PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Talno gretje, sistemske plošče, daikin LT

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni.

Prosim za nasvet.

Počasi bomo pričeli z polaganjem talnega gretja (pritličje 85 kvadratov in mansarda cca. 85 kvadratov). Črpalka bo daikin 11kw LT z integrirano notranjo enoto.

Na ogledu sem imel 2 mojstra za talno ogrevanje in:
- Zaradi boljšega izkoristka TČ sta mi mojstra predlagala, da bi cevi povsod polagali na 10cm, ob zunanjih stenah in balkonskih oknih pa še po 2 ali 3 špure na 5cm.
Cevi sta mi oba predlagala FIV alupmlast 16*2. Skupno bi to naj zneslo cca. 2x(11 do 12 vej).

- Prvi mojster je trdil, da črpalka v daikinu (11kw izvedba) ne bo zadostovala, da bodo potrebne še črpalke posebej, in da je potrebno ločiti zgornje in spodnje nadstropje. Dejal je tudi, da vremenska regulacija po njegovem ni OK (v prehodnem obdobju naj bi imel hladno) in da potrebujem vsaj dva termostata (pritličje in mansarda).

Drugi mojster pa je trdil, da bo integrirana črpalka čist OK gnala zadevo in da ni nobene potrebe ločevati pritličja-mansarde, ter da je vremenska regulacija čisto OK, da naj pa potegnem za vsak slučaj še 2 kabla za termostata.

Prvi mojster mi je predlagal sistemske plošče z stiroporom, drugi pa sistemske plošče brez stiropora - fragmat solo(naj bi bile zelo trdne).
Pri sistemskih ploščah brez stiropora me zanima, če je toplotno slabo ker v čepih ni nič stiropora oz. če potem takem zrak OK opravlja svojo nalogo?
prvo vprasanje: kaksna bo toplotna izolacija tvoje hise?
ce bo malo boljsa od danasnjega zakonskega minimuma (in solidno stavbno pohistvo), potem naredis klasiko na 10cm, dodatnih vej ob oknih pa ne rabis.

sam imam slicno kvadraturo (ca. 170m2 v dveh etazah), razpeljanih pa slabih 1400m pex cevi 17x2 v 19 vejah (10+9). vse skupaj bp poganja ena cungalunga crpalka v peci, krmiljenje preko enega termostata + vremenska regulacija ( enostavno narejeno, da mi je nerodno o tem govorit Wink )
Obadva "mojstra" imata malček pomanjkanja logike ali pa prakse. Za talno so vedno bile in bodo neproblematične pex cevi, termostata sta popolnoma nepotrebna, Vgrajena črpalka zmore peljat to kvadraturo brez problemov, pa vremensko vodena krivulja v povezavi s sobno korekcijo obvladuje temperaturne razmere za vsakega uporabnika. Vse to pa osnovna zadeva že ima. Sistemske plošče se vzame vedno komplet z izolacijo, ki ni samo stiropor ampak ima tudi distančnike za zračno komoro, ki izolira tudi šume med nadstropji......
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Pri dobro izolirani hiši je polaganje cevi na manj kot 15 cm popolni nesmisel, gosteje se položi kopalnica in morda robna cona ob večjih steklenih površinah. Vgrajena črpalka bo za to kvadraturo čisto solidno opravljala svoje poslanstvo, razen če bi želel imeti dva popolnoma ločena ogrevalna kroga.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Jaz bolj na gosto kot na 15cm nebi polagal (razen kopalnice in robne cone pri oknih)
glede na to če bos imel "vsaj" 15cm izolacije na steni, je to cisto dovolj. Po drugi strani pa več cevi kot boš imel, večji bo upor in seveda večja poraba obtočne crpalke. Glej samo da ne boš imel vej daljših od 80, max 90m.
Imaš pa 2x po 85m2 = 170m2 * cca 50W/m2 = 8500W (tke izguba ima hiša) + sanitarna voda in imaš moč TČ ... tako da boš imel 11kW polno kapo.
no pa verjetno ima hiša manj kot 50W/m2
Glede izgub ne bi vedel točno povedati, koliko bi jih hiša naj imela saj imam samo poenostavljen izračun.

XPS-a pod ploščo nisem dal (takrat sem bil žal premalo informiran),
prav tako ne bo prezračevanja, zato bodo verjetno največje izgube iz teh dveh postavk. Svetle višine v pritličju je 262cm, v mansardi pa 250cm.

- Na temeljno ploščo pride 25cm skupnega tlaka, tako da bo na tem mestu 12 cm izolacije (verjetno neosuper 100) + 3cm izolacije od sistemskih plošč, skupno torej 15cm izolacije. Rob plošče prav tako oblečen z XPSom.

- v mansardi je skupno 17 tlaka (kar prinese skupno 9cm izolacije).

- poševnina oz. streha dobi 30cm izolacije (14 med špirovci in 16 pod špirovci), ostalo bo hladna podstreha. Streha je podeskana, termotopa ni. Ker smo pozidali do desk, bom na teh mestih poštemal in namestil XPS.

- fasade pride 20cm

- imam tudi 2 balkona (želela si jih je žena), ki bosta oblečena v 10cm v XPS

- špalete so oblečene v 3cm XPS

- na mestih kjer pridejo zunanje žaluzije bo pred škatlami 5cm XPS-a (5xps+12 omarica žaluzij+3cm za škatlami). Se mi splača na tem mestu komplicirati z bakelitno izolacijo od Webra?

- okna bodo vsa troslojna in montirana 1cm čez zunanji zid. Je pa res, da imam kar veliko oken. Strešno okno je samo eno.
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/i/67/3gyONqRh/1/fasadaunichr("46")png[/img]
po občutku mislim da vec kot 40w/m2 hiša ne bo imela s tem kar si napisal. nekaj še upliva lokacija oz kakšna je zunanja projektna temperatura. Pri daikinu se pozanimaj še za graf ki ti kaže kakšno moč ima ko je npr zunaj -10°C.
ampak toplotna je čisto dovolj močna.
Iskanje po temi