PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevanje z invertersko klimo - problem

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kupil sem klimo Panasonic AC ROBOT XE12, sedaj pa me zanima sledeče. Kako toplo naj bi klima pihala ko nastaviš recimo na max = 30 C. ? Vroče, srednje, mlačno - pri meni namreč piha mlačno in se sprašujem kaj bi lahko bilo narobe.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimaa.si/files/klima_prikaz.php?id1=22">http://www.klimaa.si/files/klima_prikaz.php?id1=22</a><!-- m -->

Nekaj podatkov:
- zunanja temperatura +3 stopinje
- ker gre za novogradnjo je bila začetna sobna temperatura ob 13h, ko sem klimo prizgal 8 stopinj.
- ob 21h, ko sem klimo ugasnil je imela soba (velikosti 60 m2) samo 11 stopinj.

Torej je segrela sobo za 3 stopinje v 8 urah. Vsa okna, vrata so bila zaprta. Toplota je uhajala samo skozi ozko stopnisce v prvo nadstropje.

Od notranje do zunanje enote je cca. 2 metra razvoda.

Spremljal sem tudi porabo (ker je to nas edini elektricni porabnik in imamo digitalni stevec) in na uro je klima porabila 1,5 kW elektrike.

Na vsaki 2 uri se je za nekaj minut klima sama ugasnila (lucka je utripala), nato pa je zacela delovati naprej.

Ali bi morala klima ob funkciji SWING (za gor dol in levo desno, posebej) sama spreminjati kot pihanja. Obe imam namreč nastavljeni na AVTO in se nic ne premika. Stalno piha v eno smer, če pa spreminjaš na roke pa se kot spreminja, tako da ni nič zagozdeno..
Panasonic klime pri swingu ne gredo gor in dol tako kot npr. Toshiba. Na začetku če imaš nastavljeno na swing bo pihala v najbolj zgornjem položaju, ko se bo prostor segreval pa bo pihala vedno bolj proti tlem.
Klime nekje delujejo, če je zunaj nekaj nad 0 stopinj, podatki, ki jih imaš podane pa so izmerjeni pri 7 stopinj celzija. Vse kar je manj je brez veze pa čeprav nekateri govorijo, da ni.
Če si imel ventilacijo nastavljeno na full potem ti je sigurno pihalo bolj kot ne mrzlo. Jaz imam ventilator na klimi na min. pa je ravno prav. Grejem sedaj na klimo pa ne, ker ni pravega efekta.
In ker si imel stopnišče odprto potem je seveda temp. šla po stopnišču navzgor (vroč zrak se dviga) in se prosotr ni mogel segreti. In, ker si imel samo 8 stopinj v hiši ti ta uboga klima seveda ni mogla segreti. Segrevati je namreč potrebno tudi zidove, ki so hladni. Tudi centralna rabi pri tako ohlajeni hiši kar nekaj časa, da jo segreje na okoli 18 stopinj. Pri montažni seveda prej pri zidani kasneje.
Klima se pa ugasne tudi pri meni, če ne more zagotavljati dovolj toplega zraka, tako da z klimo ni verjetno nč narobe.
Hvala za odgovor. Ce to drzi (da je to normalno delovanje klime) jo bom vrnil, ker da mi klima porabi 12kWh in pri tem segreje prostor za 3 stopinje je zelooo potratno in brezveze.

Klimo sem kupil zato, ker mi je prodajalec zagotavljal, da se bom z njo lahko grel. To pa ni to.

Najprej sem pomislil na to, da ji uhaja plin in zato deluje tako slabo.. ampak ne znam tega dokazati! Še vedno namreč mislim, da ne more delovati tako slabo.
Mogoče je kaj narobe s klimo. Meni navadna klima (za 50 jurjev) pri zunanji 3°C piha toplo in mi prostor (50m2) ogreje iz 20 na vsaj 22 - v 3-4 urah.
Je pa to seveda odvisno še od drugih pogojev: če že imaš fasado in zgoraj estrih potem je definitivno nekaj narobe s klimo, če pa tega ni, pa težko rečem, dejstvo pa je, da se topel zrak dviga in vsa toplota z lahkoto gre po stopnišču navzgor.
Hja, ne moreš ene hiše greti z eno klimo, če je tako mrzla. To je nemogoče. Če pogledaš, da si porabil 12kWh pa ti je samo tolik segrelo koliko ti je, ti lahko povem, da 1 liter kurilnega olja, da od sebe 10 kWh/l. Sedaj izkoristek pri taki temperaturi klime je bil verjetno nekje krat dva, torej cca. 2 litra kurilnega olja. Z tem pa hišo, ki je imela 8 stopinj (kar pomeni, da ni bila ogrevana kr nekaj časa z podhlajenimi zidovi) tudi z dvemi litri olja ne boš segrel. V 1 uri ti gorilc ziher porabi 1,5litra olja. Bi šel pogledat v dokumentacijo od gorilca pa se mi ne da. Zakaj pa misliš, da tisti, ki imajo toplotne črpalke, ki uporabljajo za medij zrak imajo še drug vir ogrevanja. Ker toplotnim črpalkam izkoristek z nižanjem temp. pada.
Edit: Za plin je pa tako. Potipaj na spojih, če je kaj mastno. Če je, potem je plin ušel iz klime, samo potem tudi klima ne bi delala. Sicer pa če je klima že kar nekaj časa delala, potem poglej tudi malo kakšna sta filtra pod plastičnim pokrovom klime. Če sta prašna ju odstrani in operi z vodo ter narahlo podrgni z roko po mrežicah. Nato ju obriši z papirjem ali z brisačo in ponovno nemesti.
Zunanje temperature malo okrog ničle, so najbolj neugodne za ogrevanje s klimo. Ledenenje zunanje enote je najbolj intenzivno in posledično gre veliko energije za odtaljevanje ledu na zunanji enoti. Takrat klima ne greje ampak hladi.
Vendar pa imam občutek da to ni problem ampak, da je klima prazna (freon ti je ušel iz sistema).
zidam, zidam dan na dan
Se bom sedaj s prodajalcem (monterjem) zmenil, da pride preverit plin.

Glede filtrov pa so zagotovo čisti, saj je:

- ta klima AC ROBOT, kar pomeni da se takrat ko dela nekaj ur ob izklopi klime vključi sesalec, ki posesa cel filter (zapelje se levo, desno)
- jo imam šele 3 dni in težko da bi se v tem času filtri že umazali

Res upam, da bo delala tako kot mora, saj je bila zelo draga (300.000 SIT) Sad
Iskanje po temi