Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Da bi cev počila ni verjetnosti, ker se bo prej deformirala.
Da pa bi cev s počenim estrihom prestrigel, pa bi zamiki morali biti kakšni?
Objave: 123
Teme: 9
Ocena:
0
Fantje vidim da se spoznate pa bi še jaz nekaj vprašal. Sicer še nismo tako daleč, da bi že moral intenzivno iskati rešitve pa vendar. Situacija je sledeča.
Zida se hiša poleg gospodarskega objekta (3m narazen), med seboj bosta objekta povezana v zgornjem nadstropju + streha. Kurilnica je v prvem nadstropju gospodarskega objekta in trenutno ogreva gospodarski objekt s pečjo na olje + radiatorji.
Hiša bo v celoti ogrevana s talnim gretjem. Zanima me sledeče. Ker je razdalja od kurilnice do najbolj oddaljene sobe v hiši okoli 15m (v eno smer), ali bo to velik problem v smislu izgub toplote, dolgih cevi..? Ker je stalnica, da so kurilnice v prtličju ali v kleti, naša pa je v prvem nadstropju, ali to predstavlja kakšne razlike o načrtovanju talnega gretja, poziciniranju raznih ventilov, črpalk...?
Dodatno me še zanima ena stvar. Do sedaj sem bil 100% prepričan v nakup TČ za hišo, ter da ostane pri peči na olje za gospodarski objekt (gospodarski objekt se čez zimo greje na 8-10 stopinj, na vsakih recimo 14 dni pa se za 2-3 dni zagreje na 22 stopinj.) Poleg tega ima oče hišo približno 40m od gospodarskega objekta in se prav tako trenutno greje na oljno peč+radiatorji. Moje vprašanje je ali bi bilo mogoče smiselno investirati v kakšen drugačen način ogrevanja ter priklopiti 3 porabnike nanj (nova hiša + talno gretje, očetova hiša + radiatorji, gospodarski objekt + radiatorji)?
Zahvaljujem se za vse odgovore!
Ocena:
9
Za ogrevanje je popolnoma vseeno če je kurilnica v pritličju ali nadstropju. Morda bo le kje potreben kak odzračevalnik, pa še to pri talnem prej ne kot ja.
Dovod do razdelilcev boš imel itak ustrezno dimenzioniran, tako da razdalje ne bi smele biti problem.
Ogrevanje 40m oddaljene hiše bo zahtevalo zelo zelo dobro izolacijo cevi precej velikega premera vkopanih v zadostno globino, da je čim manjši vpliv zunanje temperature. Kljub vsemu je treba računati na določene izgube toplote.
Torej da se, vprašaljiv pa je strošek!
Objave: 123
Teme: 9
Ocena:
0
Hvala, točno to me je zanimalo. Se pravi se ne izplača investirati v "skupno" kurilnico.
Ocena:
9
Mislim da ne.
Se pa splača v očetovi hiši zamenjati kurjenje na olje za kaj drugega.
Objave: 1855
Teme: 7
Ocena:
15
Ali izklapljate obtočne črpalke za talno poleti v kolikor je zraven zalogovnik? Namreč gledal sem menu od toplotne črpalke TT in ugotovil, da v kolikor preklopiš v letni režim brez hlajenja se obenem ne izključijo črpalke, ki poganjajo vodo po ceveh od talnega, ampak moraš to narediti ročno po dnevih ali urah, kar mi je čudno, ker efekta tako ali tako ni nobenega, samo elektriko porabljajo obtočne črpalke.