PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nastavitve termostata T1

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Par dni nazaj smo začeli malo bolj intenzivno ogrevati stanovanje... ker je dobra izolacija, temp. ni padla pod 20C in smo tu pa tam malo dogrevali z električnim radiatorjem.

Par dni nazaj pa sem se spravil na termostat in programiranje. Gre za Seltron T1 in staro plinsko peč.

Program sem nastavil po željah in se na displeyu vidi, da se spreminja med dnevno in nočno temperaturo, ampak peč kar greje glede na dnevno temperaturo.

Moti me da na displayu piše OFF - to naj bi bil relejni izhod...

Obstaja sicer možnost, da je bilo s strani električarja kaj narobe zvezano, ampak preden obsojam koga, raje tukaj povprašam. Hvala.
Citat:Obstaja sicer možnost, da je bilo s strani električarja kaj narobe zvezano......
Pa je ta termostat že kdaj deloval?
Pa se tale stara plinska peč sploh kaj prižiga, ali ne? Ali pa je samo problem, da ne sledi željeni temperaturi?
Prej je bil podoben termostat, ki sem ga zamenjal. Prejsnji je verjetno delal. Po adaptaciji pa je nova napeljava.
Peč se vklaplja, ampak ne tako kot kaze temperatura oz. Program.
Konstantno greje na nastavljeno dnevno temperaturo, ceprav je program nadtavljen drugace. Nocna temp na 20, dnevna na 22., ogreva pa samo na 22.

Priložene datoteke
.jpeg   IMG_20141128_124318.jpeg (Velikost: 73,06 KB / Prenosi: 1511)
Nekako mi ne gre skupaj, da bi termostat deloval samo na dnevno temperaturo in to ne glede na to kaj kaže oziroma tudi če je ogrevanje na termostatu izklopljeno. To je enostavno skoraj nemogoče. Tudi če je termostat defekten bi najbrž ali ogrevalo v nedogled, ali pa sploh ne.

Bolj verjetno je, da ta termostat sploh ni zvezan ali ni zvezan prav, ogrevanje pa se regulira le na neko prednastavljeno temperaturo vode, ki pa morda celo ogreje prosttor na 22 stopinj.
Zanimivo bi bilo videti, kaj se zgodi če odklopiš ta termostat (odstraniš iz podnožja)......
Glede na prej opisano delovanje in da je "relejni izhod" na OFF, imam enak občutek.

Nekaj sigurno ni pravilno zvezano. Bom slikal dejansko vezavo in dal poleg še sliko nastavitev.

Termostat je pomoje sicer OK zvezano, vprašanje je vezava na sami peči, za katero pa nimam nobenih navodil Sad
sedaj sem (mislim da) skoraj prišel do konca... samo še neki bi preveril, da preden vklopim termostat nazaj, da ne bo kakšne pi*darije Smile

kam moram iz termostata pripet žice iz termostata (T1, T2)?
Roza je T1, vijolična pa T2 iz termostata...

Priložene datoteke
.jpg   Untitled.jpg (Velikost: 54,67 KB / Prenosi: 1366)
Na termostatu morata biti žici priklopljen na kontakta 1 in 3
Kam moraš to na peči priklopiti pa je druga zgodba in brez navodil in načrta niti slučajno ni mogoče ugibati.
Še manj pa kaj je tisti "šopek" žic .........
roza in vijolična sta žici iz kontakotov 1 in 3 iz termostata
RuZ, modra in rjava pa iz peči in pol naprej na napeljavo.

kam točno pa zdej vezat 1 in 3 pa pojma nimam...

sem upal, da je to dokaj običajna-enostavna vezava plinsih peči Sad
Samo ugibam......
Prekineš rjavo povezavo in priklopiš vmes termostat.
Torej roza na eno rjavo žico in vijolično na drugo rjavo.
Če je to napajanje gorilnika, boš ga sedaj vklapljal s termostatom.
Ampak ker ne vem kaj imaš zvezano, zgolj ugibam!
Torej na lastno odgovornost .......
sem uspel "podret" pol peči in najdu kontakte za priklop termostata... da ne bo kdo mislu da me že tolka časa trese zarad homerjevega posta Smile
Imaš sploh termostat,ki je namenjen za plinsko peč?Nekatere peči rabijo termostat,ki modulira plamen-recimo junkers,zato na navadne termostate ne delajo.
Iskanje po temi