PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Nedelovenja štirne - voda ponikne kljub vakumu

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živjo!
potreboval bi nasvet oz odgovor na težavo, ki se mi je pojavila pri zabitju štirne.
štirna je zabita na območju Domžal in sicer za nivoju 11,8 metra. Vode v cevi je 1,3m a vendar štirna ne deluje.
Vse skozi je prisoten vakum v cevi a voda pri črpanju (tudi z rezervno novo ročno pumpo "štirno") ne pride na plan. Poizkusil sem tudi z nepovratnim ventilom pod pumpo, na kar sem ugotovil da ni nič novega oz se stanje ni izboljšalo - vakum ostaja. Zaradi kontrole sem preveril tudi cev- vanjo sem izpustil daljšo kovinsko palico dolžine (35cm) debeline fi 25 mm in le ta je dosegla dno.
ključno kar pa sem ugotivil pa je, da ob vlivanju vode v zabito cev le to ne morem do vrha napolniti - voda se izgubi in kljub temu da sem vliv cca. 5 lamparjev po 20l. Nivo vode po tem v cevi ostaja enak =1,3 m (to pomeni v mojem primeru 0,5m nad luknjami oz 0,2 m nad prvo spojko)
Se pravi da voda odteče
ali ima oz je imel kdo od vas podoben problem??
za nasvet oz odgovor bi bil neizmerno hvaležen!
lep pozdrav
aleš

lp
Citat:štirna je zabita ... za nivoju 11,8 metra. Vode v cevi je 1,3m
Nisi nič povedal o črpalki - kje je nameščena - predvidevam, da 11 m nad nivojem vode.. Če si pogledaš osnovnošolsko fiziko, boš našel, da je možno črpati (sesati) vodo največ do višine 10 m (praktično 6 do 8 ).

Rešitev je lahko potopna črpalka, ki je nameščena na dnu štirne. Nekateri pa stvar rešijo z ejektorskim črpanjem. Nekaj vode pod pritiskom vračajo v štirno, kjer s pomočjo šobe potiska vodo navzgor.
Nimam časa - sem v penziji!
Zabili 2x2,5m cevi ...pri tretji ko smo jo štukali je počila objemka.

Nivo vode je bil 70cm, kupil hidropac in alkaten cev ki sem jo notri postavil. Spodaj navrtal v alkaten cev nekaj lukenj in trenutno mi dela BP.
Zerjavar ti je napisal razlog. 11 metrov visoko vode ne bos potegnil.
Z 11 m globine vode ne moreš sesati, kar zakomplicira črpanje. To bi pomenilo, da črpalka, ki je na vrhu, zgoraj, vode iz take globine nikakor ne more potegniti, tudi če napeljava popolnoma tesni. Težav ne bi bilo, če bi nivo vode bil recimo na globini 5 m.

Lahko pa vodo iz te globine potiskaš. Torej je treba spremeniti način dviganja vode s sesanjem v način s potiskanjem vode, recimo tako, da črpalko spustiš v cev do dna. Seveda mora biti črpalka ustrezne oblike in dimenzij, da gre v cev. Na ta način vodo lahko potisneš preko 11 m oziroma do na primer največ 40 m, kolikor naj bi bil tlak vodovodnih instalacij.
Na vsakih 10 m višine se namreč pritisk v dvižni cevi poveča za 1 atmosfero in še večja višina bi raznesla instalacijo, dimenzionirano za 4 atmosfere.
zdravo,
že v naprej hvala za odgovore:
g žerjavar pravilno - 11m je cevi
in po izračunu na 9,7 m nad nivojem vode, kajti celo zadevo ima v jašku pod nivojem zemlje za cca 1,3m. Tu imam še manipulacijsko globino da za cca 30cm cev zabijem. še en podatek je da sem pri zadnji poglobitvi za 10 cm pridobil 20 cm na višini nivoja vode (iz 1,1 m vode v cevi na 1,3m vode v cevi)

hvala in lep pozdrav
Aleš
Iskanje po temi