Objave: 54
Teme: 22
Ocena:
0
Nekaj me zanima... prenovili smo dimnik v stari hiši - v Schiedelov nosilec smo vstavili inox cev... ta dimnik je vezan na novo peč na olje... sedaj pa bi radi v dnevni imeli še kaminsko peč, ki bi bila samo za občasno dogrevanje oz. razvajanje in poraja se mi vprašanje- ali se lahko uporabi kar obstoječi dimnik ali moramo narediti novega- ker zidan ne bi bil mogoč, bomo morali delati alu, pa ga potem še obzidati, ker je hiša retro, tako da to potegne kar veliko stroškov s sabo in poraja se vprašanje, ali se nam to res izplača...finance so namreč omejene in marsikaj moramo še obnoviti...
Zanimajo me predvsem konkretne izkušnje in če morda na to vpliva tudi vrsta peči- glede na % izgorevanja ipd...ne vem, sem laik na tem področju... vsak odgovor bo dobrodošel... klicala sem namreč France Turbo in je rekel, da nujno svoj dimnik, kar pomeni 2200€za peč, 1300 za 5 m. dimnika, obzidali bi ga sami, ampak material bi bil sigurno kakih 300€, za ta denar se pa sicer kake 4 leta grejemo... tako da... :?
Objave: 8403
Teme: 30
Ocena:
1
Dva priključka ( olje in drva ) na isto tuljavo v različnih prostorih ali etažah .............. NE!
Ocena:
0
No, to mi je sedaj reklo kar nekaj ljudi, mene pa zanima zakaj ne... niti eden mi namreč ne zna razložiti zakaj ne... da bi vsaj razumeli v čem je poanta vse investicije, ki nas čaka, če nas sploh čaka...
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
varnosti: ognja in CO-ja (ne da jaz vem, a naglas razmišljam). če na enem kurišču gre kaj narobe lahko useka ven na drugem.
Že če zakuriš ko je zunaj vroče (notri pa hladno) lahko da ne bo potegnilo in bo usekalo ven koder bo pač možno - torek ko e vklopi peč lahko rukne ven pri kaminu..dokler smrdi je vse OK. Če gre kaj narobe prek noči, pa vi spančate...boste pa kar naprej spančali.
Ugibam...a verjetno daleč od resnce nisem.
Malo prešetjete dinarce, poglejte kaj sve imate še za postoriti, potem se pa odločite o teh 3.000 EUR kam jih boste namenili...v željeni kamin (ki ga potem tudi speljite kto je treba) ali raje kaj drugega pa idilo odmislite.
Objave: 130
Teme: 24
Ocena:
0
V kleti imam peč za centralno še iz starega veka, namenjeno za kurjenje s kurilnim oljem ali z drvmi. Dimnik je Schiedel fi 20 cm, nahaja se ob notranjem zidu stavbe.
Nekaj let smo istočasno kurili še kipersbuš v pritličju, priključen na isti dimnik. Z vleko ni bilo prav nobenih težav, oboje je delovalo v redu, ne glede na to, ali je centralna kurila drva ali kurilno olje.
Tako da ne vidim problema, vsaj ne, če je dimnik pravilno dimenzioniran in speljan, kurišči pa uporabljani z zdravo pametjo in normalno (ognjeno) previdnostjo.
Objave: 7877
Teme: 18
Ocena:
-189
Pa morda ne bi vprašali dimnikarja?
Lp J.
Ocena:
0
Smo vprašali tri dimnikarje, dobili 3 različna mnenja. Klicali tri firme s pečmi, vse tri tudi montirajo dimnike, vsi rekli da je aboslutno nujno, tako da se mi je zdelo, da pač želijo nekaj prodati. Senzor za dim pa že tako imamo, tako, da če bi bilo kaj narobe, bi fejst piskalo in bi težko spančkali ...
Nam je pa rekel en znanec, kako je bilo včasih, ko so v bloku kurili vsi na en dimnik 4 vrste goriv, pa je bilo vse OK :?: in res je bilo tudi pri naši babici tako... tako, da res ne veš, ali je taka previdnost nujna, ali je marketinški nateg vsega (mene je tudi oči vozil s kolesom na tistem žičnatem stolčku, zdaj morajo pa imet otroci Hamax, pa čelado, pa noge zavezane s paščki, pa ne vem kaj vse... vse gre v ekstreme, da se le prodaja...)... preko noči itak ne kurimo s kaminsko pečjo, nabavili bi dobro peč...(najverjetnje Nordica...)- pri dimniku je pa problem, ker v bistvu je tudi tega, ki bi bil Inox težko kamorkoli uvrstit in montirat tako, da ne bo moteč...
Je pa tako, vsak sam razmisli, kam bo investiral in kako, pač nismo tipična potrošniška družina, ki kupi vse kar jim prodajo, ker imamo enostavno tega skomercializiranega potrošništva dovolj... zato pač razmislimo in naredimo sicer optimalno, ampak po pameti... če bo dober razlog zato, bomo to tudi naredili... ne pa zato, ker pač nekdo reče da moramo...