PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Darilna pogodba in davek od dobička iz kapitala

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,
zanima me, če možu z darilno pogodbo podarim stanovanje (v njem trenutno nihče ne živi) res plačam davek od dobička iz kapitala in koliko ta davek znaša.
Hvala za odgovor

nevedna
odvisno kdaj si stanovanje kupila, po kaksni ceni si ga kupila in koliko je danes vredno (kapitalski dobicek). Ce imas v njem ob prodaji vec kot tri leta stalno prebivalisce ali c si lastnica dalj kot 10 let potem nimas davka, moras pa kljub temu oddat napoved odmere davka. Vsaj pri meni je to naredil agent, in je davcna tudi poslala odlocbo.
Kolikor mi je znano, se davka na kapitalski dobiček pri darilni pogodbi med zakoncema ne plača.
Petea ima prav.
ups pa res, spregledal besedo moz ki je 1. dedni red.
jaz pa mislim da davek na kapitalski dobiček nima nobene veze s 1 dednim redom.
Ta 1 dedni red te samo odprosti davka na darila in dediščino. Kapitalski dobiček pa tako kot ti je napisal zgoraj Hanzi.
Kapitalski dobiček bosta plačala, če bosta kdaj prodala stanovanje.
In še to samo v primeru, če bo prodajna cena višja od nabavne (+faktorji), oziroma odvisno od tega, kakšna bo takrat v prihodnosti zakonodaja na tem področju.

Vsekakor pa davka ni, če gre za darilo mož-žena ali starši-otroci.
ja, samo ce zadevo podari mozu zadeve ni prodala in ni dobila denarja nic. Se pravi ni dobicka. Ker pa je obdarjenec moz ki je prvi dedni red pa je spet 0.
Razen ce si jaz narobe razlagam zakone in obstaja kaka dodatna caka ki je se nismo omenil.
sem šla poiskat zakonsko podlago za to, da kapitalskega dobička pri darilni pogodbi med zakoncema ni:

Zakon o dohodnini v 100. členu navaja:
'100. člen (odlog ugotavljanja davčne obveznosti)

(1) Kadar zavezanec odsvoji kapital na način, določen v drugem odstavku tega člena, se davčna obveznost zavezanca v trenutku odsvojitve ne ugotavlja.
(2) Ugotavljanje davčne obveznosti se lahko odloži pri naslednjih odsvojitvah kapitala:
1. podaritvi kapitala zavezančevemu zakoncu ali otroku;
...'

tukaj pa je še lansko pojasnilo DURS-a: <!-- m --><a class="postlink" href="http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodkiPrebivalci.euprava?zdid=631&sid=165">http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodki ... 31&sid=165</a><!-- m -->
Iskanje po temi