PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Katera TČ za novo hiso

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A lahko zavoljo debate eden z izkušnjami (sassapo? telmos? ali kdo ki ima bazen) pove, kaj pomeni ogrevati bazen 10x4x recimo 1,2m globine, kar je 48m3 vode:

1.) če je le-ta zunanji odprt, ko se ga ogreva le poleti so pa izgube kake preko dneva. 5 stopinj? Več ali manj?

2.) notranji bazen, znotraj ovoja ene take hiše z malo izgubami, kjer je razlika recimo med notranjo T in bazensko vodo 4 stopinje (22 napram 6). Koliko se ohladi voda preko 24h?

Vsi jemljete tale bazen "levom rukom" meni se zdi pa pri vseh zahtevah, ki jih OP ima, največji problem in strošek.
Verjetno je to bolj vprašanje za "bazenarje" (tiste ki projektirajo in gradijo bazene)
Tu gre namreč za kompleksne izgube zaradi toplotnega sevanja, izhlapevanja in ohlajanja v tla. Obenem pa so tu tudi pribitki zaradi osončenja. To pa je potem odvisno tudi od takih malenkosti, kot je barva bazena.
Skratka neki odgovor stresen iz rokava je zgolj ugibanje ......
Tudi jaz sem prebiral teme (prepucavanja) med inverterji in ON-OFF.. Če bi se samo na podlagi tega odločal, pojma za katero.. Do zaključka sem prišel, da z nobeno nebi "falil".. No na koncu so na mojo odločitev defenitivno vplivali predračuni, kjer so bile razlike do par tisoč eur in pa tudi predvsem komentarji nekaterih majstrov na forumu, ki so me prepričali da je inverter OK.
Torej na koncu sem se le odločil za DAIKIN ALTHERMA HT 16kw
Sedaj sem malo bolj seznanjen z delovanjem moje TC. Spremljam zunanjo temperaturo ter porabo cel dan. Torej vidim točno koliko imam vklopov in koliko porabe v vsakem trenutku.

Opažanja so naslednja.

TC laufa od 6 ur dnevno ce je zunaj 0-10 stopinj do 14 ur dnevno ko je zunaj 0 do -10 stopinj. Vklopov je v obeh primerih cca 10-12 dnevno.

Krivulja je nastavljena da pri 0 gre v talno 26 stopinj pri -20 pa 33. Sumim da bo še to preveč in bom zmanjšal.

Ni mi jasno kako bi lahko bila "prava" TC veliko bolj ucinkovita glede na to da mora greti vodo v zalogovniku na višjo temperaturo kar pomeni manjši izkoristek in tudi vklopov bi bilo zelo podobno oz. verjetno še več.
Tisti ki so pri talnem gretju in inverter TC omenjali taktiranje pojma nimajo in so videli zadevo samo od daleč.

Tudi defroste nekateri enostavno prevec dramatizirate. Pri temperaturi -5 in megli so bili defrosti na dobro uro. Pri 0 stopinj so na uro in pol oz 2 uri. Kar nanese v najslabsem primeru 10 defrostov na dan. Ob nizki vlaznosti in zunanji temperaturi -10 je TC brez defrosta.

Skratka jaz bi se enkrat nabavil enako TC.

P.s.
Se poraba
Ob trenutnih temperaturah smo na slabih 14kwh. Najvecja poraba je bila 34kwh.
Povprecje za december je 17kwh
Poznam nekoga, ki je bazen grel s kurilnim oljem, ko je bil še poceni in to samo eno leto Smile.
Poznam Nemca ,ki še sedaj ogreva bazen z oljem. Okrog 10000l olja za komplet ogrevanje.
Kako pa je z glasnostjo novih zrak voda toplotnih crpalk. Ali zna biti to motec dejavnik?
Daikin

Lp
Sodeč po podatkih je relativno tiha. Seveda pa je v strnjenem naselju potrebno pazit, kam jo postaviš, da se hrupnost zaradi odboja zvoka dodatno ne pojača.
Drugače pri dobro izoliranih hišah z talnim gretjem dela na nizkih obratih, razen pri segrevanju sanitarne vode. Za sosedovo dvoventilatorsko z podobni pogoji kot pri tebi nikoli ne vem kdaj deluje.
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi