PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Podaljšanje elektro kabla 4x 10 mm2

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Good luck. Drugič pa ne sprašuj, če si že odločen kaj boš naredil. Se beremo čez x let na temo kako zamenjati 50m kabla, ker vmes ni dostopa in še spojke bremzajo pri izvlačenju.
LP,
Samojed
Pa kaj ste tako črnogledi. Pa sej ta kabel bo v cevi pri miru in bo zaščiten pred vsemi možnimi vplivi.

LP
Kaj ga strasite, spojka s tulci in skrckami bo za vecno. Ce nam drzi v javni razsvetljavi zunaj v zemlji bo bp zdrzala v suhi cevi.
Samojed Napisal:Good luck. Drugič pa ne sprašuj, če si že odločen kaj boš naredil. Se beremo čez x let na temo kako zamenjati 50m kabla, ker vmes ni dostopa in še spojke bremzajo pri izvlačenju.

To sem mu skušal dopovedati, pa je očitno res odločen, da naredi, kot si je zamislil.
Ne vem pa, zakaj si je sploh delal strošek s cevjo. Zunaj bi ga zakopal, notri pa dal v estrih..... Itak ta kabel nikoli ne bo mogel potegniti ven.

Očitno pa tudi nekateri drugi komentatorji ne dojemajo, da ni problem v kvaliteti spojke, ampak v vlečenju kabla iz cevi ob morebitni okvari.
Evo smo rešili situacijo.

V bistvu smo še nekaj kabla lahko potegnili iz cevi, tako da je bilo dovolj do prve stene, kjer smo naredili dozo in spoj obeh kablov s spojkami. Tudi za valjanec sem naredil svojo dozo in spoj.

Sedaj pa me zanima še nekaj glede ozemljitve. Ali je potrebno ozemljitev voditi tudi do kopalniških armatur, čeprav so cevi za vodo alumplast?

V tej temi na koncu razumem, da priklop pri alumplastu ni potreben. <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=6&t=22922&p=186713&hilit=ozemljitev+alumplast#p186713">viewtopic.php?f=6&t=22922&p=186713&hilit=ozemljitev+alumplast#p186713</a><!-- l -->
Težko boš kaj ozemljil, ker nimaš kam ozemljiti....
Je pa vsekakor za ozemljiti kakšno tuš kabino, ki ima integrirano armaturo, morda grelec za paro, luči, ....
Luči in ostale stvari so že tako ozemljene. Kopalnice bodo tako na FIDu.

Mi pa ni jasna tista debata v linku zgoraj. Razumem, da je potrebno ozemljiti pocinkane cevi, za alumplast pa mi ni jasno kako in zakaj.
Govorim o tuš kabini in ne o razsvetljavi kopalnice!

[img]httpunichr("58")//kopalniceunichr("46")urejamunichr("46")si/files/2011/12/Tu%C5%A1-kabineunichr("46")jpg[/img]
Nič takega nimam predvidenega v hiši. Le navadne armature in nekovinske kadi.
Lep pozdrav,

Sedaj sem pa tudi jaz pred situacijo, ko moram podaljšati kable, ker moram prestaviti dozo v zidu za cca 10cm. V dozi so zvezani kabli od vtičnic (220V). Ko bom prestavil dozo bodo kabli še ravno toliko dolgi, da bodo cca 3-4cm v novo postavljeni dozi. Ali naj tam spojim kable s spojko na vijak ter nato zvežem ali je bolj primerno spojiti z votlico. Klešč nimam zato bi raje uporabil spojke na vijak, če pa to seveda ni najbolj primerno pa bom poklical kakšnega električarja, da mi podaljša z votlicami. Bo pa seveda vse skupaj vidno v novi dozi (tudi spoji za podaljšanje).
Ali v primeru spojk z vijaki lahko predlagate kakšne čim manjše, da bom imel dovolj prostora v dozi?

Hvala.
Nič ne poveš o tipu vodnikov, katere je potrebno "podaljšati". Trdi imajo svoj načina ,ki se nekoliko razlikuje od spajanja mehkih vodnikov. Okrog velikosti veznih sponk: pač vzameš tiste najmanjše, v katere boš zbasal zgolj dva drata, pa saj ni neki bav bav zmontirati vtičnico v dozo, v kateri so tri vezne sponke magari velikosti 6mm2.
Vsekakor je debelostenski tulec (ne tisti tenkostenski za stiskanje na mehkožilne vodnike) boljša izbira kot vijačna sponka. Ter preko seveda termoskrčna bužirka.
Torej narediš jašek in ne rabiš razbijat ploščic
1 2 3
Iskanje po temi