PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Peletarji, kaj sedaj ?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
@ atis:
končno nekdo iz prve roke izpostavi dejstva! kapo dol!

@ vincent, BogyX:
če imaš stanovanje razvejano, z nekaj srednje velikimi sobami, je uporaba klime tudi vprašljiva. vsak objekt ima svoj idealen sistem ogrevanja.

@ grompi:
...vsak objekt ima svoj idealen sistem ogrevanja.

@ McBobo, bozo:
izolacija je zakon!
Ne čakaj pomladi, ne čakaj na...
Žitarice se dražijo ker je svetovna proizvodnja žit lansko leto padla zaradi naravnih nesreč (suša.....), v letošnjem letu pa so že v startu posejane manjše površine (nestimulativna cena....). Rezultat: cene žit na borzah so se dvignile do 60%. Zato pri odločitvah o energentu pazljivo! Cene žit ne bodo nikoli več tako nizke kot so bile.

L.p.; Janez
sej naši so zanimivi....dajo subvencije za nabavo peči na pelete....ki praktično ne vpliva na porabo - le energent je drugi....a za izolacijo hiše pa nikjer nič...pa vse vemo da je izolacija 2 do 3 x višji strošek od nabave nove peči.

phantom....pri klimi sploh ne gre da bi z njo ogrel vse prostore z enakomerno toploto! V osnovi še vedno potrebuješ centralni sisitem ogrevanja.....ne glede kakšen je. Klima zgol skrbi za 'filanje' poceni energije...tako da, takrat ko vklopiš centralni sistem le ta toliko pretegne pete da stemperira vse sobe. To, da se pa zidovje temperira (vsaj glavnina) pa skrbi klima.

Po domače rečeno...klima lahko dela celo noč, cel dan...ob 4-ih oz. 5-ih popoldne pa vklopiš centrlni sistem ki v pol ure pogreje vse sobe....dela par ur (na minimumu) zvečer ob 8-ih pa ga že lahko izklopiš (Ob izolirani hiše že mnogo prej).....ostalo pa spet dela klima (čez noč, če je pač potreba). Pa j poraba klime 0,5 EUR dnevno, pa kak pihec plina oz. liter kurilca ko si vklopil centralni sistem.
No Vincent, ne pretiravaj, kako malo porabi klima... Če povemo še v tolarjih - normalna klima, ki greje s 3kW, porabi na uro 1kW. Če rabiš klimo cel dan, kot ti praviš, potem dnevno porabi 24kW. 1kW pa košta približno 20sit. Dnevna poraba je tako 480sit ali 2 EUR dnevno...
samo toliko.
lp
jako...klima ki da od sebe 3,2 kW porabi pribl 0,75 kWh ob polni obremenitvi....torej bivših 20 SIT v visoki tarifi oz. 10 SIT v nizki tarifi...torej je tu povprečje 15 SIT na uro...ob predpostavki da klima dela s 100 % zmoglivostjo...kar pa razen prve pol ure ko jo prižgeš ne! Takrat (po začetni polovici ure) pa pride do izraza inverter oz. zmanjšanje moči kompresorja (kakor tudi njegove porabe) in merjeno preko daljše dobe je realna poraba klime nekje 0,3 kWh.

Gledano s tega vidika pa moji podatki držijo.....ampak to so podatki tekom uporabe klime - ne teorija....in govora je za neizolirano hišo, kjer se smatra da so izgube skozi ovoj velike....pri izolirani hiši bo porabljena moč še precej manjša, saj klima kaj dosti ne bo imela za dogrevati.

LP
N otorej smo ugotovili, da idealnega in optimalnega sistema ogrevanja ni. Žita bodo res šla gor, sem jih pač omenil, kot trenutno alternativo ''briketom'' - če že imaš sistem doma lahko sprobaš kako gre in kaj da od sebe.
Klima se mi zdi dobra varianta, če imaš centralni prezraćevalni sistem in potem s tem ogrevaš in hladiš - drugaše bo vedno nekam pihalo in klime so glasne (ni je kjime, ki me ne bi motila) in ogrevajo - hladijo samo na določenih mestih, zrak pa se potem meša in je na koncu še slabše kot radiatorsko (torej za alergike to ni). Klima je recimo za primorsko, kjer jo vključiš tistih 5 dni na leto (letos še tolko ne) in jo potem porabiš še malo poleti, ko je sila.

Za briketarje pa ni druge rešitve, kot da najdejo kje poceni brikete - saj nimajo vsi enakih cen in konkurenca je menda tudi prisotna. Drugaše pa se mogoče res splača pogledat, kak je sistem izdelave briketov iz žagovine - mogoče bi šlo doma, samo spet moraš nekje žagovino poceni dobit.
vincent... Porabo elektrike same klime boš lahko izmeril samo tako, da boš na električni kabel vključil števec porabe. Vse ostalo je špekulacija. Vsekakor me realne številke zelo zanimajo. Vsekakor je dobro vedeti realne zmogljivosti tehnologije. Torej, če imaš tak števec... priklopi pa javi prosim... Wink
Vincent, imaš prav! Klima ne dela vedno z max. obremenitvijo. sem samo hotel povedati, kako je v teoriji - ti pa govoriš iz prakse, kar je seveda edino pravilno.

samo, elektrika je pa dražja od 10 in 20 sit/kW/h...
VT-23,87sit NT-14,96sit ET-21,85sit (z DDV, II. stopnja-7kW).
lp
vincent Napisal:.torej bivših 20 SIT v visoki tarifi oz. 10 SIT v nizki tarifi...

ups...moja napak!...v mislih sem imel 25 in 15 sit..torej povprečje 17,5 sit.

dedalus...porabo je na tak način meril eden od uporabnikov (pa žal ne vem če ravno na tem forumu) pa je izmeril povprečje ravno nekje 0,3 kWh.

Lani je bil pri nas poračun za elektriko 18.000 SIT, klima pa je delala v povprečju 12 ur dnevno od oktobra do aprila...potem pa par ur po potrebi.

In če vzamem da je delala v povprečju 12 ur 5 mesecev (nov, dec, jan, feb, marec)..je to 150 dni, po 12 ur...oz. preračunano 100 SIT dnevno oz. 8,3 SIt urne postavke oz. deluje z 1/3 močjo....pa smo spet pri teh 300Wh, ki jih drugi dejansko namerijo skozi porabljen energijo.

Sicer tole vse skupaj zgleda kot da se hvalim...vendar skušam vsakemu dopovedat da se inesticija v klimo pošteno splača...sploh večjim porabnikom! Mogoče tudi sam ne bi verjel, če ne bi imeli klime doma. Tako da, ko odmisliš 1000 EUR za klimo z montažo...te je potem samo veselje ob spremljanju stroškov za ogrevanje.
Dedalus Napisal:Vsekakor me realne številke zelo zanimajo. Vsekakor je dobro vedeti realne zmogljivosti tehnologije. Torej, če imaš tak števec... priklopi pa javi prosim... Wink
Jaz ga imam in je klima že ves čas priključena nanj. V začetku uporabe klime za ogrevanje sem dnevno popisoval stanje, zdaj sem se malo polenil in ga popisujem vsakih nekaj dni. Je pa takole: klima je Fujitsu ASYA 12LC, max moč je 1,25 kW. Deklarirana ogrevalna moč je 4,8kW, COP je 3,87. Nameščena je v dnevnem prostoru velikem pribl. 7 x 5 metrov na krajši steni. Klima je vključena ves čas, temperatura je čez dan nastavljena na približno 21 - 23C, zvečer ko gremo spat pa pustimo odprta vrata v spalnice in na hodnik, klimo pa nastavimo ponavadi na 24C (največ je bilo 26C, ventilator na medium, ko je bilo topleje pa smo jo izključili). Dnevni prostor se ogreje praktično v trenutku in klima potem samo vzdržuje temperaturo. Na števcu zgleda po vklopu to tako, da poraba najprej naraste na kakšnih 1800W (zelo odvisno od zunanje temperature, ampak max do zdaj izmerjeno je bilo 2100W), potem laufa nekaj čas tam nekje okoli, nato pa začne padati do nekje 600W, ustali se pa na 300 - 400W. Še enkrat: vse je odvisno od zunanje temperature. Če je zunaj par stopinj nad 0 se klima ustali na 300 - 400W. Če je zunaj -5 se ustali na 500W - 700W. Ko je zunaj bolj hladno zvečer preden grejo otroci spat prižgemo še oljno peč za kakšne pol urice, da malo ogreje spalne prostore (v dnevnem prostoru in na hodniku sem radiatorje izključil). Peč se prižiga tudi ob dnevih, ko so otroci doma in se večinoma zadržujejo v svojih sobah. Tukaj se pač pokaže slabost ene notranje enote - če hočem, da je prijetno topla najbolj severna soba, potem bi moral imeti v dnevnem prostoru temperaturo vsaj kakšnih 26C kar pa je za naš okus prevroče. Ponoči se to obnese (čeprav ponoči brezveze ogrevamo cel dnevni prostor), podnevi pa žal ne.

Glede porabe pa takole: ogrevati smo se začeli 14.10.2006, do danes je klima porabila 926kWh. Dnevna poraba pa je bila nekje od 6kWh pa do dobrih 20kWh. Npr. od 22.12.2006 ob 11:00 pa do 24.12.2006 ob 10:00 je bila poraba 40,5kWh. Sicer glede na letošnje temperature prave primerjave nimam ampak vseeno - lani smo za ogrevanje porabili pribl. 1500l kurilnega olja, ogrevamo pritličje enostanovanjske hiše, ogrevalna površina je dobrih 120m2. Hiša je izolirana z 10cm steklene volne, okna so nova, plastična k=1.1. Mansarda neizdelana, hladna, zelo slaba izolacija, na tleh je samo kakšnih 8cm steklene volne, kleti ni.

Kot pa že rečeno pametne primerjave nimam - pojma nimam koliko olja bi pokuril v enakih razmerah. Tolažim se pač s tem, da bi ga verjetno precej več. Pa tudi s tem, da za ogrevanje hiše porabimo manj denarja kot smo ga za ogrevanje skoraj trikrat manjšega dvosobnega stanovanja.

d.
Rinfuza peleti so v Avstriji in Nemciji pod 200 EUR/t, obeta se znizanje do 180 EUR/t. Zaklji malenkost drazji. Zadeva se je torej, kakor so napovedovali (npr. KWB), stabilizirala. Ne zganjajmo zivcne vojne.
Pozdravljeni, nekaj časa nisem bil prisoten vendar je vseeno bilo zanimivo prebirat te vaše izjave okrog peletov, takšnih ali drugačnih energentov. Sam kurim na pelete že tretjo sezono, res je da so se peleti precej podražili vendar bom jaz v primerjavi z kurilnim oljem letos še vedno prihranil okrog 300k sit po starem. Pelete pa kupujem v avstriji dobil pa sem jih po 220 €/t (dobim jih brez davka ker jemljem na firmo). Pokurim pa približno 20t na sezono. Res je da sem prvo leto prihranil 800k sit, lani pa okrog 500k sit. Sama investisija me je stala pa okrog 700k sit, tako da sem jo v prvem letu že povrnil brez subvencij (žal zamudil rok), montiral sem samo gorilnik na že obstoječo peč. Če bi se pa zgodilo da bo kurilno olje res ceneje kot peleti pa imam vsega skupaj 15 minut dela pa že kurimo na olje. :lol: 8)
Ko razpredamo o energetski učinkovitosti klima naprav in stroškov ogrevanja je pametno pogledati na stran tistih, ki te stvari preverjajo in merijo. Link, kjer se dajo preveriti vsi parametri vseh svetovnih proizvajalcev toplotnih črpalk in klima naprav.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.energyrating.gov.au/appsearch/air_srch.asp">http://www.energyrating.gov.au/appsearch/air_srch.asp</a><!-- m -->

Preden kupimo je dobro, da pogledamo kam tisti model, ki ga nam ponujajo kot najboljši, dejansko tudi spada in kakšna je njegova učinkovitost.
aleks Napisal:kurjenje na pelete me cuza. mensezdi da je celo nekaj dražje kot na elko z eno, recimo kakovostno regulacijo in dobro naštelanim gorilcem, pa če je še zalogovnik ... je najbrž na elko ceneje.

Tako je, imaš prav.
Kurjenje s peleti je drago, investicija pa je pregrešno previsoka.
Jaz imam Ctc toplotno črpalko zrak voda. Ta sistem je zakon. Prihranim več kot 50% letnega stroška ogrevanja.
1 2
Iskanje po temi