PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Gradnja ograje - občinski odlok

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spoštovani!

Želim postaviti ograjo med sosedi predvsem zato, ker bi želeli imeti mir pred njimi, prav tako bi želeli, da tudi na nek način mi njih ne motimo, saj imamo psa, ki jih dobesedno ne mara!

Naštudiral sem celotno zadevo od zakonov in vsega in smo naleteli na oviro pri Upravni enoti, ki si občinski odlok v nadaljevanju razlaga po svoje kot mi in sicer:

"Parcela ali deli parcele znotraj naselja, zaselka ali za posamezni objekt je lahko ograjena. Ograja mora biti postavljena znotraj parcelne meje, ali na meji, če se tako sporazumeta oba soseda. Ograje v ureditvenih območjih naselij morajo biti ob cesti praviloma žive ali lesene in ne smejo presegati višine 1,20 m."

Na upravni enoti mi trdijo, da je iz tega odloka razbrati, da je ograja lahko vsepovsod okoli moje parcele visoka max 1,20 m, čeprav je meni logično iz zapisanega, da je višina 1,20 m opredeljena le ob cesti. Enako mnenje ima tudi gradbena inšpektorica, katero sem prosil za mnenje, vendar si na UE ne dajo dopovedati. Celo povedali so mi, da, če v odloku ni zapisana višina, potem se držijo te višine 1,20 m, po moje pa je logično, da kar ni zapisano v odloku, velja po zakonu, ki predpisuje do 2,20 m ali? Ali pa morda jaz narobe razumem?

Hvala lepa za vaše odgovore/pomoč!
Lej, ni kej dost za povedat.

Če se upravna enota ne strinja, vloži tako kot misliš, da je prav. Oni ti bodo zavrnili, na to se pritožiš na II. stopnji (ministrstvo). Boš vsaj dobil definitivni odgovor. Ali pa se podrediš zahtevi UE.

Mi ti lahko 100% povemo, da se strinjamo s teboj ali celo z UE, pa ne bo nič pomagalo.
Popravljam prej zapisano, ker ne vem zakaj sem bil prepričan, da gre za območje Ljubljane.
V glavnem vuego ti je dobro svetoval. Glede na zapisano bi tudi jaz tako tolmačil zadeve ampak bi pa na tvojem mestu dal to še komu preveriti preden se podaš v boj z mlini na veter.
Sem imel slicen primer:
Pri nas je visina ob cesti in ob javnih povrsinah max. 105cm (kar tudi razumem; in sicer je zadeva v vodnih hidrantih, ki so postavljeni na teh povrsinah, oz. v „T“ kljucu, ki ga imajo gasilci). Za vse ostale meje velja 180cm, kar sem tudi izkoristil. Ko je prisla gradbena inspektorica, je sicer ugotovila, da je bila ograja postavljena na „crno“ (saj nisem povedal na upravni enoti, da bo 180cm) vendar odmik v soglasju z sosedom (pismeno, da se strinja) in visina po zakonu. Inspektoricaja poslala dopis kaj je bilo ugotovljeno in tako je ze ca. 10 let.
105cm pa so prisli veckrat preverit, todi gasilci.
Tudi jaz ti dajem enak nasvet kot vuego, saj sem bil tudi sam v podobni situaciji, ko si je UE samovoljno (ali celo namerno v korist sosede, ki je prej delala na občini) razlagala sicer zelo jasno dikcijo predpisov (zakon, odlok) okrog ograje. Povedal sem jim le naslednje: da naj mi (po vlogi) izdajo (takoj, čimprej) odločbo na katero se bom pritožil na M za okolje in ... Že to je pomagalo, da so spremenili svoje mnenje za 180 stopinj in izdali odločbo v skladu s predpisi. Sicer bi se pritožil in gotovo dobil ugodno rešitev pritožbe. Enako svetujem tudi tebi.
Več kot očitno se ščitijo med sabo na UE - vsaj tak občutek dobivam, ker gradbena inšpektorica ki ima čez moje področje pravi tako kot jaz razmišljam. Tudi predstavniki občine si razlagajo podobno kot jaz, referentka na UE in njena šefica pa ne .... In kao počakajte, da občina dopolni odlok ...
Hja, če piše v občinskem odloku samo tako kot si tukaj zapisal in nič drugače, potem si lahko to razlaga vsak po svoje. Če bi pisalo, da je ograja lahko do 2.20 m (ali pa neka druga višina), razen ob cesti max. 1.20 m, potem bi bile zadeve kristalno jasne. Ker pa tega ne piše lahko nastane zmeda. Sedaj imaš opcije, kot so ti že svetovali, da na ue dobiš odločbo na katero se pritožiš. Druga opcija pa je, da občina sprejme tolmačenje tega člena odloka, in sicer v smislu, da so lahko ograje, ki niso ob cesti visoke xy m oz. v skaldu z Uredbo o vrstah objektov glede na zahtevnost. To je potem za ue obvezujoče in mora pri svojih odločitvah upoštevati.
Res je, čeprav je nasploh napisano to ohlapno - denimo beseda - "ob cesti praviloma" - tudi to lahko pomeni z drugimi besedami "ni nujno" ... Se bomo pritožili in bom poročal!

Hvala za vaše nasvete in pomoč!
Citat: Ograje v ureditvenih območjih naselij morajo biti ob cesti praviloma žive ali lesene in ne smejo presegati višine 1,20 m."
Kakorkoli čitam, slovnično je in, logično tudi in. Vse je v enem stavku: Opis ograj ob cesti: materjal in višina. Ostale ograje niso določene. Nikakor ta višina ni določena za vse ograje, ampak le za ograje ob cesti.
Nimam časa - sem v penziji!
delfin Napisal:Spoštovani!

Želim postaviti ograjo med sosedi predvsem zato, ker bi želeli imeti mir pred njimi, prav tako bi želeli, da tudi na nek način mi njih ne motimo, saj imamo psa, ki jih dobesedno ne mara!

Naštudiral sem celotno zadevo od zakonov in vsega in smo naleteli na oviro pri Upravni enoti, ki si občinski odlok v nadaljevanju razlaga po svoje kot mi in sicer:

"Parcela ali deli parcele znotraj naselja, zaselka ali za posamezni objekt je lahko ograjena. Ograja mora biti postavljena znotraj parcelne meje, ali na meji, če se tako sporazumeta oba soseda. Ograje v ureditvenih območjih naselij morajo biti ob cesti praviloma žive ali lesene in ne smejo presegati višine 1,20 m."

Na upravni enoti mi trdijo, da je iz tega odloka razbrati, da je ograja lahko vsepovsod okoli moje parcele visoka max 1,20 m, čeprav je meni logično iz zapisanega, da je višina 1,20 m opredeljena le ob cesti. Enako mnenje ima tudi gradbena inšpektorica, katero sem prosil za mnenje, vendar si na UE ne dajo dopovedati. Celo povedali so mi, da, če v odloku ni zapisana višina, potem se držijo te višine 1,20 m, po moje pa je logično, da kar ni zapisano v odloku, velja po zakonu, ki predpisuje do 2,20 m ali? Ali pa morda jaz narobe razumem?

Hvala lepa za vaše odgovore/pomoč!

Čudna so pota - gospodova. :wink:

1,2m je po mojem prav spodobna višina za recimo "zračno ograjo" med sosedi, ki poteka po parcelni meji.
Recimo stebrički, lepo zabetonirani v točkovne temeljčke - vsakih 2,5m. Med njimi lapo rukneš betonske robnike, da sosedova trava ne leze na tvoje - in obratno.
Na te stebričke lepo "našneš" žično pletivo ................ in si zmagal.
Si se ogradil, kar je najvažnejše.
Kuža ne more k sosedom, kar je tudi pomembno.
Sosedje ne špancirajo po tvojem, kar tudi ni zanemarljivo.

Če ti je pa 1,2m prenizko, višje ti pa ne pustijo, ne se dat motit!
Ko boš imel tole "zračno ograjico" spedenano, pa lepo na mestih kjer je prenizka - na svoji strani lepo "ciprese" ali kaj podobnega poflancaj.

res bo trajalo par let, da bodo visoke 2m, ampak ............... bog je vse skupaj delal tudi 7 dni - ne res? :wink:
Iskanje po temi