PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Dograditev zbiralnika toplote k peči na polena

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tako informativno me zanima, kako je s tem. Torej imaš eno navadno neventilacijsko peč na polena. Pa kupiš cca 1200l zbiralnik toplote. Kaj še potem rabiš, verjetno regulacijo, mešalni ventil oz kaj je treba spremenit na inštalaciji?

Katere so te zadeve, oz proizvajalci?
pozabil si napisat, kako imaš zdaj rešeno ogrevanje sanitarne vode ??
Sedaj 1 teden ima 300L toplotno črpalko, ker je stari bojler začel puščat, pa sem vzel topl. črpalko. Imam pa vezano še peč na olje, vse je povezano sedaj tudi na toplotno črpalko oz njen zbiralnik, le da ventile zaprem v spiralo, tako za vsak slučaj imam še to nareto dodatno.

Skratka sedaj nekako razmišljam zaradi peči na polena, da bi bilo pametno imet nek zbiralnik vode, zaradi udobja da ne bi bilo treba večkrat na dan nalagati drva ko se kuri na drva, oz so takrat ko kurim na polena radiatorji kar vroči, tako bi pa to razliko T dal raje v zbiralnik. Morda napačno razmišljanje?
če sem prav odkrit, po hitem branju nisem dobil čiste slike o stanju sistema,
v glavnem pa;
če boš imel peč na drva je v osnovi dobro imeti hranilnik toplote, kamor shraniš viške energije, ko kuriš, od koder jo črpaš potem, ko nehaš kuriti

Sedaj; dobro je imeti enoten sistem, to pomeni, da ko segrevaš hranilnik toplote, istočasno segrevaš vodo za sanitarno vodo, ne samo za ogrevanje.

na temo hranilnikov toplote in njihovo velikostjo je na forumu precej dolga debata, ki jo preberi

dobro pa bi bilo dobro, da obiščeš brezplačnega energetskega svetovalcca, kateremu razložiš trenutno stanje, porabo oziroma izgube hiše
on ti bo po jasnem opisu sistema v osebnem pogovoru narisal in razložil, kaj bi bilo najbolje, da narediš

druga varianta je, da obiščeš kakega projektanta strojnih instalacij, le ta bo ta stal
imam občutek, da bi debata tule gor bila precej dolga
Kar dobro razmišljaš, dobro je dodati hranilnik, za to pa rabiš avtomatiko, ki ti bo ob zadostni temperaturi v prostorih, in da polena v peči ne bodo oglenela odvajal toploto v hranilnik in ob hladni peči iz zalogovnika v prostore. Poišči centralarja, ki bo vedel za kaj gre in ti bo tudi izvedel kot je treba. Je pa zelo dobro, da tudi ti veš za kaj se gre, ker imam občutek, da zelo malo majstrov pozna takšne sisteme. S svetovalci pa si v tvojem primeru ne boš kaj dosti pomagal, vsaj po izkušnjah iz tega foruma ne.
Da, točno tako Cveto, sam bi rad se informiral, kako se to izvede, ker 100% ne bo nobeden vedel, oz še ni delal tega... Veš kaj so mi naredili pred leti tile ki so postavljali mojo centralno (2 ločeni peči, 1 specialni kotel na olje (Intercalo) ter 1 na polena (starclima 18 do 29kW), termostat za črpalko na peči za polena so montirali na cev tako, da so termalno pasto v embalaži dali med cev in termostat, namesto da bi iztisnili iz embalaže pa na tanko namazali cev in pritisnili gor termostat (tipalo)... Skratka smeh Big Grin Pa to ne neki popoldanci ampak imajo celo regijo čez za centralne Wiessman, Intercalo, itd...

Torej če ima kdo že izvedeno kako je rešena regulacija, da preusmeri del dovoda vroče vode v zalogovnik, del pa po ceveh v radiatorje naj opiše tukaj. Zanima me kako je to rešeno oz kaj rabiš vse dodatno za to...
Poglej si navodila na Seltronovi in Firštovi strani, mislim, da se to izvede z elektrosko regulacijo in motornim mešalnim ventilom. Tam so narisane sheme.
Ne vem, če je to pravi način informiranja vendar.
Kolega rešuje podoben problem. Namesto, da bo vgradil toplotno črpalko, bo montiral 1800 (2x900) litrski hranilnik tople vode, ki bo prevzemal viške toplote pri kurjenju s pečjo na drva. Menda ne bo nobene posebne regulacije, le dve pumpi..
za kontakte na zs
God created time so that things wouldn't happen all at once.
Pri tem brez regulacije ne gre, ker je potreben diferencijalni termostat in to za vsak hranilnik posebej ter vklop polnenja hranilnikov ob višku toplote. Če te še kaj zanima pa na ZS
Iskanje po temi