Objave: 92
Teme: 10
Ocena:
0
Juuup...moja napaka....hvala za opozorilo, da sem se zatipkal :oops:
Ni prepovedi prodaje, amapak sem mislil na plačilo provizije agenciji. V danem primeru to ne šteje, saj ni agencija vzpostavila kontakt.
Objave: 1352
Teme: 12
Ocena:
0
Še vedno pa ne veš, kakšno pogodbo ima sklenjeno "tvoj" prodajalec. Se je pa s trdimi glavami težko pogovarjati, imamo ravno situacijo s sosedom - pa mu ostali hočemo samo dobro in nimamo nič od tega (samo radi bi preprečili, da bi bil on sam oškodovan).
Če ima slučajno ekskluzivno, ti še vedno lahko pritisneš na agencijo, naj se sprijazni z njegovima dvema odstotkoma provizije.
Objave: 1352
Teme: 12
Ocena:
0
Zdaj gledam splošne pogoje ene od agencij, ki ima v svojih oglasih zapisan enak pogoj.
naročitelj: fizična ali pravna oseba, ki z nepremičninsko družbo sklene pogodbo o posredovanju;
tretja oseba: oseba, ki jo nepremičninski posrednik poskuša spraviti v stik z naročiteljem, da bi se z njim pogajala za sklenitev določene pogodbe v zvezi z nepremičnino;
pogodba o posredovanju: pisna pogodba, s katero se nepremičninska družba zavezuje, da si bo prizadevala najti in spraviti v stik z naročiteljem tretjo osebo, ki se bo z njim pogajala za sklenitev določene pogodbe, katere predmet je nepremičnina, naročitelj pa se zavezuje, da bo posredniku plačal za posredovanje, če bo pogodba sklenjena.
Plačilo za posredovanje se lahko razdeli med naročitelja in tretjo osebo. Plačilo za posredovanje lahko nepremičninska družba zaračuna le naročitelju na podlagi pogodbe o posredovanju v prometu z nepremičninami. Če je med pogodbenima strankama prodajne, najemne, zakupne ali druge pogodbe (v nadaljnjem besedilu: pogodba) za določeno nepremičnino dogovorjeno, da plačilo za posredovanje plačata obe stranki, se znesek iz prejšnjega odstavka razdeli.
Tukaj so - za moje pojme - splošni pogoji in tisti pogoj v oglasu v nasprotju. Morda se pa lahko obrneš na tržno inšpekcijo ali pa na nepremičninsko sekcijo pri GZS, kako oni gledajo na takšno pogojevanje?
Objave: 44
Teme: 3
Ocena:
0
Agencije želijo na vsak način 2 % potegniti od kupca. Sedaj so sicer v modi nekakšni drugačni papirji kot so bili pred časom, kao le potrdilo o ogledu, notri sta pa še vedno skrita 2 %.
Smo že bili kot kupci dogovorjeni za ogled, pa je agent že po telefonu omenil 2 % in je zato zadeva padla v vodo. Mi pač nismo videli stanovanja, vendar je bil na slabšem tudi prodajalec, ker je nevede (agent mu sigurno tega ni povedal) izgubil potencialne kupce.
Agent dela v prvi vrsti zase, potem pa za naročnika, torej za prodajalca. Kot potencialnemu kupcu so mi lagali, me zavajali in mi vedno hoteli poturiti papir o 2 %. Agenti poudarjajo, da delajo za oba (?!), torej prodajalca in kupca, kar pa seveda ne drži vode.
Zaradi izredno slabih izkušenj z agenti gledam le še zasebne ponudbe.
Objave: 978
Teme: 2
Ocena:
2
Jaz bi naredil takole:
- za tista 2+2% jim ponudi raje minimalno 25% manj kot imajo ceno, saj si mogoče edini kupec, tako prihraniš pri ceni 21%
- če že dolgo ni prodana nepremičnina in pokažeš denar, ti bodo tudi prodali za nižjo ceno, ne smeš si preveč želeti te nepremičnine, saj je še drugih dovolj na trgu, sedaj je čaz za barantanje, ker je ponudbe dovolj na trgu in kdo rabi denar, ta bo tudi za nižjo ceno prodal
- nepremičnina mora biti prosta vseh bremen in to ti naj dajo bilo kako dokazano, z zemljiške knjige in mogoče še iz sodišča o lastniku nepremičnine
- jaz si stroške nikakor več v življenju nebi delil na 1/2, če prodaja, naj ima te stroške v ceni in mene še ne zanimanjo dodatni stroški, ker je potem cena zavajoča za stranko, to je tako kot da bi bile cene v trgovine vse na veliko brez DDV in samo napisano 22%DDVni v ceni
Ponudi mi vsaj 25% manj kot ima ceno in reči, da imaš še druge ponudbe. Vzami ali pusti je tvoja zadnja beseda. Če mu nekaj plačaš, naj stroške krije prodajalec, ker ti jih itak v ceni nabijejo. Nekdo pač mora nekaj izgubiti in to ne rabi biti ti kot kupec.
Kupec ima vedno prav, pe če tudi nima in zato raje ponudi 25% manj za kupnino, pa da vidimo kako radi imajo denar.
To je moje osebno mnenje, ker sem kupil parcelo leta 2007 in ni bilo take izbire in slabega povpraševanja. Sedaj bi dobil isto parcelo lahko za 25% plačane parcele in še stroškov si nebi hotel deliti, saj jaz ne prodajam. Jebi ga, ja treba biti trd in pokazati, da imaš denar, ampak ne za njegovo nepremičnino, razen ob ugodni ceni.
Objave: 4
Teme: 1
Ocena:
0
Zadnje dve leti z ženo iščeva 4 sobno stanovanje v okolici Logatca, tudi po Ljubljani. Agentje v agencijah so tako ignorantski, da si to ne moreš misliti, če ne doživiš večkratnih takšnih izkušenj.
Nazandnje se mi je zgodilo naslednje:
Stanovanje je imelo cca. 10.000 eur višjo ceno, kot pri konkurenčni agenciji. Po elektronski pošti sem jih vprašal če pri njih za ta denar dobim kaj več, ali pa mogoče zgolj že nekaj časa (cca. 2 meseca) niso osvežili cene oglasa. Pa mi je gospa iz agencije odgovorila nazaj, da res že nekaj časa niso odgovorili s stranko in da je cena res sedaj cca. 10.000 eur manjša. Ker se mi je zdela še vedno visoka sem pač ponudil svojo ceno, ki je bila še 10.000 eur manj (to govorimo o zneskih iz 160.000 na 150.000 eur, kar ni niti 10%). Ponudbo je po dveh minutah zavrnila (toliko časa je trajalo da sem dobil odgovor po elektronski pošti. Povprašal sem jo, če bi stranki vsaj ponudila mojo ponudbo, mogoče je pa le kakšna možnost, da bi se nekje na pol poti mogoče strečali. V njenem odgovoru sem začutil neko nadutost, saj mi je rekla, da pozna želje svoje stranke in da njena stranka ne bo spustila za več kot 2.000 eur in da za ima za svojo stranko že kupca. To mi je znala odgovorili takoj, oglas za stanovanje je pa še danes cca. 10.000 eur višji kot pri konkurenčnem posredniku.
Se pravi, najbrž moje ponudbe niti ni omenila svoji stranki ki prodaja stanovanje, zanjo pa ima že kupca, ki pa ponuja več, manj ali pa toliko kolikor jaz.
Tej agenciji bi moral plačati še 2% provizije.
Potem se vprašaš kdo koga tukaj nateguje. Agencija svojo stranko in še mene najbrž.
Objave: 2654
Teme: 78
Ocena:
5
Zato jaz ne prodajam preko agencije. Vse te zgodbe smo že dali skozi, vendar ...
... dokler bodo obstajali ljudje, ki vidijo edino varnost v agenciji in so "nepremičninsko nepismeni" bo pač tako.
Tudi moja agencija še oglašuje stanovanje za 165.000 €, pa sem ga že bistveno pocenil in upam da tudi prodal.
Objave: 111
Teme: 11
Ocena:
0
Skrajni čas je, da povem, kako se je zaključila zadeva(ker je tudi vpisano v zemljiško knjigo). Poklical me je namreč agent prodajalca in me povabil v poslovne prostore na razgovor. V debati okoli provizije je nekako poskušal opravičiti zaslužek, na konc pa mo nekako rezimirali, da sem jih pripravljen nagraditi nekje 1000€, če mi svetujejo v mojih postopkih pri nakupu(ara, da ali ne, višina, ponudba , dogovor). Dogovorili smo se še za en ogled, kjer sem namesto gledal v strop in sanjal kaj bi lahko, res dobro preverjal stanje nepremičnine. Ker je polklet okoli in okoli mokra, ter dve steni kopalnice v nadstropju premočeni(voda ali odtoki, who knows?), parket v dnevni dvignjen,neporaben(zaradi vode odnekod, who knows?) , okna vsa adijo, sem zaključil, da bi strošek adaptacije presegel moje zmožnosti in da 158.000 ni tista cena, pri kateri bi podpisal pogodbo.
Pri prvem ogledu, v res prijateljskem pogovoru s prodajalcem, sem argumentiral in ponudil 156.000 kot neko pošteno vrednost.
No, hiša je prodana (156k€) in glede na uradne evidence, po priporočeni ceni z moje strani (in ne za 169k€, kot so zagotavljali, da je zadnja cena), ne da bi me povabili k nakupu.
Pa nič zato. Pravzaprav še bolje. Trenutno se pogovarjamo o hiši, ki je(bo) naprodaj, še preden so mrhovinarji izvedeli zanjo. Vpogled v zemljiško knjigo je brezplačen in mogoč vsako sekundo, vse obremenitve so vidne, notarji so v vsakem mestu, res ne vem zakaj bi dajali 5.000 eur za kao posredovanje . Tisto kao zavarovanje si pa nj nekam potlačijo, saj so v mojem mestu v zadnjih desetih letih vsi nepremičninarji poslali svoje firme ali v stečaj ali v izbris in poslujejejo prek novih firm......
Objave: 118
Teme: 6
Ocena:
0
Ker kupec ni stranka pogodbe o posredovanju, kupec nima nobenega obveznosti na plačilo provizije posredniku. Kupec provizijo lahko plača, če to sam želi, in še to v dogovoru s prodajalcem.
Pogojevanje ogleda nepremičnine s podpisom posredniške pogodbe ni zakonito, ampak posredniki to pač radi počnejo, denar je le denar.
Ker pa so tako podpisane posredniške pogodbe s kupci v nasprotju z zakonom in moralo, hkrati pa posrednik za kupca dejansko ne opravi nobene storitve posredovanja, so sodišča take pogodbe že razglasile za nične in zavrnile zahtevke posrednikov na plačilo provizije. Kupcu provizije tako ni bilo potrebno plačati. Seveda je vsak primer zgodba zase.
Objave: 118
Teme: 6
Ocena:
0
Povezava do sodne prakse:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://sodnapraksa.si/search.php?q=ZNposr&database">http://sodnapraksa.si/search.php?q=ZNposr&database</a><!-- m -->[SOVS]=SOVS&database[IESP]=IESP&_submit=išči&order=date&direction=desc&page=0&id=2012032113057066
<!-- m --><a class="postlink" href="http://sodnapraksa.si/search.php?q=ZNposr&database">http://sodnapraksa.si/search.php?q=ZNposr&database</a><!-- m -->[SOVS]=SOVS&database[IESP]=IESP&_submit=išči&order=date&direction=desc&page=0&id=2012032113046707