PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Čiščenje strehe Gerard - lišaji

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Hiško imamo pokrito s kovinsko kritino gerard - klasik. Po približno 5-ih letih opažam,da so se mi letos ob obilici vlage na severni strani začeli pojavljati lišaji. Vsekakor bi bilo dobro tole sedaj ko se še ni razpaslo očistiti, pa ne vem kako.

Nikakor se ne nagibam k visokotlačnemu čiščenju zaradi morebitnih poškodb, me pa zanima ali ima kdo od vas izkušnjo ali pa informacijo s čim zadevo poškropiti tako da bi stvari same po sebi pod vremenskimi vplivi potem odpadle?!

Vsak nasvet je dobrodošel.
Lep pozdrav
O tem je bilo že nekaj pisanega, poišči. Tudi "nestrupena" kemija, ki jo razpršiš po strehi in lišaji propadejo.

lp K.
:lol: :lol: Pa smo tam. Če prav vem in se spominjam je zastopnik za Gerard na veliko reklamiral in promoviral to kritino, kot edinstveno in edino, na kateri teh problemov NI. Nikoli in nikdar. Se ne dogaja in se ne more zgoditi. Smile
Kralj med strehami! :mrgreen:
V dokumentaciji ali spletni strani ali v reklamah poišči ta podatek, zastopniku, oziroma njihovemu pooblaščenemu krovcu lepo spiši dopisek, da naj zadevo uredijo.

Če boš kar koli pacal sam in boš "zapacal", se lahko zgodi, da ti bo garancija prenehala. :wink:
Pozdravljeni,

Po raziskovanju teme sem prišel do sledečih ugotovitev ki jih želim deliti z vami:

1. Gerard niti nobena druga kritina ni imuna na razvoj maha, alg ali lišajev. Kritine ki so gladke (engobe premazi) res da ne pokažejo tako hitro te slabosti, ker veter in dež sproti spira nesnago, pa vendarle preverjeno pri sosedu se tudi tam razvijajo podobne stvari. Gladki premazi seveda rabijo snegobrane, pri Gerardu pa tega ne rabim zaradi hrapave površine.

2. Po temeljitem pregledu garancijskega lista sem ugotovil, da je dovoljeno čiščenje s klorovimi čistili - ker sem zeleno usmerjen bom uporabil natrijev percarbonat, ki je biološko razgradljiv ima pa podobne učinke - po domače OxiAction, OxiPlus, etc. na aktivnem kisiku bazirani dodatki za čiščenje Smile. Le ti so poceni, vsa specialna čistila za strehe (največ jih prihaja iz Nove Zelandije in UK) imajo prav natrijev percarbonat kot aktivno substanco. Uporaben je tudi Algicid plus od Belinke vendar je strupen za okolje.

3. Alternativna rešitev za preprečitev alg an strehi je instalacija cinkovih ali bakrenih trakov na slemenu, ki pod plivom padavin sproščajo svoje oxide, ki zavirajo razvoj le tega.

Lep pozdrav
Točno tako!
Pozdravljeni!
Tudi mi imamo hišo prekrito s kritino Gerard (klasik) in sedaj po 15 letih je res potrebno, da jo očistim z ustreznim čistilom, zaradi pojava lišajev in maha. Ker sem tudi jaz zeleno usmerjen, iščem ustrezno biološko razgradljivo čistilo. Tukaj ste bili sicer že dokaj izčrpni glede samih čistil, vendar bi vseeno prosil za mnenje glede dveh konkretnih čistil, in sicer:

1. Čistilo GERARD ROOF GUARD CLEANER,
    https://www.gerardroofs.si/_docs/SI/medi...662875.pdf

2. Čistilo za strehe – Bio-Circle, 
    https://www.kaiserkraft.si/pripomocki-in...M17596846/

Hvala za mnenja!

Lep pozdrav

Priložene datoteke Predogledne slike

Iskanje po temi