PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Peč na sekance

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Razmišljam, da bi nabavil peč na sekance. Sekance bi kupil. Če ima kdo podobne izkušnje, ga prosim za nasvet.

Hvala.
Ogrevanje na sekance je predvideno za malo večje objekte. Rabiš tudi veliko prostora za skladiščenje. Kaj več bo pa še kdo drug napisal...
Ja jaz in moja bejba sva tik pred nabavo peči na polena zalogovnika 1500 l in bojlerja 300 l.
NASA Napisal:Ja jaz in moja bejba sva tik pred nabavo peči na polena zalogovnika 1500 l in bojlerja 300 l.

Predvidevam,da imate gozd. Jaz bi tudi razmišljal v zo smer, če bi imel gozd.
Tako pa se odločam med sekanci, toplotno črpalko, prav tako pa kot tretjo možnost imam v igri peč na kurilno olje.

Torej s sekanci nimate izkušenj?
Med toplotno črpalko in pečjo na sekance je veliiiiika razlika (v moči).

Če je za tvojo hišo dovolj toplotna črpalka, nimaš kaj iskati s pečjo na sekance in obratno če rabiš peč na sekance, je ni dovolj močne toplotne črpalke.

Če imaš potratno hišo (slaba ali brez izolacije) definitivno sekanci.
Če je dobro izolirana pa črpalka, ali olje. Lahko pa tudi peleti če si bolj BIO.

Lp
lesar Napisal:Če je dobro izolirana ... ali olje.

to žalne gre!

našvohnejši gorilnik ima vsaj 20 kW...za izolirano hišo ki rabi 6 kW pri - 15 stopinjah???

neja gre to tak! Smile

JHF...malo napiši za kako kvadraturo se gre, kaka je izolacija...težko takole usekat kaj bi bilo pametno
vincent Napisal:
lesar Napisal:Če je dobro izolirana ... ali olje.

to žalne gre!

našvohnejši gorilnik ima vsaj 20 kW...za izolirano hišo ki rabi 6 kW pri - 15 stopinjah???

neja gre to tak! Smile

mogoče pa bi šlo, če ima kotel ene 40l ogrevne vode in so ogrevni krogi vremensko vodeni. tako bi vsakemu krogotoku samo primešal nekaj vroče vode?
vsekakor raje kakšna varianta s toplotno črpalko...
lesar Napisal:Med toplotno črpalko in pečjo na sekance je veliiiiika razlika (v moči).

Če je za tvojo hišo dovolj toplotna črpalka, nimaš kaj iskati s pečjo na sekance in obratno če rabiš peč na sekance, je ni dovolj močne toplotne črpalke.

Če imaš potratno hišo (slaba ali brez izolacije) definitivno sekanci.
Lp
Tega pa ne razumem čisto dobro. Se pravi, da so sekanci primerni samo za ogrevanje velikih hiš :?: Midva imava tako situacijo, da imava lasten gozd in pri fantu že sedaj kurijo na lastna drva. Sedaj je pa prišel na idejo, da bi bilo veliko lažje, kot vsako leto delat drva, veje in stvari, ki jih izvleče iz gozda pri čiščenju le tega, naredit v sekance. Idea
Kaj pravite? Pa še nekaj, nekje na tem forumu sem prebrala, da naj bi bilo veliko dela s skladiščenjem in sušenjem sekancev :?: Je treba sekance sušit?!?A ni zadosti, da imaš sekance nekje pod streho in jih potem tedensko nafilaš v zalogovnik? :oops: Prosim za pomoč. :?
@ Kejka77:
sistem s sekanci je res izrazito primernejši za objekte z večjimi toplotnimi izgubami ( od 15kW za sekance in od 20kW za polena)

energent mora bit sušen kar nekaj časa, da je vlažnost pod 15%. 'po domače' traja to cca. 2 leti v suhem prostoru...

izbira sistema zavisi od dejanskih potreb po ogrevanju!
Ne čakaj pomladi, ne čakaj na...
Resno?!?! Confusedhock:
Kaj pa če sekanci niso sušeni? Najverjetneje je potem manjši izkoristek ali kako?
Ali obstaja potem sploh kakšna možnost, ki bi bila enostavnejša in udobnejša od kurjenja in pripravljanja drv, če predvidevamo da imamo gozd doma.
Pri nam dela en mojster oz predela kar obstoječo peč na trda goriva za na sekance,zelo enostavno jaz sem kupil kar viadrusko pa jo bom sam predelal imam načrt pri kolegu ki mu jo je on naredil,zelo poceni pa še drva lahko kuriš zraven.
lp r
@ cat:
vse kul, samo, koliko je pa toplotna moč kotla?

@ kejka77:
najmanjša meni znana viadruska ima nominalno moč 15kW, pri izkoristku 80% je to ene 12kW. no, Kejka77, saj to bi mogoče še šlo :? ja, no, al pa kaj podobnega...
torej, koliko toplotnih izgub ima tvoja bajta?
Ne čakaj pomladi, ne čakaj na...
CAT - se da ta načrt videt in izdelek tudi??

Kejka 77 - drve sušimo zato, da iz njih spravimo vlaho - vlaga pomeni slabše gorenje, manj toplote in izločanje vlage v obliki snovi, ki pomenijo ''švicanje'' peči in dimnika, kar pomeni, da če boš kuril sekance ki so stari recimo 3 mesece boš lahko 1x na teden čistila dimnik in peč.

Drugi problem je, če sekance mokre skladiščiš - pride do segrevanaj le teh in pojava plesni - oboje je silno nezaželjeno, saj če ti nekaj gnije je tam posledično še več vlage.

Teoretično bi šlo tako - drevesa podereš takrat, ko je ugoden čas - jesen zima ali avgust (na lunine mene se pa ne spoznam, tako da točno ti ne znam povedat) in kar veje spraviš v nek prostor, kjer se nato sušijo cca 1/2 leta (to velja za debelino do 1,5 cm - rajši manj (pravijo, da se les suši toliko let, koliko cm je debe)) in potem to zamelješ in spraviš v zalogovnik. Drug način je, da si en prostor preurediš v šušilnico sekancev - recimo več etaž, kjer so nasuti v debelini 5cm (mogoče 10, če bi bili narahlo razporejeni) - tu bi potem bil potreben nek sistem za zbiranje tega, da ne delaš vse na roko in imaš trojno delo.

Bi pa bilo zanimivo videt kakšno pravo mašino za sekance, če bi kar suhe drve mlel (mašine za sekance so socer kar drage - začne se pri 2500€ za zelo male premere vej (5cm) in potem samo navzgor).
Peč imam 25/32 ali nekaj podobnega,nimam še narejene ,lahko pa od kolega poslikam kako izgleda samo da ima on starejšo peč.
Sekanci zelo izgorijo tako da ostane ful malo pepela tako da dimnik ne bi smel biti problem.
Drva pač nesmeš kar zmlet,pripraviš si jih nekam na deponijo dokler jih nimaš dovolj za sezono in šele potem najameš sekača
Sekač pa zmelje robo za eno povprečno hišo v 4urah,edino sekance pa je potrebno shraniti na suho,še bolje pa je če imaš možnost da jih kar kupiš pa nimaš problema z shrambo,za eno sezono pa rabiš približno 30 prostorninskih metrov sekancev to je približno 12m3 drv

lp r 8)
Citat:Predvidevam,da imate gozd. Jaz bi tudi razmišljal v zo smer, če bi imel gozd.
Tako pa se odločam med sekanci, toplotno črpalko, prav tako pa kot tretjo možnost imam v igri peč na kurilno olje.

Torej s sekanci nimate izkušenj?

Jaz sem preracunaval,tudi ce kupis sekance je najcenejsi vir ogrevanja.
Potrebno je le vecje skladisce za sekance,ma se da dogovorit s tem ki ti jih dostavlja da ti jih veckrat po malo.

Poglej po teh straneh:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.smarteh.si/uporabniki/files/svetovalcek31.pdf">http://www.smarteh.si/uporabniki/files/ ... lcek31.pdf</a><!-- m -->

<!-- m --><a class="postlink" href="http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki/Grobovsek/PT38.htm">http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki ... k/PT38.htm</a><!-- m -->

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.lindap.si/prodaja/biomasa/sekanci_gorivo.htm">http://www.lindap.si/prodaja/biomasa/sekanci_gorivo.htm</a><!-- m -->
Iskanje po temi