Objave: 323
Teme: 4
Ocena:
3
Pozdravljeni
Ker zivim v tem koncu SLO (vipava), me zanima ali je kdo s tega konca, in za ogrevanje uporablja izkljucno TC zrak/voda. Zanimajo me dejanske izkusnje, delovanje, vpliv vetera na TC, priblizna poraba,...
Trenutna situacija je taka, da za ogrevanje 70m2 porabimo cca 1500l ELKO na sezono, hisa je starejsa brez izolacije, v zgornjem delu hise pripravljamo novo stanovanje v katerem bo talno gretje skupna ogrevana povrsina pa cca 100m2, v bodoce je misljena tudi izolacija objekta, do takrat pa me zanima ali bi TC zmogla ogret zgornje novo stanovanje (spodnji bo kasneje ostal neogrevan in za ostalo saro,...)
Ze vnaprej Hvala za vaso pomoc
Objave: 6821
Teme: 28
Ocena:
4
Veliko jih je. Lahko te do koga peljem tudi pogledat.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Če te prav razumem, boš z TČ ogreval samo zgornjih 100 m2, spodnje pa, dokler je v funkciji na olje, kar se mi zdi tudi pametno, da ne mešaš dva različna kroga ogrevanja, pa tudi potrebna bi bila po nepotrebnem bistveno večja moč črpalke.
Črpalke v vsakem primeru nimajo težav z ogrevanjem, ne glede na površino oz. izolacijo. Potrebno je samo prilagodit moč črpalke, za rezervo pa ima v ta namen elektro grelce, ki pa na primorskem, ne glede na burjo verjetno ne bodo pogosto prišli v poštev.
Problem je samo, kakšno moč izbrati glede na to, da boš objekt kasneje doizoliral. Sam bi kot kompromis izbral 8 kw, ostalo pa bi dodali elektro grelci. Ko bo kasneje izolacija končana, bo 6 kw polna kapa.
Objave: 323
Teme: 4
Ocena:
3
Tako je s TČ bi ogrevali samo zgornjih 100m2, spodnje stanovanje do takrat in še naprej ostane na ELKO s tem da bo ogrevano samo po potrebi (verjetno skoraj nikoli), spodnje stanovanje je kasneje mišljeno preurediti v shrambo, pralnico, letno kuhinjo,...
Moja situacija je sicer taka:
Do sedaj sem razmišljal o vseh treh variantah (drva, peleti in TČ) vendar drva odpadejo, ker nimam svojega gozda in jih moram kupit pa še kasneje je veliko dela z njimi, tako da so zaenkrat v igri peleti ali TČ. Ker je v zgornjem stanovanju že izdelan estrih (pred cca 30-imi leti, vendar nikoli rabjen) sem sprva mislil ogrevati na pelete in radiatorje, vendar po prebiranju foruma in po pogovorih s kolegi so mi nekako svetovali naj zdaj, ko že delam vržem ven še star estrih in položim izolacijo, talno in nov estrih, s tem posegom pa se potem raje nagibam h ogrevanju s TČ kot s peleti. Ker ga pri ogrevanju nebi rad ustrelil mimo, sem se obrnil še na forum, da dobim še kakšno mnenje... predusem pa mnenje o TČ, moč, poraba,...
Telmos, zaenkrat ni potrebe po ogledu, zaenkrat me zanimajo samo mnenja uporabnikov/serviserjev s teh koncev SLO ter približna poraba (neizolirane stene, izolacija pod estrihom bo 5cm, podstrešje 20cm, več mi ne dopuščajo dimenzije, okna bodo nova troslojna)..., investicija v TČ je predvidena za drugo leto, ker moram še prej use postoriti, takrat ko bo aktualno pa bi se zelo zanimal za kakšen ogled.
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
Sam nimam talnega gretja, ker sem pred 15 leti poslušal nebuloze o krčnih žilah ipd. Talno gretje, primorska regija, TČ: idealna kombinacija ogrevanja. Vzemi si čas in počasi saniraj hišo, tudi izolacijo in potem izberi optimalno moč TČ.
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Natanko tako!
Talno ogrevanje in v naslednjih fazah energijsko saniraj hišo.
Kakšna TČ je odvisno od el. priklopa (enofazni ali trifazni), moč pa je odvisna od tega, če želiš TČ še pred energijsko sanacijo ali po njej.
Lahko pa nabaviš TČ že sedaj dimenzionirano na končno stanje energetske sanacije in jo kombiniraš skupaj s pečjo na ELKO, tako, da tisti teden ali dva najhujše zime pomagaš TČ z dogrevanjem na ELKO.