PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Težave z lastnikom stanovanja.

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

s sostanovalci imamo problem z vstopi in spanjem lastnika v najetem stanovanju. V pogodbi, ki jo imamo, on kot lastnik ni naveden, kot souporabnik stanovanja. Ampak odkar imamo eno prazno sobo, jo lastnik redno uporablja.

Situacija je postala resna, ker so se začele pojavljati neprijetnost(pijančevanje, nadlegovanje,...) s strani lastnika. Preveri smo zakonik, v katerem smo zasledili, da lahko lastnik v stanovanje vstopi le 2x letno - v pogodbi imamo sicer zapisano, da lahko vstopi kadarkoli ob predhodni najavi - ampak smo o tem povprašali pravnico, ki se ukvarja s stanovanjskim pravom in nam je dejala, da on nima pravice vstopati v naše stanovanje večkrat, kot temu narekuje zakon.

Zaenkrat smo ga obvestili, da krši zakon in, da ne želimo, da še naprej vstopa v stanovanje. Ampak se bojimo, da to ne bo dovolj.

Zanima me, ali ima kdo kakšne podobne izkušnje. Kako naj stvar razrešimo? Kaj lahko storimo, če bo še naprej prihajal v stanovanje?

Izselitev je opcija, ampak nam pogodba še teče in si ne moremo privoščiti izgubo zelo visoke varščine.

Hvala za odgovore.
Če nekdo oddaja stanovanja potem ga pač ne more več uporabljati (kot nadomestilo za izgubo pravice do uporabe dobiva najemnino). Tukaj se postavite zelo čvrsto, da je predmet najemne pogodbe celotno (!) stanovanje, da je najemnina nadomestilo za pravico uporabe celotnega stanovanja ter da lastnik s tem krši oz. omejuje vašo pravico za katero mesečno plačujete.
Določba zakona je takšna, kot vam je povedala odvetnica. Vi lahko kadarkoli odpoveste pogodbo, prav tako pa bi bilo smiselno zahtevati povračilo, ker niste mogli uporabljati dela stanovanja (ali pa zahtevati skrajšanje 90 dnevnega odpovednega roka).
Ali lahko nastane problem, ker v najemni pogodbi imamo navedeno, da najemamo eno točno določeno sobo v stanovanju? To nas najbolj skrbi, sicer je zavedeno, da najemamo tudi skupne prostore(kuhinja, hodnik, sanitarije)...
Če najemate (in ne souporabljate) skupne prostore so pač ti prostori predmet pogodbe (tako, kot je soba v kateri vi bivate). Če ni v pogodbi izrecno zapisano, da ima lastnik pravico uporabe, potem ne bi smelo biti nobenih težav.
Hvala za odgovor. Zanima me samo še, če mogoče veste, kako lahko mi ukrepamo, če bo on če vedno brez najave vstopal v stanovanje. Ima mogoče policija pristojnost? Seveda ne bi radi šli v takšne ekstreme, ampak lahko vsaj to uporabimo, kot opozorilo.
Torej stanovanje je večsobno, vi najemate vsaj eno sobo, ena je prosta in imate skupno uporabo ostalih prostorov.

1. Nadlegovanje je problem to je 1A
2. Uporaba skupnih prostorov in tiste proste sobe s strani lastnika pa ne.

3. Če vas moti, mu povejte da vam ni všeč da vstopa in da če bo še boste odšli, lahko pa mu plačate najemnino še za prosto sobo pa ne bo težav Smile

Kot rečeno, nadlegovanje je slabo, če ne bi tega bilo pa ne vidim težav v tem da pride v stanovanje. A je kaj drugače kot če sobo odda nekomu tretjemu?
Trebaho Napisal:Hvala za odgovor. Zanima me samo še, če mogoče veste, kako lahko mi ukrepamo, če bo on če vedno brez najave vstopal v stanovanje. Ima mogoče policija pristojnost? Seveda ne bi radi šli v takšne ekstreme, ampak lahko vsaj to uporabimo, kot opozorilo.

takšne "težave" se preganjajo na zasebne ožbe in ti policija ne more pomagati razen da naredi zaznamek da je bila tam...
@SloCop seveda je drugače, če me lastnik tam ne bi motil, potem verjetno ne bi bilo tej teme, a ne? Smile

Drugače pa sem dobil vse odgovore, tako da hvala vsem Smile
"Izselitev je opcija, ampak nam pogodba še teče in si ne moremo privoščiti izgubo zelo visoke varščine."

Pa saj če vi prekinete pogodbo in pač ostanete notri še za čas, kot je določeno v pogodbi, varščino potem dobite nazaj! (no vsaj tako naj bi bilo - ali pa se jo kompenzira z zadnjimi obroki najemnine)

LP, g
Iskanje po temi