PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Ali je občina dolžna pripeljati komunalne vode do parcele

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

s sestro imava gradbeni dovoljenji (iz sredine avgusta 2013) za zidanje vsak svoje stanovanjske hiše, vsaka na svoji parceli. Do najinih parcel vodi občinska pot, na kateri so priključki komunalnih vodov (kanalizacija, elektrika, voda, telekom), ki so oddaljeni cca 40 m od roba najinih parcel (prikaz v prilogi).
Jaz sem svojo hišo že zgradil (elektriko in vodo sem si sposodil od soseda), sestrina pa naj bi se začela v kratkem.
Občinarji nam že od začetka januarja obljubljajo, da naj bi se ta del ulice uredil (naslednji mesec sigurno!)... no in konec julija 2014 se je zaključil javni razpis za ureditev celotne ulice (teh 40 m in še cca 150 m v drugo smer - še 3 druge hiše), na katerem so izbrali izvajalca gradbenih del, s katerim se poznava, tako da sem dobival vse informacije in baje, da so podpisali pogodbo, da morajo biti dela opravljena v roku 1-2 mesecev. Konec avgusta/začetek septembra 2014 naj bi se dela zaključila, nato pa..., me polkiče izbrani izvajalec in reče:
"župan me je poklical, da naj se niti ne lotim z delom, saj mi za to delo ne morejo plačati, ker nimajo več sredstev...!"
Naj še omenim, da sem za komunalni prispevek (k.p.) plačal 17.480 €, sestra pa nekaj več kot 20.000 € in ko sem na začetku občini omenil, naj nam teh 40 m odštejejo od k.p., da bomo to sami naredili, so nam rekli, da ne pride v poštev, saj da bo to zagotovo naredila občina.

Zanima me,kako lahko v danem primeru ukrepam?
Obstajajo kakšna pravna sredstva, na katere se lahko sklicujem?

Rad bi, da še pred zimo dobim vodo do svoje hiše, saj mi bo/bi sedanja cev po travi zmrznila/počila, konec koncev mi pripada, da dobim vsaj gradbeni priključek do parcele, če se moram najkasneje v dveh letih lotiti z gradnjo, da mi gradbeno dovoljenje ne propade (pri sestri je šlo že dobro leto mimo, pa sva še vedno brez gradbenih priključkov).

Hvala za vaše nasvete in pomoč.

Priložene datoteke
.jpg   Prikaz zemljiškega stanja.jpg (Velikost: 255,62 KB / Prenosi: 3248)
Sosedje so pred leti (2,5,10) dobili GD. Vode še niso imeli. Sedaj so potegnili 150m vode po cesti, do svojih hiš jim še vedno manjka 300m (100). In tudi nimajo namena vleči. Uredijo si naj ”hišni priključek)
Žal edino kar imaš na voljo je pritisk na občino sedaj pred volitvami, v kakšni obliki pa je tvoja odločitev. Gradbeni priključek nikomur ne "pripada". Plačilo komunalnega prispevka pa tudi ne garantira izvedbe priključkov s strani občine.
Pritisk... ja, saj razmišljam v tej smeri (jutri grem na občino), samo...
Gre za dolgoletnega župana, ki najverjetneje predvideva, da ne bo ponovno izvoljen, zato je sedaj (to je moje mnenje) del sredstev preusmeril za asfaltiranje oz. popravilo asfalta na poti okoli hiše njegove sestre (dela so se začela pred nekaj dnevi - gre za caa 200 m ceste).
Tako, da s pritiskom nanj verjetno ne bom dosegel veliko, ker je praktično župan v odhajanju.
Moram se dobiti z izbranim izvajalcem, da vidim ali so dela samo prestavili, ali jih v celoti (kljub podpisani pogodbi) preklicali.
jamsi pa naiven.. sam moras zadevo napejat do tvoje parcele tako kot vsak... ce pa obcina npr dela novo naselje pa da ga komunalno uredi...beri napelje do vsake parcele oa to placas kot visji komunalni prispevek ( tudi tja do 30000 eur)
Glej teoretično ti plačilo komunalnega prispevka ne zagotavlja čisto ničesar. To je denar, ki ga občina zaračuna za komunalno opremljanje zemljišč na splošno. Potem skozi proračun specificira točno kam bo šel ta denar (lahko, da sploh ne gre v komunalno opremljanje zemljišč ampak v čisto druge zadeve)

Žal bo več pozornosti potrebno nameniti tudi infrastrukturi ter ostalim aspektom, ko se kupujejo parcele.

V primeru te teme pa je res najbolje, da se pridobi informacije ali je zadeva prestavljena ali ustavljena in se na podlagi tega potem gre v investicijo ali pa dogovarjanje z občino.
če je župan v odhajanju je pravi čas, da se kaj zmenita. Saj bo izvedba bremenila novega župana samo na papir morata dat.
Obcina ti zaracuna komunalni prispevek. Ki ti zagotovi.... Am.... Nic v bistvu. Kar bo obcina delala pa ponavadi se extra zaracunajo koncnim uporabnikom. Razen ce casti. Kar se pa ze zelo.redko dogaja....
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Tudi sam spoznavam, da s plačilom komomunalnega prispevka nimam še nič zagotovljenega. Sem pa na spodnji spletni strani našel, da imaš ob plačilu komunalnega prispevka (že zamujeno) pravico zahtevati podpis pogodbe z občino, v kateri se opredelijo rok in tehnični pogoji priključitve na komunalno infrastrukturo....
Katera občina pa podpisuje nadalnje pogodbe... verjetno nobena.

VIR:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.slonep.net/pred-gradnjo/lokacija/komunalna-opremljenost">http://www.slonep.net/pred-gradnjo/loka ... remljenost</a><!-- m -->
Kar se vedno pomeni da moras ti narediti.prikljucke. Obcina ti samo omogoci da jih imas kje prikljuciti...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Iskanje po temi