PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Pomoč pri izbiri ogrevanja za starejšo hišo na obali

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lep pozdrav,

Z ženo sva kupila vrstno hišo na obali, letnik 1980, 3 etaže, 130m2 neto uporabne površine, ki je brez izolacije in je bila do sedaj brez ogrevanja (nima ne radiatorjev ne napeljav).

Zanima naju kakšen bi bil primeren način ogrevanja. Skupno z montažo in vsemi stroški povezanimi z ogrevanjem (in hlajenjem) imava na razpolago približno 20k EUR.

1.) Ali je smiselno investirati v nova okna, fasado in radiatorje + nek poceni začasni vir ogrevanja npr. elektrika za kakšno leto? Ogrevanje bi v tem primeru uredila kasneje, ko bi vedela več o potratnosti hiše in bi bile na voljo finance.

2.) Drugi pristop bi bil vgradnja večjih radiatorjev + TČ. Želja je, da se kurilnico postavi potem pa se z njo ne 'ukvarjamo' več in da je TČ zelo tiha (nemoteča). Ne želimo talnega ogrevanja in ne želimo fosilnih goriv. V tem primeru bi fasado in okna menjali, ko bo potrebno in ne prej.

Ali je smoterno na to isto TČ zvezati tudi solarni kolektor, če to podpira?

Ali se lahko s to isto TČ poleti hladimo (dve etaži) s pomočjo konvektorjev? Oziroma je to slaba ideja in naj raje vzamemo dve klimi?

Prosim vas za vaša mnenja, da se bova lažje odločila. Hvala.
Za 20K € bi zamenjal okna in kupil 3 klime (v vsako etažo eno).Ker ne vem koliko in kakšna okna so, težko ocenjujem dejanski strošek.
Kakorkoli, če ostane dovolj denarja, obvezno izolirati še podstrešje.

Mislim, da je to najcenejša rešitev.

V drugem koraku pa lahko nadaljuješ z radiatorji, fasado, TČ, .....

Ne vem sicer kje na Obali si, ampak če si na udaru burje, so okna prva stvar, ki jo moraš rešiti. Okna iz 80 ne tesnijo dobro in boš imel "zračenja" toliko, da boš kuril samo za pokrivanje teh izgub.
Fasado le in samo, če je res dotrajana in grdega videza in ti gre na živce, da je taka kot je. Če si v starem mestnem jedru, izolacija odpade, ker ti je spomeniško varstvo ne bo pustilo dat gor. Razen, če goljufaš in daš na črno. Jaz sem svojo obnovil s termopucom tako, da minimalno je le. Obnovil pa sem jo predvsem zaradi izgleda (praltično je ni bilo več, saj je vse odpadlo. Je pa tvoja hiša v primerjavi z mojo novogradnja, saj je moja letnik 1890 oziroma tam nekje. Tudi jaz zelo priporočam nova okna in izolacijo stropa oziroma strehe. Ker v tej hiši še ne živim, sem si namestil eno klima napravo nad stopniščem v zgornjem nadstropju, ki tako hladi zgornja dva prostora pri odprtih vratih in odlično tudi pritljičje, saj hlad lepo dol pada po odprtem stopnišču v skupni dnevni prostor s kuhinjo. Ta klima zadovoljivo greje zgornje prostore, nikakor pa ne spodnjega. V spodnjem prostoru sem obnovil tlake v katere sem zalil 200 pex cevi za talno gretje, ki čaka boljše čase.
Ne vem kakšno konstrukcijo imaš, če imaš lesena nadstropja je talno gretje ravnotako možno.
Glede na to,da gre za obalo bi zaradi stroškov razmislil o električni centralni. Investicija je nekaj krat nižja.
Nisi povedal, v katerem kraju. Ko pri nas zapiha burja, morajo okna zelo močno tesnit, naj kdo ne misli, da je tukaj pozimi toplo Big Grin .
Hja!
Oba sva spregledala, da ima v profilu napisano Ankaran!

Sicer pa tudi to ne pomeni veliko, kajti velika razlika je tik ob morju ali višje na hribu, kjer prileti burja čez Trst in dobi še malo pospeška........
Mislim, da vrstna hiša ne stoji tik ob morju, ampak nekje na desni strani, v hribu. No, pa naj sam pove. Sicer ne razumem, kako do sedaj ni imela nobenega ogrevanja. Te stare hiše so ponavadi imele vsaj dimnike za kakšno lončeno ali trajno žarečo peč. No, jaz bi za ta denar poskušala spraviti skupaj izolacijo, okna in vsaj dve klimi.
Iskanje po temi