Objave: 2182
Teme: 44
Ocena:
0
hm, vprašanje - kako lahko veš, če je nekdo premikal mejnike? na njih je bilo sicer merjeno pred kakim letom in pol ob parcelaciji. se lahko to ob morebitni ponovni meritvi opazi?
opazila sem, da je okoli mejnikov nekam čudno "okopano", zdi se mi tudi, da mejnik ni čisto tam kjer je bil...
Objave: 6427
Teme: 22
Ocena:
0
Seveda se ob ponovni meritvi opazi. Ce so delali z gps napravo mislim,da je na mm natancno, teodolit pa je nekoliko manj natancen,ce se prav spomnim.
Koordinate se dajo v spominin masina sama pove koliko je razlike...
Objave: 1319
Teme: 4
Ocena:
1
Prestavljanje mejnikov je v Sloveniji folklora!
Objave: 4249
Teme: 26
Ocena:
1
Če ga je nekdo prestavil za 10 cm, je po moje to mal brez veze. Če pa ga je prestavil za en meter, pa tudi z metrom lahko izmeriš, če imaš geodetski posnetek v kakem CAD formatu.
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Objave: 93
Teme: 13
Ocena:
0
Torej mejno znamenje oziroma mejnik, je samo vizualno znamenje na terenu. ZK točka ima koordinato in ta koordinata je merodajna. torej če sumiš, da ti je nekdo premaknil mejnik in če se ti to zdi pomembno lahko naročiš obnovo meje, pridejo geodeti in ti s pomočjo instrumentov pokažejo kje je prava pozicija mejne točke- ZK točke. In potem se tej lokaciji prilagodi mejnik.
Natančnost GPS-a je odvisna od veliko faktorjev, tako, da v optimalnem času, vremenu in poziciji, je res lahko točne tam recimo 1 cm ali celo manj. Teodolit, je pa še bolj natančen, vendar pač izhajaš iz točke, ki jo imaš že vnaprej določeno.
Na kratko ni mogoče reči splošno, kateri način je bolj natančen klasika-teodolit, oziroma sateliti-GPS, je odvisno od primera do primera.
Objave: 2451
Teme: 3
Ocena:
0
Če ti je nekdo premaknil mejnike, mora biti "čudno okopano" tam, kjer je mejnik bil prej. Za ponovno pritrditev mejnika ne potrebuješ okopavanja, ampak le gumijasto kladivo, da ga zabiješ v zemljo.
Ocena:
0
hm, tako, zelo na široko okoli je "okopano". no, hvala za informacije. važno, da se stanje da preverit. sem mislila, da se potem izhaja iz mejnikov na terenu. čeprav, ja, res je, kot nekateri pravijo - potem bi lahko vsak po svoji volji jih malo in po malo prestavljal, v starih časih so bili pa tudi tisti betonski mejniki prosto na prodaj (so jih še moji starši nekaj kupili).
Objave: 141
Teme: 2
Ocena:
0
ČE imaš kopijo elaborata - ki ti jo je dal geodet ko je naredil elaborat imaš na skici napisane tudi mere med mejniki ter od kakih markantnih objektov.
Pa lahko malo preveriš če se je premikalo.
p.s. Če piše poleg mere črka "p" potem je to poševna mera.
lp
Objave: 2451
Teme: 3
Ocena:
0
Magi, imate v vaši bližini divje svinje :wink: ?
Ocena:
0
imamo divje svinje, ja, one, na dveh nogah :-P
drugače pa, ja, imam to skico. tam so pa mere v centimetrih. se sploh nisem spomnila na to. hvala ;-)