PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Obnova kotlovnice

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Če kdo hoče mu podarim 200l bojler, ima dva izmenjevalca in še električni je.
Kupil sem ga za ogrevanje bazena, da bi bazensko vodo ogreval čez en izmenjevalec, pa sem zadevo potem rešil drugače.

Kupil sem rabljenega, letos poleti, dal 100€. Sedaj mi je v napoto, podarim, se pa nahaja v NM.

Prosim če koga zanima da mi piše privat
Jaz sem ga vezal v predtok STČ in na njega priklopil 15 cevni vakuumski kolektor z pripadajočo avtomatiko in je poleti tople vode celo za umivati in tuširati vrh glave.
Mogoče bi bilo bolje odpreti novo temo, da bo sploh kdo opazil moje vprašanje Smile ...

Mi lahko kdo od majstrov malo razloži montažo 3potnih mešalnih ventilov v navezi z motornim pogonom in regulacijo? Še vedno mi ni povsem jasno kako regulacija ve kako si ti obrnil mešalni ventil.

Izhajajmo iz dejstva da govorimo vedno o isti steni le kotel premikamo enkrat na levo, drugič pa na desno stran te stene. Pri mešalnih ventilih pa tako ali tako velja, da imajo en "izhod" in dva "vhoda". Če želiš spremeniti smer toka vode ne moraš kar zamenjat vhodov/izhodov ampak moraš ustrezno zavrtet ventil okoli svoje osi.

Imamo lahko torej situacijo ko je kotel recimo na desni strani. Na mešalnem ventilu imamo na vhodu 1 toplo vodo in vhodu 2 hladno vodo, na izhodu pa vodo željene temperature.
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")operimeunichr("46")com/privat/hisa/3pventil-desnounichr("46")png[/img]

Ko pa kotel postavimo na levo stran in želimo regulirano temperaturo pripeljati do njega je potrebno obrnit mešalni ventil. Potem imamo situacijo ko je hladna voda na vhodu 1 in topla na vhodu 2.
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")operimeunichr("46")com/privat/hisa/3pventil-levounichr("46")png[/img]

Kako sedaj regulaciji povedati na katerem vhodu je topla in na katerem hladna voda? Konkretno je v uporabi wdc20 od seltrona.

Pogon od 3Pventila pozna samo levo ali desno vrtenje.
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")operimeunichr("46")com/privat/hisa/3pventil-seltronunichr("46")png[/img]

Za kakšrnekoli info bom zelo hvaležen.
To WDC-ja ne zanima. Regulira na primer tako: Hočem bolj vročo vodo, vklopim R3. Za hladnejšo vklopim R4. Če se motorni pogon vrti v napačno smer, zamenjaš priključka.
Scremer Napisal:Glavni premik je bil, da sva se zedinila in bo v kotlovnico prišel nov bojler z dvema notranjima izmenjevalcema. Se bova pa odpovedala enemu zalogovniku. Sedaj bo kotlovnica sestavljena iz 1000l zalogovnika in bojlerja v velikosti 300l. V prihodnosti pa še sončni kolektorji. Ali bodo priklopljeni direktno na bojler ali preko zunanjega izmenjevalca na zalogovnik pa je odvisno od tega kako obsežen bo sončni sistem. Ampak to trenutno ni pomembno.

Se ti da razložiti, zakaj sta se odločila za nakup novega bojlerja in enega novega zalogovnika, čeprav v ozadju obstaja tudi želja po drugem zalogovniku? Že pri enem samem zalogovniku bi rešitev brez bojlerja bila boljša, če bi pa tukaj namesto bojlerja vzela drugi zalogovnik, pa še toliko bolj.

Scremer Napisal:Kar me zanima sedaj je ali je smiselno kupovati slojni zalogovnik, če se bo v prihodnosti sistem nadgradil še z enim zalogovnikom? Kako se ponavadi veže slojni zalogovnik tam kjer jih je več? Pride zaporedna vezava pri teh zalogovnikih sploh v upoštev?

Kaj točno ti razumeš pod slojni zalogovnik?

Da ima zalogovnik zgornje in spodnje stranske priklope izvedene tako, da omogočajo uporabo vode povsem do vrha/dna in pri tem umirjajo prihajajočo vodo ter pomagajo pri njenem slojnem nalaganju, je vedno dobrodošlo, pri zaporedni vezavi zalogovnikov samo še veliko bolj. Oglej si recimo Solarbayer-jeve zalogovnike, kako imajo to rešeno. Imajo tudi neke video posnetke pretakanja vode med dvema zaporedno vezanima.

Če imaš v zalogovniku neko vodoravno ploščo, nad katero hraniš zalogo tople ogrevalne vode za sprotno pripravo tople sanitarne vode, in bi ta plošča naj ne prenesla mešanja vode v spodnjem delu zalogovnika v zgornji del, je to pri zaporedni vezavi bolj kot ne smiselno le v vodilnem zalogovniku. Pa še tam vprašanje, koliko.

Kakšni sistemi za umeščanje vode na ustrezni temperaturni nivo (razni tulci z luknjami in podobno) pa sami po sebi pri večih zaporedno vezanih zalogovnikih vsaj na dolge razdalje iz očitnih razlogov ne morejo delovati. Če imaš recimo radiatorsko in talno ogrevanje ter bi rad srednje topel povratek iz radiatorjev umeščal po skorej celem zalogovniku gor in dol, to zgolj po tej poti pri zaporedni vezavi ne bo šlo. Podobno tudi ne umeščanje zelo različno ogrete vode (recimo enkrat primerne za toplo sanitarno vodo, drugič pa le za talno ogrevanje) iz sončnih kolektorjev. Bi pa stvar lahko bila do neke mere uporabna za umeščanje vode malo različnih temperatur na kratke razdalje. Recimo za dnevna nihanja najhladnejšega povratka pri dnu zadnjega zalogovnika.

Scremer Napisal:Je tak zalogovnik sploh smiseln v našem primeru z radiatorskim ogrevanjem? Plan je, da se povratek iz bojlerja in radiatorjev združi in vrne v zalogovnik preko teh "tulcev" v zalogovniku.

Potem boste imeli en sam povratek, ki bo hkrati najhladnejši med vsemi obstoječimi in načeloma sodi na dno zadnjega zalogovnika. Koliko je tak "tulec" na dnu zadnjega zalogovnika smiseln, je še najbolj odvisno od velikosti in hitrosti sprememb temperature tistega povratka. Pri majhnih in počasnih spremembah sploh ne, pri velikih in hitrih bi pa nekaj pomagal.

Scremer Napisal:Mi lahko kdo od majstrov malo razloži montažo 3potnih mešalnih ventilov v navezi z motornim pogonom in regulacijo? Še vedno mi ni povsem jasno kako regulacija ve kako si ti obrnil mešalni ventil.

Mešalni ventili se navadno (ne vedno in ne vsi!) vrtijo vse sorte naokoli, potem pa z izbiro območja, na katerem ga boš vrtel, določiš njegovo funkcijo. Če imaš ventil obrnjen recimo tako, kot si ga ti obrnil na sliki "kotel desno", potem z vrtenjem v območju od 270° do 360° (mišljeno enako, kot se merijo azimuti na zemljevidih) recimo mešaš vodo med levim in zgornjim priključkom, pošiljaš jo pa na desni priključek. Če bi isti ventil vrtel v območju med 0° in 90° bi lahko mešal vodo med zgornjim in desnim priključkom, pošiljal bi jo pa na levega.

Motorni pogon nič ne ve o tem, kaj je toplo in hladno, on ima samo en vhod za vrtenje v levo in enega za vrtenje v desno. Recimo. Obstajajo tudi takšni s proporcionalnim krmiljenjem, kjer z velikostjo napetosti ali toka določamo, na kateri poziciji naj je. Regulacija na drugi strani nič ne ve o levem in desnem, ona ima samo en izhod, preko katerega zahteva bolj toplo in drugega, preko katerega zahteva bolj hladno.

Potem pa ti, ki veš kje je toplejša in kje hladnejša voda, moraš to dvoje ustrezno skupaj povezati. Če imaš tripotni ventil take izvedbe, da zapira četrtino kroga, potem pri tvojem primeru "kotel desno" moraš izhod iz regulacije za toplejšo vodo vezati pri motornem pogonu na vhod za vrtenje v levo, izhod za hladnejšo vodo pa vhod za vrtenje v desno.

Scremer Napisal:Izhajajmo iz dejstva da govorimo vedno o isti steni le kotel premikamo enkrat na levo, drugič pa na desno stran te stene. Pri mešalnih ventilih pa tako ali tako velja, da imajo en "izhod" in dva "vhoda". Če želiš spremeniti smer toka vode ne moraš kar zamenjat vhodov/izhodov ampak moraš ustrezno zavrtet ventil okoli svoje osi.

Lahko narediš tudi tako, kakor si prikazal, da ventil zavrtiš okrog vodoravne (tiste, ki prebada ravnino risanja) osi. Nekoliko enostavnejšo in lepšo hidravliko, a težje dostopen motorni pogon, bi dobil, če bi ventil zavrtel okrog navpične osi in bi potem motorni pogon imel zadaj.

Navadno se pa to naredi tako, da se spremeni režim delovanja ventila in smer vrtenja. Izgledalo bi v grobem tako, da snameš motorni pogon iz ventila, ventil (ne ohišja, samo os in njegovo notranjost) ročno obrneš za 90° stopinj, na motornem pogonu zamejaš priključka za vrtenje v levo in desno, motorni pogon nazaj natakneš in je to to.

Aleš
Da se malo javim... Zadeva postavljena, dela super. Hvala vsem za mnenja in pomoč. Casar hvala tudi tebi. Všeč mi je ker se razpišeš, čeprav moram priznati, da si moram včasih tvoj odgovor prebrati dvakrat da povsem razumem napisano.

Nabavili smo "razslojevalni" zalogovnik in moram reči, da deluje super. Na dnu se voda sploh ne povzpe čez 20°C, navkljub povratku na najniži odprtini zalogovina in vodi iz radiatorjev med 35-40°C. Vse se dogaja na zgornji polovici.
Casar pod "razslojevalni" razumem zalogovnik ki ima znotraj "sistem" za razvrščanje vode po višini zalogovnika glede na temperaturo le-te. Vzeli smo zalogovnik plusline alfa M in navkljub mojim dvomom zadeva deluje. Ali je vredno tistih 200€ več? Kaj pa vem. Recimo, da imaš potem več možnosti, da bo zadeva funkcionirala tako kot mora navkljub višjim temperaturam povratkov.

casar Napisal:Se ti da razložiti, zakaj sta se odločila za nakup novega bojlerja in enega novega zalogovnika, čeprav v ozadju obstaja tudi želja po drugem zalogovniku? Že pri enem samem zalogovniku bi rešitev brez bojlerja bila boljša, če bi pa tukaj namesto bojlerja vzela drugi zalogovnik, pa še toliko bolj.

Ja želja je bila po večjem volumnu zalogovnikov, vendar je bil problem z umestitivijo v prostor. Od tukaj naprej se je potem začelo razmišljat o novem bojlerju. Dejstvo je, da je obstoječi boljer bolj ali manj "neprimeren" za ogrevanje z zalogovnikom, vse skupaj pa je postalo še bolj smiselno glede na to, da se v bližnji prihodnosti namerava prigraditi sončne kolektorje. Če prej ne bi potem takrat moral zamenjat bojler. Zato je padla odločitev, da se odpovemo enemu zalogovniku, zamenjamo bojler in namesto navadnega vzamemo "razslojevalni" zalogovnik.

Bojler je sedaj 300 literski z dvema izmenjevalcema s 3m2 površine. Testno smo zadevo pognali s staro in premočnmo črpalko a se kljub temu zelo lepo obnaša. Dokler se bojler do polovice ne segreje na 50°C je povratek praktično hladen. Odjem toplote je odličen, potem pa se počasi začne dvigovati temperatura. Kljub temu zadeva ni kritična, vsaj dokler se ogreva samo zgornja polovica. Potem sem pretok omejil s pripiranjem krogličnega ventila in zaenkrat kaže zares dobro. Je pa odjem toplote iz zalogovnika, po pričakovanjih kar velik.

Pod črto... sem zadovoljen. Še posebej glede na to koliko me je skrbelo pred naročanjem materiala.

Hvala vsem še enkrat.

lp
Še slabši zalogovnik je kot moj sod, če ga spodaj ne moreš dvigniti nad 20. Razen če bi moral še kaj dopisati.
Po napisanem sodeč uporabljaš samo pol zalogovnika. Poznam enega takega.
Verjetno lahko spravi zalogovnik čez 20 st, samo ni bilo potrebe. Pri Screemerju bo vse delovalo, kot si je zamislil, prej ali slej.

P.S.
Jaz rabim prebrat Aleša petkrat, preden ga razumem.
Edino zalogovnik s potopnim bojlerjem bi se meni zdelo skoraj boljše kot nov bojler in zalogvnik.
Brezdomec Napisal:To WDC-ja ne zanima. Regulira na primer tako: Hočem bolj vročo vodo, vklopim R3. Za hladnejšo vklopim R4. Če se motorni pogon vrti v napačno smer, zamenjaš priključka.
Samo mostiček prestaviš ni treba žic menjat??
Hanzi no, nikarte ne bodite tako negativno nastrojeni. Kot je CimaBella zapisal je bil zalogovnik napolnjen do približno polovice. Potem sem opazoval dogajanje tekom dneva in vse skupaj deluje zelo solidno.

Hanzi v kvaliteto vašega soda pa ne dvomim. Prepričan sem da je vrhunski za karkoli se že uporablja.

CimaBella tudi o zalogovniku s potopnim bojlerjem se je razmišljajo, vendar je bil kmalu črtan iz seznama ker moraš potem od 1000ih litrov vode, vsaj zgornjo četrtino pustiti pri miru, da imaš toplo sanitarno. V primeru z ločenim bojlerjem imaš pa več svobode. Lahko ogrevaš samo kadar imaš v peči ogenj, lahko ves čas dogrevaš iz zalogovnika, lahko imaš izklopljeno... Tistih 1000litrov tople vode pa potem porabiš za tisto kar sam želiš. Poleg tega ko je zalogovnik enkrat prazen, imaš lahko še vedno dan ali dva toplo sanitarno vodo.

zamot1 na to pa nisem pomislil. Smo pa zadevo pri bratu reševal z prestavljanjem žic, tako da ni bilo problema. Edino kar sem sedaj ugotovil, je da smo bratu tako lepo uredil žice v WDCju, da moram pri meni zadeve spulit ven in jih še enkrat lepo porezat, olupit in jih jih namestit nazaj v WDC Big Grin .
Moj sod ni nič vrhunski. Edino cena je bolj ”vrhunska”, pa izolacija je tudi malo boljša (20CM grafitnega). Bi pa danes jaz naredil vse v enem.
Pri radiatorjih zelo težko ohladiš Zalogovnik tako močno, da bi bil neuporaben za sanitarno vodo. Še vedno pa lahko na wdc nastaviš da pod določeno temperaturo zalogovnika ne ogrevaš več hiše ampak imaš samo za sanitarno vodo.
1 2
Iskanje po temi