PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Varen postopek nakupa nepremicnine z hipoteko

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cav,

verjetno je bilo ze veliko napisanega kako postopati, ampak ne najdem nic primernega.

Kupil bom parcelo in hiso, na kateri je se hipoteka za nek visok znesek (ki je manjsi od nakupne vrednosti).

Kaksen naj bo zdaj postopek, ko jaz dam kupnino prodajalcu, da se poplaca hipoteka, odstrani hipoteka in potem predam ostalo kupnino?

Kdaj se podpise kateri dokument? Naj bo predaja kupnine v visini hipoteke ze v sklopu kupoprodajne pogodbe? Se naj potem oznaci v isti pogodbi, da se ostalo izplaca prodajalcu, ko je umaknjen zaznamek na parceli z vpogledom na eSodiscu?

Na kaj bi se moral paziti pri samem postopku nakupa, sem kaj spregledal?

Prebral sem tudi, da nekateri prodajalci napisejo na kupoprodajno pogodbo manjso vrednost zaradi samega placila davka. Kako je s tem? Lahko to mene ugrizne v rit kdaj, ce se kaj takega zgodi?

hvala za odgovore.
na to temo bi rekel le eno - posel sklepaj preko notarja. na ta nacin bos se najbolj zavarovan.

dodajam se dva linka:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=1&t=50484">viewtopic.php?f=1&t=50484</a><!-- l -->
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=1&t=29185">viewtopic.php?f=1&t=29185</a><!-- l -->
Vrednost hipoteke bos po vsej verjetnosti nakazal upniku v zameno za izbrisnopobotnico. Preden karkoli podpisujes, je moj nasvet, da pridobis izjavo - pismoo nameri, da bo upik izdal izbrisno pobotnico,ko bo poplacan.
Taksen clen moras imeti tudi v pogodbi, oziroma notarskem zapisu.
Kot je predhodnik napisal: najbolj ucinkovit nasvet = k notarju.
On bo zagotovo speljal celpostopek do vpisa v ZK tako,da bos varno realiziral nakup.
Midva sva ravno dala podoben postopek čez: hipoteke za 10x več, kot je bila kupnina za nepremično

Kot sta predhodnika rekla: pogodbo v obliki notarskega zapisa s členom, da se deponira izbrisna pobotnica oz da se izda pismo o nameri, da ko se dobi kupnino, da se hipoteka umakne.
OK, hvala za info.

Sej drugace je prodajalec precej korekten, vse te zadeve je on meni ze opisal, tudi skupaj sva sla ze na njegovo banko in tam vse skupaj potrdila, tako da sem samo naredil double-check vsega.

Se enkrat hvala!

Lp
najprej daš aro, potem ti plačaš preostali kredit direkt banki, banka izda izbrisno pobotnico, s tem k notarju, šele potem plačaš preostanek kupnine prodajalcu.
medo9 Napisal:Vrednost hipoteke bos po vsej verjetnosti nakazal upniku v zameno za izbrisnopobotnico. Preden karkoli podpisujes, je moj nasvet, da pridobis izjavo - pismoo nameri, da bo upik izdal izbrisno pobotnico,ko bo poplacan.
Taksen clen moras imeti tudi v pogodbi, oziroma notarskem zapisu.
Kot je predhodnik napisal: najbolj ucinkovit nasvet = k notarju.
On bo zagotovo speljal celpostopek do vpisa v ZK tako,da bos varno realiziral nakup.
načeloma je banka že sama zavezana v kreditni pogodbi, ki jo je sklenila z lastnikom stanovanja.
Ko sem pisal odgovor, ni bilo jasno, da gre za bancno hipoteko.
Poleg tega ne ves, ce je to edini dolg (do banke), ki ga ima prodajalec, zato sem se vedno mnenja, da najprej na banko preden se karkoli podpisuje ali nakazuje.
(sem imel tak primer, v zk vpisana hipoteka, zaradi neplacevanja pa se je nabralo se lep kupcek obrestinin zamudnih obresti....vse je bilo treba poravnati, da smo dobili izbrisno pobotnico od banke.)
purple Napisal:najprej daš aro, potem ti plačaš preostali kredit direkt banki, banka izda izbrisno pobotnico, s tem k notarju, šele potem plačaš preostanek kupnine prodajalcu.

No, ampak recimo trenutni postopek, ki si ga jaz zamisljam:

Podpiseva pogodbo (je ne overoviva).
Banka izda namero o pobotnici.
Na racun banke nakazem preostanek vrednosti hipoteke.
Banka izda izbrisno pobotnico in sprozi postopek odstranitve plombe z nepremicnine (koliko casa to traja?).
On mora z mojo podpisano, ampak ne overovljeno pogodbo na DURS, da mu obracunajo davek, ki ga on placa (koliko casa to traja?).
Ko ga placa, greva lahko k notarju, da overoviva pogodbo in narediva prepis nepremicnine name. (koliko casa traja potem da se uredi v ZK?)

In tukaj se mi pojavi vprasanje: cisto hipoteticno gledano: kaj se zgodi, ce on po mojem placilu hipoteke ni vec dosegljiv (bolezen, prevara, ...)?

Zgornji postopek je, ce ne vmesavava notarja ze na zacetku. Kaksen je strosek notarja v zgornjem postopku, torej do same overovitve pogodbe in vpisa v ZK?
@SubjectX:

najprej se s prodajalcem ustno dogovorita o vseh podrobnostih pogodbe in sestavita osnutek (ali pa naj vama ga sestavi odvetnik, notar). Z njim gresta na prodajalčevo banko, kjer preveriš, ali bi banka za prodajalčevo ceno izdala izbrisno pobotnico. Če se na banki zmenite, nato banka pri notarju deponira izbrisno pobotnico, ki jo notar izroči tebi, če v določenem roku banki plačaš določen znesek = v višini kupnine po prodajni pogodbi. Ko je izbrisna pobotnica deponirana pri banki, s prodajalcem podpišeta prodajno pogodbo (če bosta pogodbo sklepala pri notarju, je to vse lahko na isti dan). V prodajni pogodbi se seveda dogovorita, da kupnino namesto prodajalcu nakažeš banki. Po sklenitvi pogodbe plačaš kupnino in dobiš izbrisno pobotnico, vloži se predlog za izbris hipoteke. Prodajalec ali ti plačaš davek na promet nepremičnin, notar overi prodajalčev podpis na pogodbi in vloži predlog za vpis lastniske pravice v zk. Da boš bolje zavarovan pred še kakšnimi drugimi hipotekami ali drugimi bremeni, pred plačilom kupnine zahtevaš tudi vknjižbo predznambe pridobitve lastninske pravice, da te slučajno ne preseneti še kakšen nov dolg. In seveda ne plačuješ nobene are, dokler nimaš minimalnega zagotovila, da boš lahko pridobil lastninsko pravico brez bremen (predznamba, deponirana izbrisna pobotnica), sicer lahko hitro postaneš tudi ti upnik.
Iskanje po temi