PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Obračun ogrevanja v stanovanjskem bloku z poslovnimi prostor

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zanima me ali je kakšen zakon, ki določa razdelitev stroškov za ogrevanje v stanovanjskem bloku kjer je veliko poslovnih uporabnikov. V našem bloku smo do sedaj plačevali ogrevanje po dejanski porabi sedaj pa smo zaradi neukih stanovalcev prešli na izračun stroškov z upoštevanjem deleža ogrevane površine kot korekcijskega faktorja 25%. Primer je tak poslovni uporabniki so v obračunskem obdobju po dejanski porabi 75% porabili za slabih 1500 eur ogrevanja, stanovalci pa za dobrih 400 eur. problem je nastal, ker se je varčnim stanovalcem račun povečal za 100% na račun uporabnikov poslovnih prostorov, prišlo je do popolnega neskladja saj so uporabniki poslovnih prostorov veliki večinski porabniki vse porabljene energije med 70-80%, stanovaljci pa manjšinski in je korekcijski faktor 25% (po deležu ogrevane površine) nesorazmerno velik in predstavlja zelo velik delež stroška ogrevanja stanovaljcev. Zanima me ali je kakšna formula za izračun ogrevanja, ki bi bil pošten in pravičen do vseh uporabnikov ogrevanja v takem primeru.
Ne razumem zakaj tako obracunavate.
Ali ni tako,da zakon doloca obvezno uporabo stevcev?
Mi nismo imeli nobenih korekcijskih faktorjev po uvedbi stevcev.
Prej smo pa obracunavali po m3 in ne m2, ker so poslovni prostori z visjimi stropi.
Oprosti, ampak tvoje vprašanje ni ničemur podobno...oziroma je zelo površno sestavljeno.

Kaj pomeni 25% korekcijski faktor mi ni jasno. Prosim razloži. Ali imaš mogoče v mislih razmerje delitve 25 - 75%, kjer 25% predstavlja fiksni cel stroškov ki se plačuje v vsakem primeru, 75% pa variabilni del, ki se plačuje glede na porabo, v njem pa je udeleženih cel kup faktorjev, ki so potrebni za takšno vrsto izračuna odstotka skupne porabe?

Zakaj govoriš o neukih stanovalcih? Jim ni nihče razložil kaj ta odstotek pomeni, ko ste sprejemali Sporazum o delitvi stroškov toplote...ali kako? Ne razumem...če si bil na zboru EL zakaj tega nisi storil sam - oziroma vsaj med razpravo o sprejemu ponujenega sporazuma?

Tisti, ki vam je sporazum pripravil bi MORAL poznati situacijo na terenu. V sporazum bi vnesel določilo o odstotku delitve med poslovnim in stanovanjskim delom, ta odstotek bi vnesli tudi v Pogodbo o medsebojnih razmerjih in problem ne bi niti nastopil.

Ne poveš nič niti o statusu stavbe - ali gre za poslovno-stanovanjski objekt ali stanovanjsko poslovni - ali imate upravnika...in kaj ta upravnik prav zaprav počne, da ni preprečil takšne neumnosti oziroma vam predlagal pametne rešitve (razen če vam stroške dobavljene toplotre obračunava direktno dobavitelj - pa še tu bi bilo čudno, da ni posegel vmes). Vprašajte ga.

Za kakšen bolj uporaben nasvet bi potreboval vpogled v našteto dokumentacijo, česar pa si niti najmanj ne želim. Torej......preostane vam sprejem:
- aneksa k obstoječemu sporazumu o delitvi toplote kjer boste določili razmerje delitve med poslovnim in stanovanjskim delom (ali nov sporazum)
in
- aneks k POMR z enako vsebino

Problem pa bo brez dvoma nastopil, če ste poslovno-stanovanjski objekt. Pri tako ugodnem sporazumu (še enkrat...kdo za vraga vam ga je pripravil) v korist poslovnih prostorov boste težko dobili njihovo soglasje za spremembo. Če imate etažni lastniki stanovanjskih prostorov več kot 50% po deležih etažne lastnine, pa to verjetno ne bo problem.

upravljanje objektov Mag dom,
Gorazd
1.Tisto prvo kot ste napisali sem mislil ja 25%-75%
2.Na sestanku me ni bilo
3.Objekt je bil v osnovi stanovanjski objekt v pritličju pa so bili poslovni prostori, kasneje je v bloku postal poslovni prostor še eno nadstropje iz stanovanj in kasneje še ena garsonjera
4. Upravnik tudi skrbi za ogrevanje v bloku
5. Upravnik je tudi lasnik (solastnik) poslovnih prostorov v bloku
6. Absurd tega pa je, da so nekateri lastniki stanovanj to predlagal najbrž iz same foušije ostali pa v nevednosti kaj to prinaša potrdili upravnik pa najbrž tudi ni obrazložil vseh posledic na stroške ki jih to prinaša totalen kaos težko je vse razložiti ker je zelo zapleteno.
7.Delež celotne porabe stanovalcev je približno 25 % skupne porabe ostala poraba so poslovni prostori.
Tole je pa potem v bistvu zelo težko rešljiva situacija.

Najprej moraš pridobiti dokument, ki se nanaša na takšno delitev in preveriti ali je bil tudi veljavno sprejet. V bistvu bi bila kakšna napaka pri sprejemu tega sklepa (sporazuma, listine, glasovanja na zboru....) za etažne lastnike stanovanj še najbolj ugodna rešitev.

V ostalih primerih pa vam je na voljo le še pravdni ali nepravdni postopek pred sodiščem.

Močno pa upam, da se boste etažni lastniki, tudi zaradi takšnih primerov zavedli, da se je zborov etažnih lastnikov potrebno udeleževati. Če bi bil na tistem zboru, bi lahko skoraj zagotovo zadevo preprečil.
Žal tako je.

Torej, pridobi dokument o sprejemu takšne delitve. Potem mi ga lahko pošlješ na mail - in povedal ti bom, ali gre za veljavno listino in veljavno sprejet sklep, ali ne.

upravljanje objektov Mag dom,
Gorazd
Iskanje po temi