Objave: 1
Teme: 1
Ocena:
0
Pozdravljeni!
Imam eno veliko prošnjo. Ali mi lahko kdo pove, ali je mogoče v hišo, vgraditi dimnik za trda goriva? Hiša ima namreč le dimnik za peč na plin, mi pa bi radi imeli v hiši še kamin. Hiša je že zgrajena, zato me zanima, ali je mogoče v sredino hiše še vedno postaviti dimnik? Ali ga je mogoče postaviti le ob zunanji zid? Kakšne so kaj okvirne cene?
Hvala vsem za pomoč, Katja
Objave: 1521
Teme: 81
Ocena:
0
Vse se da, to sploh ni vprašanje. Lahko se oziraš za inox dimniki, ki so lažji, saj je lahko vgradnja klasičnega šamotnega - zidanega dimnika včasih vprašljiva gčlede na nosilnost plošče. V glavnem, če želiš dimnik za kamin v prtličju, potem narediš luknjo v strop in potem dimnik postaviš na ploščo v mansardi in ''zidaš'' od tam naprej (torej v pritličju ni zidanega dimnika, ampak je samo speljan dimnik od kamina pod strop).
Kaj več pa bo kak majster povedal.
Objave: 1339
Teme: 26
Ocena:
0
A ti bi dimnik kar na plato v nadstropju zidal? Si kdaj slišal za "preboj"?
Definicija preboja: Do preboja pride zaradi prekoračitve strižnih napetosti v betonu. To pomeni poenostavljeno, da beton na tistem mestu dobesedno prereže, izbije. Tak zidan dimnik ni preveč lahek, da ne bo prebil plošče, ker ga mati zemlja ima preveč rada.
Če boš naredila cel dimnik lepo z rostfraja, ki je nedvomno veliko lažji, ne bo težav.
Objave: 1521
Teme: 81
Ocena:
0
Ja, v teoriji je res tako, vendar tu govorimo o 3m dimnika, ki potem ob ustreznem ''temelju'' ne predstavlja preobremenitve (sploh, ker je tik ob steni). V glavnem - ljudje tako delajo in še nisem slišal, da bi kateremu dimnik v klet priletel. Je pa res, da bi tudi sam naredil rajši rostfrei, kot pa to.
Objave: 130
Teme: 2
Ocena:
0
se tudi jaz ne bi kaj preveč sekiral zaradi te teže, če je čisto ob zidu, je pa vsekakor treba povedati, da je treba odstraniti estrih.
Saj ne vem vsega.