gargamel123 Napisal:V tem forumu sem nov in me zanima če ima kdo kakršne koli izkušnje z hišo Mojca od Ytonga.
Kakšne koli slike so ful dobrodošle.
Hvala za mnanja.
Zanimiva razporeditev prostorov, ampak: ni ločenega WC -ja, PREVELIKO prostora za komunikacije, se pravi hodnike in stopnišče, ki so na najkvalitetnejši strani-JV, v pritličju nerodno postavljena spalnica s prevelikimi okni na severni strani...
Ne zadovolji se s tipsko hišo, naroči lastno hišo po svojih potrebah.
Ne bodi zadovoljen s standardno hišo, zaželi si dobro nizkoenergijsko hišo ali pasivno hišo, boljše je in ceneje (pomoč države).
Osnova energijsko učinkovite gradnje je ustrezna velikost (do 35 m2 ogrevane površine na osebo), oblika in orientacija zgradbe, razpored in toplotna hierarhija prostorov, primerna zunanja toplotna zaščita brez toplotnih mostov, tesnost ovoja zgradbe, energijsko učinkovita zasteklitev, ogrevanje in prezračevanje z vračanjem energije, sistemi inteligentnih zgradb, raba obnovljivih virov, raba dnevne svetlobe... Ukrepi naj bodo uravnoteženi.
Arhitektu povej, koliko prostorov naj ima hiša in koliko sme stati (skupaj s projektom vred), pa kako hitro jo želiš postaviti (po pridobitvi PGD). Kar je več kot 3 mesece, je zapravljanje časa in denarja. Pogoj za to pa je odličen projekt PGD, odlični popisi, odličen projekt PZI, odličen nadzornik, izbira izvajalca z referencami...
Tipska hiša je kot konfekcijska obleka: če ti je čez rame prav, te čez boke veže, rokavi predolgi, hlačnice prekratke...