PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sistem ogrevanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Big Grin Pozdravljeni
Spet bi vas prosil za pomoč.
Sistem ogrevanja po predračunu (moje zahteve) bo vseboval :

1.) 1x peč na trda goriva -Stadler brez bojlerja -35000 kalorij
2.) 1 x peč na olje - Buderus brez bojlerja - 35000 kalorij
3.) 1 x toplotna črpalka (zrak-voda) 200 L - samo za sanitarno vodo
4.) 1 x zalogovnik 1000 L
5.) 18 radidijatorjev + talno gretje v kopalnici

Sedaj pa me zanima če ima smisel imeti zalogovnik kajti poraba, na toliko radijatorjih bo velika in vprašanje je, če bo toliko odvečne energije da se bo zalogovnik dovolj segrel.Večjo peč pa mi od mojstrov nobeden ne priporoča.
Peč na olje mislim uporabljati samo v prehodnih obdobjih ( pomlad - jesen) in bi bilo mogoče bolje, da bi si jo odmislil in bi segreval samo z pečjo na drva ,ampak bi potem dal večji zalogovnik.
Zanima pa me tudi koliko ur bi mi ogrevalo potem ko v peči pogori in bi mi nato segrevalo samo iz zalogovnika velikega 1000 ali 1500 L. :?
In še eno vprašanje.
Vsi mojstri so mi predlagali za omrežje alu plast, eden pa mi je rekel da mi bi delal iz bakra, češ, da aluplast pri ogrevanju z trdimi gorivi ni najbolj primeren, ker če pride do pregretja vode naj bi aluplast prej popustil na spojih kot baker(vsa napeljava bo v estrihu).
Hvala in lep pozdrav
Matjaž Big Grin
Ni ga večjega zadovoljstava kot pa bivati v domu ki si ga ustvaril sam z svojim delom in z svojimi idejami !!
Matjaž,
velikost tvojega zalogovnika je odvisna od izkoristka kotla in posledično nam načeloma velikost kurišča določa velikost zalogovnika. tole predstavitev si malo poglej:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.gov.si/zgs-biomasa/files/PridobivanjeInRaba/Kako%20velik%20naj%20bo%20hranilnik%20toplote.pdf?PHPSESSID=02b2a18cc98238a382f3447259f23c03">http://www.gov.si/zgs-biomasa/files/Pri ... 7259f23c03</a><!-- m -->

se pa pri neredni uporabi kotla na polena morda res postavlja smiselnost zalgovnika, sploh če imaš pravilno vezan vklop peči na olje (ne poznam toplotnih izgub tvoje bajte). morda poraba pri zelo nizkih zunanjih temperaturah zelo naraste, vendar bi ti morda zalogovnik koristil vsaj v prehodnih obdobjih ogrevanja in bi se oljni kotel vklapljal manjkrat ... ali pa sploh ne. vsekakor boš moral malo bolj povedati o toplotnih izgubah, ki jih je treba pokriti, boš dobil boljše informacije. pa od majstrov, ki vejo kaj več od mene :wink:
koliko toplotnih izgub ima objekt?

lahko tudi povežeš kotla med sabo s tri-potnim preklopnim ventilom, kateri daje prioriteto trdim gorivom vedno, ko ima ta kotel zadostno delovno temperaturo- sicer vskoči oljni kotel, dokler se pač stadler ne segreje.

če misliš kuriti na drva v veliki večini, se je smiselno vprašat, kaj ti bo vrhunski oljni kotel za tistih nekaj tednov??? tukaj tudi ni dileme, zalogovnik je zaželen, ni pa nujen. naložiš polena, ogenj je konkreten, energije na pretek, če ni odvzema v krogotok, se pa vse naloži v zalogovnik. brez tlenja in dimljenja v kotlu!

fajn bi blo imet vremensko voden krogotok, tako bi še dodatno varčeval s temperaturo vode, ki kroži po radiatorjih, talno bo očitno zanemarljivo majhen porabnik.
talno bo na fiksno temperaturo al vremensko vodeno? če gre, izdelaj samostojen krogotok talnega ogrevanja...

tudi jaz zagovarjam to teorijo o alumplastu, kateri je sicer odličen material. pri visokih temperaturah zna bit zelo rizično, sam sem že zasledil dva primera. obakrat je bila instalacija položena klasično v tlaku ( s spoji v le- tem), ogrevanje pa na trda goriva. mogoče je problematika pri razvodu omarica- radiator manjša?
Iskanje po temi