PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Nakup gozda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni sem nov na forumu.Smo pred nakupom mešanega gozda,za katerega se zanima tudi sosed na drugi strani parcele,ki je mejaš. Oče ima status kmeta in je mejaš na drugi strani.Nekje sem zasledil da po novem ni več pomemben status pri nakupu gozda.Kako je s predkupno pravico in komu bi moral pripadati gozd :?: Za odgovore se vam že vnaprej zahvaljujen.
Ni mi najbolj jasno, o katerem statusu pišeš.

Kakšen je postopek nakupa, imaš opisano tukaj: <!-- m --><a class="postlink" href="http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodkiPrebivalci.euprava?zdid=1223&sid=877">http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodki ... 23&sid=877</a><!-- m -->

Na strani imaš naveden vrstni red uveljavljanja predkupne pravice. Če sta torej oba - oče in drug sosed, kmeta s statusom, imata isto predkupno pravico.

V takšnem primeru potem UE pri določitvi kupca upošteva oddaljenost (zračno linijo) njunega bivališča do obravnavane parcele. 'Zmaga' tisti, ki je doma bližje.
Mislil sem status kmeta,ki ga oče ima,drugi interesent pa ne,vendar po tanovem tudi to ne pomaga pri nakupu gozda.Res upam da bo zmagala zračna linija do parcele. Še enkrat hvala za hiter odgovor in za povezavo.
robe, od kod informacija, da status kmeta ne steje vec pri dolocanju prednostne liste za nakup gozda?
robe1 Napisal:vendar po tanovem tudi to ne pomaga pri nakupu gozda

aha, sedaj sem našla več o tem:
'predkupni upravičenec se bo pri prodaji gozda ugotavljal v skladu s 47. členom Zakona o gozdovih. Če ne gre za varovalni gozd ali gozd s posebnim namenom, ima predkupno pravico lastnik, katerega zemljišče meji na gozd, ki se prodaja. Če ta prednostne pravice ne uveljavi, ima prednostno pravico drug lastnik, katerega gozd je najbližje gozdu, ki se prodaja. Status kmeta za nakup gozda ni relevanten.' (<!-- m --><a class="postlink" href="http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodkiPrebivalci.euprava?zdid=1223&sid=878&vprasanja=vsa">http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodki ... asanja=vsa</a><!-- m -->)

Očitno je pri gozdovih malo drugačno pravilo kot pri ostalih kmetijskih zemljiščih. Kolikor to razumem, zna biti merilo razdalja med sredinami parcel.
Pri nakupu kmetijskega zemljišča ali kmetije lahko uveljavljajo predkupno pravico predkupni upravičenci po naslednjem vrstnem redu:
1. solastnik;
2. kmet, katerega zemljišče, ki ga ima v lasti, meji na zemljišče, ki je naprodaj;
3. zakupnik zemljišča, ki je naprodaj;
4. drug kmet;
5. kmetijska organizacija ali samostojni podjetnik posameznik, ki jima je zemljišče ali kmetija potrebna za opravljanje kmetijske oziroma gozdarske dejavnosti;
6. Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije za Republiko Slovenijo.

Ob enakih pogojih se med kmeti, uvrščenimi na isto mesto, predkupno pravico določi po naslednjem vrstnem redu:
1. kmet, ki mu kmetijska dejavnost pomeni edino ali glavno dejavnost;
2. kmet, ki zemljišče sam obdeluje;
3. kmet, ki ga določi prodajalec.

Če nihče od predkupnih upravičencev ne uveljavlja predkupne pravice, lahko prodajalec proda kmetijsko zemljišče vsakomur, ki je sprejel ponudbo pravočasno in na predpisan način.

Nakup gozda
Pri nakupu gozda lahko uveljavljajo predkupno pravico predkupni upravičenci po naslednjem vrstnem redu:
1. lastnik, katerega zemljišče meji na gozd, ki se prodaja;
2. drug lastnik, katerega gozd je najbljižje gozdu, ki se prodaja.
A ”licitacije” pa ne moreš narediti v tem primeru? Pa naj se soseda finančno zmenita kdo da več.
Hanzi,
ne, ne gre.
Če prodaja še ni bila na oglasni deski in če si zelo zainteresiran za parcelo,ponudi kupcu višjo ceno,tako da morebitnega dra ugegkupca ta odvrne.To se mi zdi edin način,da prideš do parcele,čeprav bo mogoče malo dražji.
Gozd je na javni objavi od 20.6,tako da na ceno ne morem več vplivat.Moram pa rečt da je cena kar ugodna,in sicer 53 centov po kvadratu zato tudi interes z obeh strani. Res da je gozd kar poškodovan od letošnjega žledoloma,predvsem bukev. gre se za mešan gozd (bukev,jelka) .Je pa bil zakon o nakupu gozda očitno spremenjen.
Iskanje po temi