko je zima)? Posledično (še pravi kolega), da ima kar opazno manjšo porabo (v nasprotnem se namreč peč nekajkrat čez noč prižge, da ogreje kotlovsko vodo, kar sčasoma le nanese nekaj peletov). Osebno se bojim, da bi peč v primeru izklapljanja čez noč lahko kondenzirala. Kaj pravite vi?
Za vsa mnenja in predloge hvala vnaprej.
Lp,
A.
Objave: 710
Teme: 27
Ocena:
3
Ne, ker ni nobene logike v tem početju. Če želim varčevati zaprem mešalni ventil na peči in tako, se peč prižge cca. 2x na noč za 10 min. Če peč ugasnem mi bo zjutraj laufala cca. 40min.
Malo si preračunaj, koliko časa ti drži peč brez odjema in koliko časa laufa, da dogreje vodo.
Objave: 4089
Teme: 19
Ocena:
1
Ne ,regulacija z zveznim upravljanje mešalnega ventila poskrbi za to ,da če je potreba po ogrevanju ogreva drugače pač popolnoma zapre mešalni ventil. Imam nastavljeno na nočno zniževanje.Kotel je vedno na ON.
Objave: 175
Teme: 46
Ocena:
0
Malce sem res gledal... Čez noč se prižge cca. 2-3 krat in sicer za kakšnih dobrih 15 minut.
Ko sem v ponedeljek za finto čez noč peč popolnoma ugasnil (ob 21. uri), in jo drugi dan ob cca. 16 uri ponovno prižgal, je le-ta potrebovala cca. 20 minut, da je prišla na delovno temperaturo (70 stopinj - kar je optimum s strani proizvajalca), ko so se zagnale tudi pumpe za obtok ogrevanja.
Predpostavljam, da se res toliko ne ohladi, vsaj v teh sicer še toplih dneh.
Kakorkoli že, osebno preferiram, da je kotel ko se enkrat začne kuriti stalno na ON.
Objave: 4080
Teme: 39
Ocena:
3
jaz v prehodnih obdobjih ponoči ne grejem. ko nastopita zima in mraz, pa grejemo non stop.
Objave: 7877
Teme: 18
Ocena:
-189
V prehodnih obdobjih sem jo ponoči ugašal in vključil naslednji dan ob cca 16. uri, v mrazu - pozimi pa je bila vseskozi na ON, termostat pa je bil ponoči zreguliran na nižjo temperaturo.
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Trenutno vklopiš sistem za par ur in nato ugasneš. Ko pride zima vpa vsekakor 24 urno gretje.
Objave: 1806
Teme: 60
Ocena:
1
Kotel je vedno prižgan, saj bistvene razlike v porabi ni oz. je po mojem mnenju sploh ni. Pa ne vem zakaj bi peč ponoči ugašal, če rabim zjutraj ob šestih tople prostore. Da bom pa zaradi tega eno uro prej vstajal, da bom peč prižgal ...???
Pred leti sem naredil test. Zvečer ob 20.00 sem v prazen zalogovnik vsul 5 kg pelet in zjutraj ko je bila temp. prostora 23 stopinj posesal razliko iz zalogovnika ter zvagal. Naslednji dan sem peč ponoči od 20.00 imel ugasnjeno in zjutraj ogrel na 23 stopinj z isto nasutimi petimi kilami. Razlike na vagi praktično ni bilo oz. bi v celi sezoni mogoče prišparal par vreč.
Sem pa to delal kakšen teden pred božičem, tako, da so ponoči že bile malo nižje temp. kot zdaj.