Objave: 13
Teme: 2
Ocena:
0
Hvala za razlago @alanford.
Koliko pa imaš kaj porabo v eur in ali imaš radiatorje ali talno?
Kako je z zalogovniki, eni ponudniki jih priporočajo drugi pravijo, da ga ne rabim - ob vseh ponudbah postaneš zelo zmeden.
Ali lahko razložiš, kaj si mislil, da z segrevanjem vode nimaš (velikih) težav - kakšne majhne pa imaš? Ali si mislil, da boš dodal namensko TČ za sanitarno vodo?
Hvala
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Alan je v prvi fazi uporabil še obstoječi 200 l bojler od starega sistema na kurilno olje, ki pa nima dovolj velikega toplotnega izmenjevalca za nizkotemperaturne sisteme, v katere spada ogrevanje z TČ. Ima pa v garaži že eno leto novi bojler, ki čaka na montažo, obstoječega pa bo testno uporabil kot zalogovnik. Če se bo izkazalo, da je koristen, ga bo pustil, če ne, pa se bo z ventili pač izločil iz sistema.
Objave: 13
Teme: 2
Ocena:
0
Torej, či si ne bom ponovno premislil, glede na vse mogoče opcije, nasvete, izvedbe.... sem trenutno pri Fujitsu brez zalogovnika, ki bo postavljen pod napuščem ( baje je boljše zaradi zaščite pred točo, dežjem, snegom.... ). V zgornji etaži bom postavil malo večje radiatorje ( ki jih trenutno še ni ) v spodnji pa če bo potrebno kakega povečam. Se pa definitivno malenkost zanašam na obstoječ 10 KW toplozračni kamin, ki mi je do sedaj super služil in vsako leto prišparal letni dopust. Pa še vzdušje je čisto drugo ko gori.
Razlog je sigurno tudi nabavna cena in cena rezervnih delov - podajam grobo ceno ker varirajo od ponudnika do ponudnika:
Fujitsu dobrih 7.000,00 - 1.000,00 subvencije ( nov kompresor 500 eur )
Mitsubishi dobrih 9.000,00 - 1.000,00 subvencije ( nov kompresor 2.000 eur )
Daikin HT dobrih 9.000,00 brez subvencije.
Definitivno pa je treba pridobiti več ponudb in jih detalno pregledati, ker je vmes veliko padalcev, ki ponujajo podobne cene kot so zgoraj, vendar so nekateri brez grelcev, bojlerjev za SV, brez vodnega dela...... Se pravi cenovno primerljive, po dobavi pa nikakor ne. Če si laik ( kot jaz ) in se zanašaš na dobavitelja si lahko hitro pečen.
Upam, da bo zadeva OK. Bom pa vsekakor sporočil kako se bo obnesla.
Hvala vsem za nasvete in osebne izkušnje.
Objave: 5307
Teme: 5
Ocena:
32
Alan: men je v redu, itak :-) Sam kaj, tako slab izmenjevalc mas, da ti TC ni ogrela SV? Po moje je problem to, da imas se softver ki ves cas na polno greje SV in ce ni odjema, preklopi na el. grelec. Moja SV greje podobno kot hiso, tu mislom da je razlika. Sicer pa itak cimprej zmontiraj nov bojler, da se vidi koliko bo bolje, sploh ce bo ta ostal v funkciji zalogovnika. Da enkrat za vselej razresimo ta mit :-)
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>