PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Zamakanje strehe

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni.Na vas se obracam v upanju da mi boste znali pomagati pri reševanju sledečega primera. Sem lastnica stanovanja v najvišjem nadstropju bloka. Stanovanje oddajam v najem. Pred letom in pol so me najemniki opozorili da se v kopalnici na robu stropa po dežju pojavljajo flekci vode in da se po nekaj dneh pojavijo črne pikice -plesen. Zadevo so si ogledali hišnik in upravnik. Streha naj nebi zamakala in tudi izolacija strehe naj bi bila narejena pravilno. Streha menjana 3 leta nazaj, izolacija strehe in bloka pa mesec pred pojavom tazav. Opozorim najemnike naj vec zracijo stanovanje da naj bi bilo to krivo za nastalo škodo. 3mesece kasneje pridem v stanovanje na ogled in me skoraj kap. plesen in rumeni madeži po vsem stropu kopalnice in se na hodniku. Najemniki povedo da so čistili z varikino vendar pomaga samo kratek čas in da je ob vsakem dežju stanje slabše. Zopet obveščen upravnik. Rece da imamo zamašen ventilator v kopalnici. Pregledamo še to zamašen ni bil. Okna v stanovanju so stara in ze sama delno skrbijo za zracenje. Po mesecu dni še huje, zopet upravnik obveščen, pove da je verjetno zaradi toplotnega mostu na strehi naj izoliramo strop kopalnice in hodnika z stiroporjem. In seveda v dobri veri smo to na lastne stroške tudi naredili. No in 14dni nazaj me obvestijo da se je pojavil moker madež 40 *40cm ob dimniku naprej v dnevni sobi in da voda pronica skozi stiropor in se plesen spusca sedaj po steni navzdol v kopalnici in hodniku. V stanovanju dozivim katastrofo. Takoj obvestim upravnika in hišnika o nastali škodi (vse ustno po telefonu). Upravnik mi zagotovi da si bo ogledal streho, hišnik pa pravi da to ni njegov problem. Ker od upravnika ni bilo teden dni nic ga kličem še štirikrat! Povem da se madež veča in s tem tudi škoda. Še enkrat zagotovi da me bo obvestil za kaj se gre. No in po tednu dni odpade omet iz stropa in kaplja. Tokrat ga obvestim pisno in zagrozim da bom zadevo prijavila inšpekciji. Naslednji dan pa me pokliče da so našli napako ob dimniku in bodo popravili. Jaz pa naj opazujem če bo še teklo????? Ko pa ga vprasam kdo bo kril škodo v mojem stanovanju pravi da verjetno nihce!Primer prijavim svoji zavarovalnici katera mi pove da zaradi malomarno narejene strehe ne krijejo škode. Kar se popolnoma strinjam. No in končno vprašanje za vas. Kdo v tem primeru je odgovoren za mojo škodo v stanovanju in kaj naj se storim da preprečim nadaljno škodo če upravnik ne stori ničesar!!!!!
Odgovorni: Izvajalec, nadzorni, upravnik.

Če te nočejo slišati drugače:

1. korak - priporočeno pismo upravniku, da naj prvotni izvajalec takoj odpravi škodo na "štrehi" in posledično tvojem stanovanju. Izvajalec je moral dati pisno garancijo za odpravo napak.

2. korak - če upravnik ne bo reagiral bo potrebno najeti izvedenca gradbene stroke in postopati po njegovih navodilih. Popravilo plačaš sama, nato strošek z izvržbo na podlagi verodostojne listine izterjaš od izvajalca in/ali upravnika.

3. korak - če te "noben ne šmirgla" korak pod zap. št. 2. in se pokriješ na način, da upravniku "kompenziraš" s položnico za obratovalne stroške. O tej nameri obvestiš solastnike s pisno objavo na oglasni deski objekta. Seveda bo upravnik gledal kot tele, solastniki (ki so ga najeli) pa bodo nanj izvršili potreben pritisk.

Njegovo nedelovanje v tvojo korist (ti si njegov delodajalec) ima lahko za posledico odpoved pogodbe o upravljanju!
Oprosti @Johan-R, vendar je korekten nasvet in pravi odgovor le prvi.

Drugi je pogojno pravilen, vendar ni smiseln zaradi nastalih stroškov.

Tretji pa je sicer logično smiseln, vendar obsojen na propad in plačilo zelo visokih stroškov zaradi izterjave dolga zoper etažnega lastnika, s strani vsakega posameznega dobavitelja.

Upravnika z ne-plačilom položnice ne prizadeneš ali vzpodbudiš k boljšemu opravljanju njegovega dela. Upravnik posluje v tujem imenu in za tuj račun, z vsoto prikazani stroški na položnici, pa so skupni stroški "delovanja" objekta - se pravi stroški po izstavljenih računih za že porabljene dobrine in izvedena dela. Torej kot etažni lastnik upravniku dolguješ le njegovo pogodbeno nadomestilo za upravljanje objekta, vse ostalo pa si dolžan dobaviteljem in izvajalcem del v in na objektu.

Seveda pa popolnoma razumem razočaranje in bes etažnega lastnika/ce, ki za storitev upravljanja plačuje določen znesek, upravnik pa svoje delo opravlja površno in neodgovorno. In v zgoraj opisanem primeru ( vsaj tako, kot je tu opisan) sklepam, da tudi na »zanimiv« način v smislu zaščite izvajalcev del.

"Samozaščitni postopki", ki jih predlagaš so, tudi meni, s stališča uporabnika storitev upravljanja praktično prva stvar, ki bi mi padla na pamet. Ker pa dokaj dobro poznam zakonodajo, ki kroji usodo upravnikov in etažnih lastnikov pa vem, da bi z njihovim izvajanjem kot etažni lastnik, zašel v precejšnje težave.

Pri vsakem subjektivno postavljenem vprašanju z opisom dejavnosti oziroma ne-dejavnosti »druge strani« pa se je vedno dobro zavedati, da gre točno za to. Pogled na težavo in obrazložitev le z ene strani. Če bi poznal razlago še z »nasprotne strani« bi bil lahko tako tvoj, kakor tudi moj odgovor v nadaljevanju mogoče drugačno zastavljena.
……………………………………………………………………………………………………

In sedaj še nasvet za najhitrejšo rešitev v primeru, da se upravniku ne ljubi ali ne zna poskrbeti, da v najkrajšem možnem času odpraviti napake kot jo opisuje @nnika:

Če je napaka res v strehi ali na drugih skupnih delih in napravah objekta (izolacija…), je pravilna reakcija najprej pisno obvestilo upravniku.
V primeru, da upravnik ni sposoben odreagirati, pa podana prijava na: MZiP, Stanovanjsko inšpekcijo. Vendar ne prijavljaš upravnika, temveč poškodovanje zasebne lastnine povzročeno s strani skupnih delov in naprav objekta.
(Nedejavnega upravnika EL najlažje, najhitreje in najustrezneje »prijavijo« tako, da ga zamenjajo z boljšim.)

Inšpektor si bo zadevo ogledal, upravnik pa bo moral o svojem postopanju po vsej verjetnosti podati pisno izjavo.
Če bo inšpektor ocenil, da gre v resnici za zamakanje s strehe objekta, oziroma drugih delov, ki tudi v naravi predstavlja del skupnih delov in naprav, bo izdal odločbo ETAŽNIM LASTNIKOM, da v roku treh mesecev zadevo sanirajo z odpravljanjem vzroka.
Odločbo bo poslal upravniku, ta pa vas bo moral ( etažne lastnike) z njo seznaniti takoj. In v vašem imenu in za vaš račun poskrbeti za sanacijo.

Šele tu (po izdani odločbi inšpektorja) pa ste na potezi tudi ostali Etažni lastniki v smislu zaščite svojega premoženja. Če je res, da si upravnika obveščala le ustno in po telefonu, se bo verjetno brez težav "izmazal" - praktično v tem primeru ne morete storiti ničesar.
Če pa imaš pisna dokazila (mogoče pa jih le imaš?), da si upravnika obvestila o zamakanju strehe še v času ko je veljala garancija na izvedbo del, (in mu dokažeš, da ni ukrepal – se pravi, da je ni uveljavljal) bo s tem dejstvom to postalo njegova velika težava. Poskrbeti bo moral, da bo napako odpravil izvajalec del...če "še živi"….škodo pa po vsej verjetnosti poravnati iz »lastnega žepa« ( a o tem ne bi sedaj..pot je dolga)

V tem primeru (garancija in pravočasno obvestilo) morate EL zelo paziti, da vam upravnik ne bi slučajno teh popravil (še enkrat povdarjam: če je bila pisna prijava napake res pravočasna in v garancijskem roku) slučajno zaračunal skupaj z rednimi stroški, ali nakazilo celo izvedel iz sredstev RS. Če se zgodi prvo, morate na obračunani znesek v roku osmih dni podati ugovor (če je res upravičen) ostale stroške pa plačati.
Če pa bi upravnik (v tem primeru) izvedel nakazilo iz sredstev RS pa bi ravnal v nasprotju s postopki, kot mu jih nalaga zakonodaja. A zopet le v primeru, da je bil res pravočasno in pisno obveščen o napaki.

Naslednja možnost, ki jo imate EL (brez sodišč, inšpekcij...) je, da s sklepom pooblastite upravnika, da nemudoma prične z ugotavljanjem vzroka zamakanja in sanacijo. S sklepom zato, ker z ozirom na tvoje pisanje tega sama s hišnikom očitno nista sposobna ugotoviti. Torej bo moral najeti strokovnjaka gradbene stroke, ki bo o pregledu predvidenega poškodovanega mesta izdal poročilo, na osnovi katerega bo nato upravnik sprožil ustrezne postopke. Po vsej verjetnosti bo nato najel pravnega strokovnjaka, ki bo sprva obvestil izvajalca (če bo njegova odgovornost zapisana v poročilu) o nujnosti sanacije, potem pa ga morda (če garancija še velja, napake pa ne želi odpraviti) tudi tožil v vašem imenu in za vaš račun.

Tretja možnost, ki bi se je sicer moral takoj po prijavi lotiti upravnik, pa je (če pravilno sklepam) že zamujena…..ker je garancija po vsej verjetno že potekla. (tega o poteku garancij sicer ne morem vedeti)

Torej še enkrat – pošlji upravniku opis napake z zahtevkom za popravilo – priporočeno s povratnico. Postavi mu rok za odgovor – npr. 8 dni. Če ti ne bo odgovoril v tem roku, takoj naredi prijavo poškodbe na Stanovanjsko inšpekcijo na način, ki sem ti a opisal zgoraj, upravnika pa o tem obvesti.

Vem, da se boš težko prebila skozi to »solato«. Katere pa sploh ne bi bilo, če bi vaš upravnik že takoj po prijavi ( če tudi ustni) naredil tisto, za kar ga plačujete (še enkrat ponavljam – če je obstajala veljavna garancija). V primeru, da je rok potekel pa MORA napako (če je res vzrok zatekanje meteorne vode s skupnih delov) vseeno TAKOJ odpraviti. Le da vam lahko ta strošek obračuna bodisi pri rednih obračunih, bodisi ga lahko poravna iz sredstev RS.

Nekaj si velja zapomniti. O vseh takšnih zadevah je potrebno, zaradi kasnejšega dokazovanja, upravnika VEDNO obveščati pisno. Že po e-pošti zadostuje. Ustno pa le v primeru, da gre za zanesljivega upravnika za katerega veš, da se bo dela lotil še isti dan.

Za vse ostale postopke (sodišče, tožba zoper izvajalca, sprožanje postopkov za uveljavljanje garancij po pretečenih garancijskih rokih itn…) pa upravnik potrebuje veljaven sklep etažnih lastnikov. Drugače nima nobene realne podlage za obračun na tak način nastalih stroškov, etažnim lastnikom.

Tako. Tole je bolj obširno in namensko malce ohlapno napisano. Ne le zate, temveč tudi za ostale, ki se srečujejo – ali se še bodo srečali - s podobnimi težavami v zvezi z slabo odzivnostjo svojih upravnikov.

upravljanje objektov Mag dom,
Gorazd
Gorazd, bravo!

Jaz sem samo malce po kmečko nakazoval pot, ti pa napisal iz prakse. Brez heca! Bravo
:wink: !
Lepo vas pozdravljam še enkrat in hvala za izčrpen odgovor. Ravno danes sem zopet govorila z upravnikom. Povedal je da naj bi poklical nekoga in so vceraj ugotovili kje streha zamaka in napako odpravili, jaz pa naj bi opazovala ce bo se kje mokro. Garancija za streho ( menjana je bila baje samo pločevina ) naj bi že potekla. Potekla naj bi tudi garancija na izvajalčeva dela. Vse to razumem in se izogibam vsakrsnih sporov vendar še vedno nevem kdo naj bi pokril mojo škodo. In mu recem naj mi pisno napise kaj so ugotovili in da on ne more v mojem primeru pomagati in naj se podpise da grem s tem na inspekcijo da mi bodo oni pomagali. Pa je rekel da to ni potrebno vendar rešitve še vedno ni podal. On trdi da je drugace streha dobro narejena prav tako izolacija. Tega pa pisno ne zeli podati. Ne razumem. Zavarovanje naj tega nebi krilo( ne moje osebno, ne stanovanjsko). Kljub vsemu sem škodo prijavila iz svoje police in jutri pride cenilec. On bo verjetno podal mnenje vendar verjetno ne bo zadostovalo. Naj omenim še da so soseda poleg izselili pred pol leta (občinsko stanovanje) zaradi plesni ki se je pojavila pravtako kmalu po izolaciji strehe. Torej se na strehi nekaj dogaja. Je pa streha ravna in pohodna ,izolirana z neko volno vendar ne po vsej površini. Kako ugotoviti ali je izolacija pravilno izvedena( upravnik trdi da je , če ne naj nebi dobili subvencije)???? Ali se tudi s tem ukvarja inšpekcija? In kaj storiti v primeru da ni dobro narejeno? Ali se z menjavo ali popravilom izolacije morajo strinjati vsi stanovalci? Ker drugim v nižjih nadstropjih je verjetno vseeno kaj se gor dogaja. Upravnik bi uglavnem kar čakal in čakal meni pa se škoda dela naprej, izgubila bom najemnike, tudi prodati ga ne morem, ker takega verjetno ne bi kupil nihče....
Hvala za kakršnokoli mnenje
Pogovarjaj se pisno z upravnikom (pozabi telefon), v detajle poslikaj škodo na svojem stanovanju, ter ukrepe ki si jih izvedla po ustnem naročilu upravnika/hišnika (stiropor na stropu), če se vsaj malo spoznaš na streho (sicer pa dobi nekoga, magar s foruma, najbolje pa cenilec, vendar ne bo poceni, pa če tudi bi prišel samo ”pogledat” in bi poročilo napisal res samo v primeru da zadeve ne boš rešila na ”miren” način) , se s hišnikom dogovori za ogled podstrešja v času padavin. Takrat se mora nekje videti voda pod streho.

Če bodo lastniki nižje dol potegnili z upravnikom (da bi se izognili strošku popravila strehe), potem bi jaz preventivno izselil najemnika pa malo tuširal po zidu ob dežju. Ni hudiča da ne bi tudi pod mano prej ali slej imeli mokro. Ta je sicer zlobna pa še kazniva najbrž ampak.... Seveda pa moraš imeti slike mokrega podstrešja in svojega stanovanja pred tem.
Saj slikano imam. tudi zapisane pogovore in spisek klicev a kaj ko to ne pomaga. Nič, jutri še enkrat pisno. Še vedno pa sumim da pronica skozi strop kondenz zaradi izolacije na strehi. Če plačam strokovnjaka ki bi ocenil da izolacija ni narejena pravilno kaj pa potem?
Ne verjamem v kondenz, vsaj po opisu sodeč. Če pa je streha (ali plošča nad tabo) izolirana z izolacijo pa še toliko manj.
Kdaj se je polagala izolacija, kdaj se je menjala kritina na strehi.
Če že kondenz, potem kondenz nastane na pločevinasti kritini, za katerega pa dvomim da bi ga bilo toliko da bi pritekel čez izolacijo in ploščo.
@nnika,
nečesa ne razumem. Zgoraj sem si vzel čas...skoraj že dopust - in ti na dolgo in široko napisal kaj ti je storiti. In to storiti tako, da bo neizpodbitno v skladu z zakonodajo in obsojeno na uspeh. Ti pa še vedno sprašuješ naprej, kot da prispevka nisi prebrala.

V redu torej. Mogoče ga nisi razumela, saj je obrazložitev res na široko zastavljena. Zato ti bom z ozirom na tvoja naknadna vprašanja odgovoril na kratko in razumljivo.

Podaj prijavo na Stanovanjsko inšpekcijo na način, kot sem ti svetoval zgoraj.

......ali pa še naprej izgubljaj čas, s tem sama sebi povzročaj škodo in se še naslednjih nekaj mesecev brezplodno dogovarjaj in pregovarjaj z upravnikom. Odločitev je popolnoma v tvojih rokah.

Pri prijavi tvoje vrste ne gre za sprožanje konfliktov, temveč za zaščito tvoje lastnine.
Pika, konec, ni naprej. :!:
Popravila na domu Napisal:Oprosti @Johan-R, vendar je korekten nasvet in pravi odgovor le prvi.

Drugi je pogojno pravilen, vendar ni smiseln zaradi nastalih stroškov.

Tretji pa je sicer logično smiseln, vendar obsojen na propad in plačilo zelo visokih stroškov zaradi izterjave dolga zoper etažnega lastnika, s strani vsakega posameznega dobavitelja
.......
Respect!
@nnika, upravnik je očitno toliko zavlačeval, dokler ni potekla garancija.

PS. če je zamakalo ob dežju, to pomeni da je tudi izolacija na podstrešju uničena in jo je treba zamenjati - tisti del, katerega je namočil dež.
Pozdravljeni!
Pri nas je podoben primer samo , da ne zamaka meni ampak obema sosedamo nad mano. Upravnik je obveščen in tudi smo imeli že krovca ki si je pogledal streho in je dejal, da jo treba takoj zamenjati. Hiša je bila zgrajena leta 1999 in najprej je bila v tej hišo trgovina. Potem je lastnik trgovino zaprl in hišo preuredil v več stanovanjsko hišo. To je bilo leta 2007. Mene zanima koliko časa velja garancija za streho, če je dal investitor novo streho ( kar po našem mnenju ni)? In ali lahko kako od investitorja zahtevamo, da on zamenja streho, ker sosedoma zamaka že vsaj 2 leti. Hvala za vsak odgovor.
Garancija na delo izvajalca je 10 let, torej ste prepozni. Če je investitor dal novo streho v letu 2007 zaradi preureditve, bi garancija morala še veljati. Iz kakšnega materiala pa je streha? Kakšna bo nova?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.iba.si/">http://www.iba.si/</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.gradimo.com/odgovori/vprasanja-zakonodaja/10-letna-garancija">http://www.gradimo.com/odgovori/vprasan ... -garancija</a><!-- m -->
Iskanje po temi