PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Škoda v stanovanju zardi slabe izolacije skupnih prostorov

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

ali ima kdo podobne iskušnje in kaj narediti...
Stanovanje ima teraso, ki pa je del skupnih prosorov, saj je streha spodnjim sosedom. Blok je star, pa tudi gradnja ni bila najboljša in nam je v stanovanje tekla voda s terase ob dežju. Ko smo na problem opozorili koordinatorja bloka se je le-ta zdrl na nas, da slabo vzdržujemo teraso, zato nam zamaka in da smo sami krivi. To smo tudi slišali od upravnika bloka. Potem pa ko smo se začeli o tem pogovarjati s sosedi drugih blokov smo ugotovili, da je to problem celotnega naselja, saj je sosednji blok že menjal terase in imel gradbenega izvedenca, ki je podal poročilo o tem. Tega izvedenca smo povabili tudi k nam, podal je enako poročilo na katerega je upravnik odreagiral s potrditvijo sanacije, koordinator pa še vedno trdil svoje, da smo mi krivi in bil proti sanaciji. Ker pa se je delala škoda na stenah in parketu smo vložili prijavo na stanovanjsko inšpekcijo, ki je izdala odločbo, da se mora zadeva sanirati. Po prejemu odločbe in grožji upravnika se je koordinator odločil, da se bo tudi njegova terasa sanirala pa čeprav ne zamaka in tako smo dobili zeleno luč sanacije, ki se je financirala iz rezervnega sklada....no, sedaj pa pride vprašanje oz prošnja za nasvet;
Ker se je sanacija zavlačevala in se nam je naredila škoda me zanima ali lahko zahtevamo popravilo uničenega parketa in sten od vseh stanovalcev, se pravi iz rezervnega sklada? Na zavarovalnici so nam povedali, da nam ne bodo krili škode, saj je to nastalo zaradi napake na skupnih prostorih, v času, ko pa se je to dogajalo nismo imeli zavarovanega bloka, samo stanovanje.
Ko smo to omenili koordinatorju je se je ta ponovno odzval negativno in rekel, da sedaj pa želimo še na račun stanovalcev preurediti stanovanje....Kaj lahko v tem primeru naredimo? Lahko zahtevamo sanacijo iz rezervnega skalda?

Hvala in lp,
Katarina
Ne. Iz rezervnega sklada tega ne morete ne zahtevati in iz teh sredstev tudi ne kriti. Rezervni sklad temu ni namenjen.

V vašem primeru prideta v poštev dve možnosti - obe pa le v primeru, če imate "črno na belem" teraso zavedeno in opredeljeno, naprimer v vaši POMR ali kako drugače (gradbena dokumentacija), kot del skupnih delov objekta (streha spodnjemu stanovanju). Za kar sicer praviš, da je bilo na koncu doseženo soglasje.
Tudi odločba inšpekcije bo v tem primeru zadostovala. Vendar šele kot dokazni material v odškodninski tožbi zoper koordinatorja ali upravnika - po predhodni predložitvi dokazov, da sta bila oba obveščena o napaki.

V tem primeru, če je bila zadeva pisno prijavljena koordinatorju, sam pa zadeve ni takoj predal upravniku, brez pardona vložite odškodninsko tožbo zoper koordinatorja. Če pa je zadevo predal upravniku, ta pa se ni takoj lotil odpravljanja napake na način, kot mu to dovoljuje in nalaga zakonodaja - pa vložite odškodninsko tožbo zoper upravnika.
Nasprotovanje koordinatorja posegu tu ne igra nobene vloge! Upravnik se mora ravnati po določilih zakona in ne po tistem, kar mu vsiljuje koordinator.

Nečesa pa ne razumem - kako je mogoče, da pri vas o teh rečeh odloča koordinator? Koordinator je samo pooblaščenec etažnih lastnikov, ki skrbi za urejanje zadev med etažnimi lastniki in upravnikom. Prav gotovo pa koordinator nima niti slučajno kakršne koli pravice odločati o čemerkoli. O "čemerkoli" odločate etažni lastniki sami na letnih zborih s sprejemanjem sklepov - ali pa med letom na način s podpisovanjem listine.
Pri tebi pa gre za poškodovanje prostorov v zasebni lasti od/s strani skupnih delov objekta. In v tem primeru bi moral upravnik TAKOJ odreagirati. Koordinator bi mu moral samo sporočiti napako - se pravi zamakanje v tvoje stanovanje. Prav gotovo pa ne more odločati o sanacijah. V resnici ne MORE in NE SME odločati o ničemer. Razen v primeru, da ste ga etažni lastniki s sklepom za to pooblastili. Kar pa bi bilo v vašem primeru skrajno neumno.

Torej, ker je nekdo preprečil "intervencijsko sanacijo" na skupnih delih objekta, vam je bila povzročena materialna škoda, ki bi bila ob pravočasnem odreagiranju vašega upravnika veliko manjša. Kdo pa je zanjo odgovoren - koordinator ali upravnik pa presodite sami na podlagi pisnih zapisov v zvezi s celotnim dogajanjem.

Če bi upravnik (ali koordinator?) takoj po obvestilu pravilno odreagiral, vam škoda v takšnem obsegu kot pišeš, ne bi bila povzročena. Zatorej vam tudi ostali etažni lastniki niso dolžni kriti stroškov sanacije iz svojih žepov (rezervnega sklada).

Seveda je vse, kar sem zapisal odgovor na tvojo verzijo dogajanja. Če bi imel možnost slišati še "drugo stran" bi bil moj odgovor mogoče malce drugačen. Vendar ne bistveno. V osnovi sta način reagiranja obeh pooblaščencev in pripadajoča odgovornost opisana točno.

upravljanje objektov Mag dom,
Gorazd
Pri nas je koordinator v dobrih odnosih z upravnikom oz. z bivšim upravnikom (bivši zato, ker je bolan in ne more upravljati svojega dela). In v bistvu, ko se je vse skupaj dogajalo, je upravnik imel kontakt s koordinatorjem, ne z nami....mi smo ga nadlegovali in klicali ter spraševali o postopku itd...
Ja večina stvari imamo zavedene na papirju (pisma, maile, pritožne) od trenutka, ko smo obvestili upravnika vse do idaje odločbe stanovanjske inšpekcije.
Poskušala sem zadevo opisati kar se da objektivno in čim manj pisati o osebnih odnosih.
Zadevo smo naznanili (pisno-sem preverila vsa poslana pisma) aprila 2011, do sanacije pa prišlo maja 2012, kar je skoraj 1 leto od prve omenitve.
Hvala za odgovor. Si bomo poiskali dobrega odvetnika, ker se mi zdi, da na lahek način tega ne bomo dosegli Sad
Iskanje po temi