17.7.2012 ob 09:01
Sem prebral kar nekaj tem pa je težko najt nek celovit odgovor. Na novogradnji so bile izvedene meritve ozemljitve in ostalega. Test prestan OK, izvajalec meritev je tudi bil zadovoljen. Električar je kasneje komentiral nekako v stilu, da je zadovoljen z rezultati "ozemljitev je OK", a je pričakoval boljše rezultate.*
Ter dodal, da lahko (pa ne zato ker bi jaz želel), posebne potrebe pa da ni, kvaliteto ozemljitve izboljša z "brikanjem" v elektroomarici. Firbec kot sem sem malo prebrskal forum in našel tale dosti celovit opis, ki ga citiram spodaj.
Kolikor razumem s z "brikanjem" povežata ničelni in ozemljitveni vodnik v elektroomarici in posledično iz TN-S sistema nastane TN-C-S sistem (pravzaprav podvarianta, ker imaš tudi lastno ozemljitev). Lahko pa tudi narobe razumem in gre za neke druge kratice. Zato pa vprašam. Pa to za potrebe mojega razumevanja niti ni pomembno.
Razumem, da z brikanjem pridobiš na kvaliteti ozemljitve in s tem na varnosti. Ali so tudi kakšni minusi. Ker če so sami plusi (za mene kot laika boljša ozemljitev pomeni večjo varnost) ne vem zakaj ni tako narejeno povsod. Takole morda neumno in kot laik razmišljam, da se takim brikanjem povežem z vsemi sosedi, kar morda ni dobro, sploh ni res ali pa ni pomembno. Torej so kaki minusi, plusi iz varnostnega praktičnega ali kateregakoli drugega pa magari akademskega vidika.
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/posting.php?mode=quote&f=6&p=155281">posting.php?mode=quote&f=6&p=155281</a><!-- l -->
Ter dodal, da lahko (pa ne zato ker bi jaz želel), posebne potrebe pa da ni, kvaliteto ozemljitve izboljša z "brikanjem" v elektroomarici. Firbec kot sem sem malo prebrskal forum in našel tale dosti celovit opis, ki ga citiram spodaj.
Kolikor razumem s z "brikanjem" povežata ničelni in ozemljitveni vodnik v elektroomarici in posledično iz TN-S sistema nastane TN-C-S sistem (pravzaprav podvarianta, ker imaš tudi lastno ozemljitev). Lahko pa tudi narobe razumem in gre za neke druge kratice. Zato pa vprašam. Pa to za potrebe mojega razumevanja niti ni pomembno.
Razumem, da z brikanjem pridobiš na kvaliteti ozemljitve in s tem na varnosti. Ali so tudi kakšni minusi. Ker če so sami plusi (za mene kot laika boljša ozemljitev pomeni večjo varnost) ne vem zakaj ni tako narejeno povsod. Takole morda neumno in kot laik razmišljam, da se takim brikanjem povežem z vsemi sosedi, kar morda ni dobro, sploh ni res ali pa ni pomembno. Torej so kaki minusi, plusi iz varnostnega praktičnega ali kateregakoli drugega pa magari akademskega vidika.
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/posting.php?mode=quote&f=6&p=155281">posting.php?mode=quote&f=6&p=155281</a><!-- l -->
boboxsi Napisal:Mnenje ki je moje in lahko se motim je da do tako imenovane recesije, je bilo povpraševanje po električarjih veliko in vsak ki je malo vezal v podjetju je že na veliko fušal vse povprek. Tisti ki so dobri pa so si nastavili visoke urne tarife in po večini nedostopni. Na koncu pa se je zgodilo da se je strankam govorilo da se kaj ne da naresti, stranka je bila nezadovolna in iskala svoje rešitve. Na koncu je stranka poočila štromarja kako se kaka vezava naredi kar sigurno ni pravilno (zaplet vedno rešuje vaš izvajalec, saj ste stranka in vi plačujete nekoga da vam najde rešitev ne pa da vi njej postanete mentor)* Pri nas je kvaliteta ozemljitve tudi sicer neredko problematična, ker na kak meter vrhnjega sloja leži na dravskem produ, kar pomeni, da je zemljina hitro suha in s tem manj prevodna kot kje drugje.
Resnično veliko odličnih električarjev je pa žal šlo v druge službe ki so od 8-16 h in te popoldne ne boli glava kaj si pozabil in kaj nisi.
Še malo za tiste ki jih to zanima:
TN: sistem z nevtralno točko
TN-C: sistem z nevtralno točko sistema, kjer je N in PE združena
TN-C-S: sistem z nevtralno točko in PE (razdružena)
TN-S: sistem z nevtralno točko in lokalnim PE
TN-C se uporablja večinoma v industriji, to je ničenje, ampak samo do 16mm*2, za manjše preseke se nadaljno uporablja TN-C-S.
TN-S se uporablja pri hišnih inštalacijah, kjer je tudi lokalna ozemljitev.
Ali pa zelo zanimiv [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")sc-nmunichr("46")com/scnm/_visja/Documents/Predavanje_projektiranje_2Dunichr("46")ppt#282,1,Diapozitiv%201[/url]

.