PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kotel na polena WVTERM TR in FROLING FHG TURBO ECO

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sicer pa je smešno, da se vi tukaj preklate za vsako poleno... Big Grin

Če greš v gostilno na kavico, koliko polen pa je to? Big Grin Bolje, da sploh ne omenjam, ko gre žena v šoping. Wink
nemo..jaz ti skušam dopovedat da izbube zavisijo od temperature okolice (se pravi zunanjega zraka). Ti pa si delal računico za drva kolikor gre v peč. IN logika je da danes, ko je zunaj 20 stopinj in več ne rabiš naložiti cele peči (!) ker so izgube praktično ničelne.

IN tudi ko bo zunaj 0° C ne boš imel izgub 16,5 kW (kolikor jih je pri -11 stopinj) ampak nekje 6 - 7 kW...se pravi je spet opcija..da manj naložiš ker ni potrebe po večji količini drv.

Da bi pa samo zaradi etag, dabi dosegel v peči namesto 80 % raje 90 % izkoristek naložil 2 x več drv pa je čisti nesmisel...pa tudi ne preveč racionalno početje.

Ne vem no....deluješ mi kot človek, ki v življenju ni zakuril peči (na drva, olja ali kake drugačne) da bi imel občutek da je poraba odvisna od zunanjih temperatur...in da enkrat kuriš cel dan, drugič pa malo zaženeš sistem za 2 uri (z ali brez zalogovnika).

Odstopanje terorije od prakse - ki te najbolj muči, pa boš ugotovil tekom zime. Glede na opisano izolacijo (ne na izračunane izgube) in lokacijo predvidevam da ne boš porabil niti toliko kot pokaže izračun.

LP
Dedalus, res je. Prav, da si me popravil.

Se pravi, da je energiji za dogretje zalogovnika potrebno prišteti še toplotne izgube, ki nastanejo pri trenutni zunanji temperaturi v času gorenja.

Sam nimam take peči in tudi praktičnih izkušenj ne. Hotel sem zgolj pokazati, da ti teorija pride prav. Še posebej je koristno kaj izračunat ko se odločaš za nakup peči in nimaš kaj prijeti v roke. Se pa strinjam, da so izkušnje drugih prav tako uporabne. Če jih podkrepiš še z teorijo si dobil potrditev, da so tudi pravilne.

Povedal ti bom primer. Moj znanec je dal hladilnik v klet z namenom, da bi bila klet hladnejša. Včasih preprosta kmečka logika zatava v napačno smer.
Tudi nemo je malo zataval pri svojem razmišljanju zato sem smatral, da je deležen malo bolj natančnega pojasnila.

lp
sandi
Nemo1 Napisal:S svojim razmišljanjem sem vsem skupaj le želel pokazati nesmiselnost preračunavanja izkoristka, katerega navajajo proizvajalci peči na polena in ob tem lahkomiselno misliti, da se mu boš približal. NIKOLI IN NIKDAR !!!
He, he welcome to the jungle!

To jaz cel cajt pišem, da izkoristki, ki jih reklamirajo prodajalci so samo za prodajo, potem si pa moraš sam malo poračunat kaj rabiš in kaj ne.
Primer vgradiš si super kotel od Viessman-a z regulacijo in vse oh in sploh moči 30kW in z izkoristkom 96% (te prodajalec nahvali) v realnosti pa rabiš max. 15kW. V takem primeru bo letni izkoristek total podn. Le-ta je pa najbolj važen za ocenjevanje gospodarnosti ogrevalnega sisitema.

LP
Rad bi dodal samo še nekaj.

Po mojem je najboljša majhna peč na drva, ki ima možnost, da dela zelo dolgo pod 100% obremenitvijo (vem, to je že bilo večkrat omenjeno). Sedaj pa bom povedal zakaj jaz pri sebi tako mislim.

Omenil sem, da kurim na drva že 15 let vsak dan in do sedaj sem s praktičnimi primeri prišel do sledečega zaključka. Ko je v peči gorelo zelo dolgo se je le-ta segrela do take mere, da je v njej bilo kurišče dobesedno belo od vročine (dobesedno razbeljeno). Pri takem kurjenju je bil dim neviden oziroma je prišlo praktično do popolnega izgorevanja. Po mojem je takrat izkoristek zelo visok, kljub temu, da imam staro rudamenterno peč.

Kot sem rekel, mala peč (z malim kuriščem), ustrezen zalogovnik, nalagaš na ogenj postopoma. To je ves čar kurjenja na drva... enostavno in "efikasno". Wink Meni je prav všeč.
Nemo1 Napisal:S svojim razmišljanjem sem vsem skupaj le želel pokazati nesmiselnost preračunavanja izkoristka, katerega navajajo proizvajalci peči na polena in ob tem lahkomiselno misliti, da se mu boš približal. NIKOLI IN NIKDAR !!!

Jaz na izkoristek gledam tako: Tisti ta boljši, dražji proizvajalci dosegajo izkoristek na testiranjih v optimalnih pogojih, kar doma ne boš nikoli dosegel. Tisti malo slabši pa rezultatom dodajo še kakšen procent, da lahko ujameš subvencije. Tudi subvencija nekaj šteje.
Moj zaključek je: Navedeni izkoristek pomeni, da ga sigurno pod nobenimi pogoji ne boš presegel. Vseeno pa ti omogoča primerjavo med različnimi izdelki.

blautherm Napisal:Primer vgradiš si super kotel od Viessman-a z regulacijo in vse oh in sploh moči 30kW in z izkoristkom 96% (te prodajalec nahvali) v realnosti pa rabiš ...

Ko že omenjaš Viessman-a. Spomladi sem si njihove kotle ogledal na sejmu DOM. Vitolog 150 je dobil nekaj % izkoristka, po mojem predvsem zaradi subvencij. Ko sem gledal, kaj bi bilo zame primerno mi je njihov prodajalec-predstavnik svetoval raje kak kW več, ker so podatki izmerjeni v optimalnih pogojih z idealno posušenimi drvmi ..., kar v praksi ne nikoli dosežeš. Se pravi, da me ni nategoval. Poleg tega pa je ta kotel tudi cenovno ugoden in mu kakšno pomankljivost lahko odpustimo.

LP
sandi
Izkoristej kotla na olje predvsem nizkotemperaturnih, ni toliko odvisen od nazivne mči kotla kot od regulacije. dejstvo je, da ima kotel, pa naj si bo t buderus, Wiessmann ali Seltron, višji izkoristek pri 30% obremenitvi, kot pri 100% obremenitvi, tako da pri olju ni take panike kot pri drvih, kjer pa je nazivna moč res popmembna da jo zadnemo v nulo, sploh pri kotlih brez zalogovnika.
bozo Napisal:Izkoristej kotla na olje predvsem nizkotemperaturnih, ni toliko odvisen od nazivne mči kotla kot od regulacije. dejstvo je, da ima kotel, pa naj si bo t buderus, Wiessmann ali Seltron, višji izkoristek pri 30% obremenitvi, kot pri 100% obremenitvi, tako da pri olju ni take panike kot pri drvih, kjer pa je nazivna moč res popmembna da jo zadnemo v nulo, sploh pri kotlih brez zalogovnika.

Pri kotlih na drva si zadel v nulo tudi ko imaš le 50% izkoristek. Če ceno drv primerjamo z ceno kurilnega olja je 50% prihranek zagotovljen že ob nabavi energenta.

lp
sandi
Sandi Napisal:Ko že omenjaš Viessman-a. Spomladi sem si njihove kotle ogledal na sejmu DOM. Vitolog 150 je dobil nekaj % izkoristka, po mojem predvsem zaradi subvencij. Ko sem gledal, kaj bi bilo zame primerno mi je njihov prodajalec-predstavnik svetoval raje kak kW več, ker so podatki izmerjeni v optimalnih pogojih z idealno posušenimi drvmi ..., kar v praksi ne nikoli dosežeš. Se pravi, da me ni nategoval. Poleg tega pa je ta kotel tudi cenovno ugoden in mu kakšno pomankljivost lahko odpustimo.
Ha to je bilo bolj mišljeno za kotle na ELKO ne na drva. Vzel sem pač Viessman-a, ker mi je prvi padel na pamet. Ne mislim pa, da zdaj oni tu nekaj nategujejo folk. Čeprav me ful moti, da imajo rang cen na našem trgu bistveno višji, kot pa v Nemčiji.
Bozo Napisal:Izkoristej kotla na olje predvsem nizkotemperaturnih, ni toliko odvisen od nazivne mči kotla kot od regulacije. dejstvo je, da ima kotel, pa naj si bo t buderus, Wiessmann ali Seltron, višji izkoristek pri 30% obremenitvi, kot pri 100% obremenitvi, tako da pri olju ni take panike kot pri drvih, kjer pa je nazivna moč res popmembna da jo zadnemo v nulo, sploh pri kotlih brez zalogovnika.
Tega pa ne razumem. Ti najbrž misliš na gorilno tehnični izkoristek kotla (ti ga izmeri serviser) le-ta se res spreminja z obremenitvijo. Ampak vedno moraš gledati letni izkoristek ta je važen in na tega tudi vpliva regulacija. Ti garantiram, da je za ELKO tudi pomembna privilna nazivna moč seveda če želiš imeti ugoden letni izkoristek.

LP
Hvala vsem na konstruktivni razpravi. Moram vam povedati, da je bil moj namen le ugotoviti, koliko drv bom porabil za ogrevanje svoje hiše.

Najprej sem to poskušal ugotoviti z izračunom med izkoristkom peči, letnimi toplotnimi potrebami hiše in kurilnostjo lesa pa sem dobil podatek 5.13 m3 bukovih drv vlažnosti 20 %.

Ker se mi je to zdelo sumljivo malo sem povprašal znanca, ki se s tem ukvarja. Slednji mi je rekel, da bom za ogrevanje hiše potreboval okoli 12 m3.

Ker mi vrag ni dal mira, sem zadevo poskušal preračunati ob predpostavki vsakodnevnega kurjenja peči s popolnoma naloženim kuriščem, katerega ste najbolj skritizirali.

Ker sem bil ob izračunih popolnoma zmeden, saj odstopajo do 100 % in več, sem zadevo spravil na forum, da bi od vas dobil kakšno pametno idejo o tem.

Sedaj bom peč tudi kupil in čez kako leto vam povem natančno koliko drv sem porabil in potem bom tudi videl kateri izračun je bil najbližji.
Nemo1 Napisal:...
Sedaj bom peč tudi kupil in čez kako leto vam povem natančno koliko drv sem porabil in potem bom tudi videl kateri izračun je bil najbližji.
...

Ko smo se že toliko trudili s tvojo pečjo, me zanima za katero si se odločil ter, kaj je vplivalo na odločitev.

Dodal bi še to. Kadar pride do velikih odstopanj med teoretičnim izračunom in prakso se splača pogledati zakaj je do tega prišlo. Lahko, da sem naredil napako pri izračunu, ne zagotavljam pogojev, ki so bili predvideni v izračunu (npr. stalno odprta okna), imam slaba drva, ... Ko veš kje je nastal problem ga lahko odpraviš. Tarnanje, da rabi preveč po mojem ni rešitev.

Kar se kritike tiče upam, da smo bili konstruktivni in ne zgolj tečni.

Lep pozdrav in toplo zimo!
sandi
Mi imamo FHG TURBO ECO (30 kW) - zalogovnik 1500l, imamo staro neizolirano hišo, ogrevamo cca 120m2 v dveh etažah in smo lani porabili 17-18m3 drv (prej 3000l nafte). V najhujši zimi -15 je bilo potrebno naložiti 1.5 krat, v 90% zadostuje 1x.

lp
Ja verjetno sem vsem skupaj, ki so se ukravjali z mojim vprašanjem in tistim,ki so temo le prebirali, dolžan pojasnila za katero peč sem se odločil.

Že v začetku vam moram povedat, da sem odločitev za kotel sprejel po tehtnem premisleku. Pri odločitvi je največjo vlogo odigrala cena peči, njena ustrezna moč in velikost kurišča, kakor tudi vaše mnenje in preostale teme o pečeh na polena na tem forumu. Kot sem vam ob otvoritvi te teme zapisal sem se v osnovi odločil za biomaso - kotle na polena, ki delujejo na osnovi uplinjevanja.

Močno sem se ogrela za kotle na polena z regulacijo moči in regulacijo izgorevanja. Moč kotla se regulira z vgrajenim ventilatorjem, medtem ko samo izgorevanje regulira lambda sonda. Prednost omenjenih kotlov je kvalitetno izgorevanje lesa in s temu povezan relativno visok izkoristek - okoli 90 % (za katerega smo vsi skupaj prišli do zaključka da preko celotno ogrevalne sezone ne more biti tako visok kot ga navajajo izdelovalci), ter možnost do subvencije. Negativna stran pa je visoka cena. V izboru so se znašli:
- FHG TURBO ECO (15 kW), z velikostjo kurišča 80 l in dolžino polen do 30 cm, ki skupaj z osnovno regulacijo brez DDV stane 1.251.695 SIT,
- WV TERM TR 15 (15 kW), z velikostjo kurišča 150 l in dolžine polen do 50 cm, ki skupaj z osnovno regulacijo brez DDV stane 1.188.240 SIT,
- KWB SHV 20 (20 kW), z velikostjo kurišča 140 l in dolžine polen do 50 cm, ki skupaj z osnovno regulacijo brez DDV stane 1.701.600 SIT,
-BUDERUS LOGANO SFV 20 (20kW), z velikostjo kurišča 150 l in dolžino polen do 50 cm, ki skupaj z osnovno regulacijo brez DDV stane 1.345.000 SIT,
- HERZ MINIFIRE (18 kW), z velikostjo kurišča 95 l in dolžine polen do 50 cm, z katerega mi ni uspelo ugotoviti cene.

Zaradi, po mojem nesprejemljivo visokih cen omenjenih kotlov kljub temu da sem upošteval vrnjeno subvencijo od države, sem pričel iskati kotle na polena le z regulacijo moči, se pravi z ventilatorjem vendar brez lambde sonde. Prednost teh kotlov v primerjaji z gornjo skupino je cena. Negativna lastnost pa je slabša regulacija izgorevanja in s tem povezan manjši izkoristek (do 10 % od gornje skupine), ter s tem povezano neizpolnjevanje pogojev za subvencijo. V izboru so se znašli:
- CTC PV 118 (18 kW), z velikostjo kurišča 85 l in dolžino polen do 50 cm, teže 425 kg, ki skupaj z osnovno regulacijo brez DDV stane 416.000 SIT,
- ORLAN SUPER 18 (18kW), z velikostjo kurišča 85 l in odlžine polen do 50 cm, teže 377 kg, ki skupaj z osnovno regulacijo brez DDV stane 319.930 SIT,
- VISSMANN VITOLIG 150 (18 kW) z velikostjo kurišča 85 l in dolžine polen do 50 cm, teže 432 kg, katerega cene mi še mi uspelo ugotoviti,
- BURDERUS LOGANO S121 (21kW), velikosti kurišča mi ni uspelo ugotoviti vendar gredo vanj polena do dolžine 43 cm, ki skupaj z osnovno regulacijo brez DDV stane 372.000 SIT.

Prvi trije navedeni kotli (CTC, ORLAN in VISSMANN) so zasnovani po istem načrtu in skoraj istih dimenzij, vendar različne teže, kar po vsej verjetnosti kaže na kvaliteto in količino materialov v njem.

Tako na podlagi vsega skupaj sem se odločil za CTC PV 118 in upam da bi ne bo žal. Smile

Aja pa še povezav na stran, ki mi je močno pomagala razumeti oba uplinjevalna sistema: [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")govunichr("46")si/aure/eknjiznica/V12-majhnikotliunichr("46")pdf[/url]
V od tebe pripetem PDF-u piše tudi, da dobro posušena drva prinašajo najboljši izkoristek. To je najbolj merodajno!
Desetletje zamrla tema
a lahko kak lastnik napiše kakšne izkušnje z uporabo teh kotlov (WV TR)
1 2
Iskanje po temi