PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka - definicija moči

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

ker nimam sam zadosti praktičnega znanja se obračam na vas, ki ga imate nekateri več kot ...

Iščem primerno moč TČ (zrak-voda) za talno ogrevanje stanovaja v večstanovanjski stavbi, ki je locirana na obali in s severno stranjo obrnjena na izrazito burjo, večji del (3/4) stanovanja je obrnjenega na J-JZ.

Stanovanje se nahaja v 1 nadstropju, pritličje in drugo nadstrop je bivalno in večinoma (95%) ogrevano med 20-22°C.

Stanovanje (letnik 1990) je veliko cca 100 m2, grajeno modular 20x20x30, ima cca 120 m2 zunajih zidov, ki so izolirani s 4cm stiroporja v demit fasadi, ima cca 30 m2 notranjih ogrevanih zidov, ki so ogrevani na cca 21°C, od tega je cca 21m2 oken in balkonskih vrat (nova PVC + dvoslojni termopan), ki so v 75% obrnjena na J-JZ, trenutni toplotni mostovi na S strani balkon 10m x 1,5m in na J strani balkon 16m x 1,2m, ki pa bodo po adaptaciji sanirani s spodnje strani 3-5cm stiropor in z zgornje 5 cm izolacija + 5 cm estrih.
V bivalnem delu (predprostor, dnevna, kuhinja+jedilnica) bomo imeli "romantično ogrevanje" za prehodna obdobja + romantiko ob vikendih (ali kamin, ali ltž peč ali lončeno peč)
Sanitarno vodo bomo ogrevali na klasičen bojler 80lit/2Kw, ker nam je trenutno še to "preveč" in nima smisla investirat v sanitarni del TČ.

Sedaj pa čarobno vprašanje ... koliko Kw je potrebno za ogrevaje zgoraj naštetega? Kar sem sam računal po IT programčkih in dostopnih tabelcah se vrtim med 6,7Kw - 8,5 Kw izgub oz. ogrevalne moči.
Vaše mnenje, izkušnje ... predvsem uporabnika sassapo in telmos.

Res Hvala! Smile
8 kw bo pretiravanje.

Realno 6 kw...mala kvadratura + piko izolacije + obala.
+ burja + ne vemo kaki radijatorji ali talno....... Ni prav enostavno in zabavno, ker na obali veliko krat tudi megla razsaja.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Glede česa (bi bilo lepo pojasnilo za bodoče-ga uporabnika) !? Idea
Sem razbral že davno, zakaj raje svetuješ močnejši model ,napram večini ''svetovalcev'' laikov uporabnikov....(ter se za razliko od njih , strinjam s tabo :wink: )
Citat:Vaše mnenje, izkušnje ... predvsem uporabnika sassapo in telmos.
Nista zgolj uporabnika, temveč v prvi vrsti monterja.
Lp
Glas za mocnejsi model...
Sam imam itak dalec predimenzionirano pa se nena nic sekiram
8 kW!
maxxi Napisal:Pozdravljeni,

....
V bivalnem delu (predprostor, dnevna, kuhinja+jedilnica) bomo imeli "romantično ogrevanje" za prehodna obdobja + romantiko ob vikendih (ali kamin, ali ltž peč ali lončeno peč)
Sanitarno vodo bomo ogrevali na klasičen bojler 80lit/2Kw, ker nam je trenutno še to "preveč" in nima smisla investirat v sanitarni del TČ.

.....

- ravno v prehodnem obdobju je ogrevanje s TČ najcenejše (najboljši cop, nobenih defrostov) in se takrat zaradi tega ne splača kurit v peči.
Lahko pa taktizirate in vzamete 6kW TČ ter to peč zakurite za pomoč takrat, ko je res mrzlo ali piha burja 100 na uro Smile (bivalentno ogrevanje)
Na pamet bo bolj tako tako. Uporabna moč različnih TČ se v praksi razlikuje vsaj toliko koliko je bilo različnih predlogov za moč naprave.
Ko boš odločen za kakovostni rang kurilnice in naprave se lahko določi potrebna moč, do takrat je pa to podobno lajanju v luno.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Piše da je talno......6Kw polna kapa
Pri teh kilo Watih je potrebno biti previden, nakateri proizvajalci navajajo nazivno moč pri sedmih stopinjah, nekateri pa pri dveh. Najboljše, da se pogleda v tehnične podatke naprave in pa izračunane izgube objekta glede na zunanjo temperaturo.
V redu talno kar sem spregledal ampak izolacija bolj revna, pozimi dostikrat megla, že sam je naračunal toliko, da se lahko vašim zadevam človek le kislo nasmehne. Zakaj? Zato, ker ste potem pri defrostih vsi pametni kaj je hudiča dal tako gor, ki mu ne zmore, pa stalno preklaplja....... Za tistih par fičnikov razlike se maltretirat in razglabljat je popoln nesmisel. Vse nekaj drugega bi bilo pri vgraditvi on off zadeve. Potrebno pa je pazljivo prebrat tisto, kar je napisal cheba in ne nasest tisti trgovski nominalni moči zaradi katere največkrat glava peče.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
2x sem prebral in bil prepričan, da nisem napisal talnega sistema. ko sem tretjič prebral sem najdu napisano Smile

@Fantocci ... v prehodnem obdobju zakaj zakurit peč?
1. ker imam lastna drva in unih par mestrov naredim z veseljem.
2. ker mi je kurit kamin (zaprt ali odprt) v veliko veselje.
3. ke za popoldan zvečer malo stemperirat par dni na teden nima smisla zaganjat talnega ogrevanja zaradi časovnega zamika.

@Sappo ... verjamem in se popolnma strinjam. Ne bi nekega sistema na rangu ferrari, porsche itd ... ma na rangu enga Vw pa ja Wink Na to mislim nekje na 3/4 razpona med najcenejšimi in najdražjimi. Za sedaj se nisem še zapičil v nobenega proizvajalca tako, da je vse odprto.

@Cheba ... se strinjam. Brez nekih izjem je pri nas tako, da je 95% zime nad ničlo. Nekaj let nazaj se je zgodilo, d aje bilo 10 dni pod -7 konstantno vendar prej 20 let ne in naslednjih xx let verjetno tudi ne. Tukaj je precej burje in ne vem ali je to pozitivno ali negativno za toplotno črpalko. Vem, da je zelo pozitivno, da se zrak okoli toplotne konstantno menjuje a burja ne vem če koristi.

@Telmos ... večino sem ti v ZS napisal. Se pa strinjam s teboj, da na vsak € pri takem uadevi ne gre gledat, na jurčke pa je že dobro malo popazit.

Hvala.
Se beremo dalje ... Smile
maxxi, pa ti sploh ne rabiš TČ :-)
@Bomber111 ... od kod ti ta ideja? No recimo, da jst osebno ne bi rabu ... ma žena ... ajej Wink
Iskanje po temi