Bodimo malo bolj strokovni:
2.) Kar se tiče stroška za kolektorje:
predračun gre približno takole:
V kotlovnici:
črpalni set: 400€ - SET pri Seltronu za elektroniko cca 506€, kjer je črpalka in elektronika (ti pa dajo tudi do 20% popusta)
material za povezavo + tekočina : 170€ - 10l solarne tekočine 50€ polna kapa + povezovanje tudi nekaj stane, samo ne 120€
Izvedba: 200€ - že dobiš set, potem izvedba mora biti skoraj nič
Skupaj (kotlovnica): 770€
Na strehi:
Nosilna konstrukcija: 400€ - to lahko tudi nekako sam narediš, če se spoznaš na šlosarijo
prevoz + dvigalo: 75€ - če sam doma delaš konstrukcijo to odpade
povezava kolektorjev (cca 6m, torej 12 m): 200€ - kar zasoljena cena za cevi
Izolacija: 200€ - izolacijo iz HT materiala lahko sam narediš in te ne bo stala 100€
Delo (2 osebi): 500€ - Seveda ima delavec ceno min 25€/h, da lahko potem še naša država preživi
Skupaj (na strehi): 1375€
Skupaj (kotlovnica + streha): 2.125 €
Kje me torej vse nateguje dotični gospod?

- Gospod te sploh ne nateguje, samo v naši državi, kjer se nič ne splača je pač potem taka cena in to se tukaj pri tej ponudbi vse skupaj pozna.
Jaz sem čisto sam naredil celotno kurilnico, vse povezave bakra sem izdelal v kurilnici na hard-lot, po hiši na press, solarno pa hard-lot. Talno sem sam razpeljal, peč sem dobil rabljeno, ki dela kot šus. Solarno smo uvozili iz Kitajske in tudi vse sam povezal, nosilce predelal. Samo v Seltronu sem za elektronike, mešalne grupe in nekaj povezovalnega materiala dal 3000€, kolektorji 3000€, cevi, talno, radiatorji, izolacija pod estrih, zalogovnik, raztezne pa cca 9000€. Dela si tukaj nisem računal, sem pa dobil pri trgovcih od 20 pa do 27% rabate oz. popuste.
Poglej na Seltron stran, regulator za solarno SGC26 in boš notri našel vsa navodila kako se kaj zveže. Tako sem jaz naredil.