Objave: 129
Teme: 10
Ocena:
0
Pozdravljeni,
sem tik pred izvedbo kurilnice in se nekako ne morem odločit kakšno kurilnico izvesti.
Hiša je 155m2, strop 30cm ursa sf32 in 34, stene 20cm EPS, tla 10cm EPS. Na jug veliko steklenih površin 15m2.
1.) Kurilnica na polena (klasika): peč 1200e, zalogovnik 1500e, bojler 800e, raztezna 300e, elektronika 1000e, solarne celice na strehi in delo 2500e. Skupaj cca. 7300e. Imamo pa drva doma - gozd!
2.) TČ Toshiba estia 11kw - 6500e vgrajena komplet.
Kaj vgradit? Delat drva mi ni težko, mehanizacijo mamo doma (traktor, cepilec,....). Hvala.
Objave: 6427
Teme: 22
Ocena:
0
Še en glas za drva.... in namesto solarnih celic (predvidevam za sanitarno vodo?) raje STČ, kar je zagotovo ceneje od 2500€.
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Kaj sploh sprašuješ, če imaš lastna drva?!
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Jaz bi pa imel sončne kolektorje, če že ima vključen zalogovnik in 300 l bojler. Pa mogoče v rangu 2 jurja uplinjaka direktno iz Slovaške.
Objave: 425
Teme: 22
Ocena:
1
Imam podobno kot ti svoja drva in klasično peč le da ima odgorevanje spodaj kot trajnožarna nekaj takega kot WV term HS, čim bolj enostavno tem bolje, seveda obvezno zraven zrabiš hranilnik toplote. Kar se tiče sončnih kolektorjev nimam izkušenj ker imam že od l 86 Gorenjevo toplotno črpalko. Uplinjevalne peči so odlične vendar moraš vzeti nekaj boljšega da ne boš kar naprej menjaval šamota in imel težave z regulacijo, zračunaj kdaj boš pri drvih prihranil za razliko v ceni kljub subvenciji EKO sklada
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Drva
Navadno peč bi kupil jaz rabljeno.
Če ne porabiš veliko vode, ne rabiš kolektorjev. Pol šajtrge drv (nekaj 10 evrov na leto)zmečeš 1x na teden v peč in zadeva rešena za cel teden.
Razmisli o bojlerju v zalogovniku ali še bolje rebrasta Inox cev. Se znebiš elektronike, črpalke, inštalacije, zunanjega bojlerja.
Za slaba dva jurja (jurja in pol) dobiš že uplinjevalno peč (na slovaškem) s katero smo nekateri bolj ali manj zadovoljni. Dobi predračun pa počakaj na morebitno subvencijo. Če bodo še?!
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Ker imaš zastonj drva bi bila smotrna peč na drva. A verjetno ne boš bil cel dan v kurilnici..zato poglej za uplinjevalnim kotlom (kar nekaj tem na forumu) ter ustreznim zalogovnikom.
A ker boš imel zalogovnik vse skupaj kar kliče po kolektorjih...mogoče jurja več začetne investicije od tč....a paše imeti dobesedno zastonj toplo vodo...v izobilju.
Po drugi strani pa...tč predstavlja komoditeto..enkrat jo naštudiraš..dobro nastaviš pa si za zimo opravil. Drva pa prodaš.
Objave: 555
Teme: 4
Ocena:
0
Hišo imaš dobro izolirano, če ni hudih toplotnih mostov boš bistveno več porabil za sanitarno vodo kot za ogrevanje. Sploh če je hiša na sončni legi.
Če je v hiši prostora dovolj potem drva + sončni kolektorji.
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat:tč predstavlja komoditeto..enkrat jo naštudiraš..dobro nastaviš pa si za zimo opravil. Drva pa prodaš.
Moraš nasekati in prodati skoraj dvakrat več drv, kot bi jih skuril, da plačaš elektriko za TČ. Tudi investicija je višja, kot za peč in zalogovnik.
Pač tehtaš, ali boš 3 dni v gozdu delal drva, ali pa vsak dan morda pol ure porabil, da naložiš in zakuriš.
Nimam časa - sem v penziji!