PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplovodni kamin težave

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Berem vaše prispevke, in hvala za komentare samo preprosto nimam časa za konkretan odgovor, že tole kar ste napisal mi je kr dost oci odprl.
Kamin je po mojem res v tistem 16-24 kw rasponu (Kratki je vseeno resna firma ne verjamem da ležejo)samo bližje 16kw po moje kot 24. V pogovoru z različnimi monterji sem dobil vec odgovorov da je vezava pravilna in da je to edina pravilna, vse ostalo obstaja možnost kakšneg pregretja in ostalih nevšečnosti, kar je tudil logično. Temperatura kamina je bila 60 a povrat 50 (poslušal nasvet na tem fotrumu), zdaj sem dvignil temp kamina na 75 a povrat na 72, ker mi na tak način povrat ne shladi preveč kamina in črpalka konstantno dela mislim da je tako najboljši iskoriste kot če se črpalka vklaplja in izklaplja. Je precej boljši rezultat ker imam zalogovnik na višjo temp. ogret in se mi zdi da ga celo mal hitreje ogreva. Bom še enkrat probal sagreti zalog. in v kolikem času, stehtal bom tudi drva da bo bolj natančno

hvala še enkrat za komentare so dobri in konkretni.
Lp Paško
No, ja, meni se porajajo krepki dvomi v edinost pravilnosti vezave. Pa nisem monter, ampak iz lastnih izkušenj vem, kako je težko dobiti nekoga, da ti prestavi 2 cevi, če ne znaš sam lotat. Enostavno nihče ni zagret za popravljanje napak za drugim, ker :

- se ne splača (premalo zaračunljivega dela in materiala)

- optimizacija sistema vzame veliko časa, ker moraš premislit za vsak ventil, črpalko, ogrevalni vir: kaj dela, zakaj ravno tam, kako dela, ali dela pravilno, ali je regulacija elementa ustrezna? Sistem moraš opazovati, kako se obnaša nekaj časa, da pogruntaš vse malenkosti, ki so zajebane. To so lahko malenkosti, ki se seštevajo, se najdejo verjetno v večini kurilnic, ki jih delajo pravi "majstri", dovolj močna peč jih pa enostavno prikrije. In monter ne more zaračunati ne dela in ne materiala za ves čas, ki bi ga prebil v tvoji kurilnici, ko bi iskal napake.

- Veliko monterjev sicer opravi svoje delo korektno, ne vedo pa natančno, kako in zakaj stvari delujejo. Držijo se nekih kuharskih receptov in se čudijo, kako da pri Jožetu deluje, pri Francu pa ne.

Če nameravaš greti večino časa na kamin in je peč na olje za backup, hidravlična shema ni optimalna, čeprav ni nepravilna. Namreč stalno ogrevanje oljne peči ti predstavlja nepotrebne izgube. Sigurno bi znal kdo tudi bolj natančno opredelit.

T povratka na 72 in T kamina 75 ?? To se tudi sliši hecno. Kako ti dela črpalka med zalogovnikom in kaminom?
Zivjo

proizvajalec priporoca da je T kamina 70-75 (vecja T kamina vecja T v zalog.) povrat ne vec kot 15-20 stopinj razlike, ce pa delam tako mi povrat ohladi kamin ki se pol ogreva spet dolgo. Takole mi črpalka ko se kamin sagreje konstantno dela in ogreva zalog. V drugem primeru so tisti rukerji samo se mi to zdi slabse.?
Ok, tukaj nekaj ne bo špilalo.

Kakšni rukerji? Zaniha T kamina navzdol? Ali niha T povratka pod nastavljeno? Načeloma se da s tako regulacijo, kot jo imaš, doseči, da nastaviš stalno T povratka (nihanje T +/- 1 st C) in je razlika med povratkom in pečjo stalno 15 st. c. in zalogovnik stalno ogreva.

Seveda, če je kamin sposoben "narediti" 15 st. razlike. Kakšno črpalko imaš med pečjo in zalogovnikom (napiši stopnjo I, II ali III, moč v W). Mogoče imaš črpalko nastavljeno na previsoko stopnjo (premočno).

Meni s podobno regulacijo povratka, kot jo imaš ti, tudi pri največji moči črpalke regulacija omogoča, da so T peči in povratka stalne - ne zanihajo, le pri močnejši stopnji črpalke peč dela z manjšo delta T, zalogovnik se na začetku hitreje segreva, vendar na nižjo T, na I. st. pa mi peč pregreva.
Če hočeš stalno temperaturo povratnega voda je najbolje, da namontiraš LADOMAT ali rešuj z reguliranim mešalnim ventilom.
Saj kamenjar naj bi že imel MV (in preklopni ventil) in SCC 40.
Živjo

Evo še enkrat

V 4 urah sem sagrel zalogovnik 1000l +72l kamin iz 30 stop. na 82stop. (30 min da se je kamin sagrel na 75.)

T kamina je 75stop. nastavljena (ko se je kamin sagrel je dvignil do 80) povrat je pa 70. Nihanja so v štartu potem je temp. povrata +-1 stop. Povrat je samo 5 stopinj razlike ker mi drugace kaminu pade temp. in izklopi črpalko. Sem zmanjšal histrost črpalke kamni-zalogovnik iz 2 na 1. Pokuril sem pa točno 40kg drv. 2 let suha bukova drva.

Prosim zdaj ko je več podatkov kalkulacijo o moči kamina. V SCC sem mal bral tiste izklopne in vklopne diference in histereze in ne razumem glih ker ne razumem sheme isto tako. Bom dal gor pa prokomentirajte tisti ki razumete.

hvala lp
Paško
1 2 3
Iskanje po temi